داروها | تجهیزات پزشکی | جراحی ها | توانبخشی


فلج مغزی یکی از اختلالات مغز و اعصاب است که معمولاً فرد را دچار مشکلات حرکتی شناختی و غیره می‌کند اثرات فلج مغزی در افراد مختلف متفاوت است
روش ها و انواع مختلفی از درمان ها وجود دارند که می توانند عملکرد کودک فلج مغزی را بهبود بخشند و درد را به حداقل برسانند ،

این موارد شامل درمان هایی است که می تواند به بهتر شدن توانایی فرد کمک کند ، مداخلات پزشکی و توانبخشی می تواند علائم اختلالات حرکتی و شناختی در کودکان فلج مغزی را کاهش دهد ، کودکان فلج مغزی عموماً با بهره گیری از ترکیبی از این درمان‌ها می‌توانند شرایط قابل قبول تری را به دست بیاورند .


داروهای فلج مغزی

انواع مختلفی از داروها وجود دارد که می تواند به درمان علایم فلج مغزی کمک کند
داروهای آنتی کولینرژیک
این داروها با مهار پاسخ های عصبی پاراسمپاتیک که باعث ایجاد حرکات غیر ارادی در عضلات می شود به کنترل اسپاسم در افراد فلج مغزی کمک میکند.

داروهای ضد تشنج
بسیاری از کودکان فلج مغزی درگیر مشکلاتی نظیر تشنج هستند ، برخی از داروها با کاهش تحریک پذیری مغز میتوانند بروز تشنج را مهار کند.

داروهای ضد افسردگی
بیماری فلج مغزی معمولاً به دلیل ایجاد مشکلات جسمی ، شناختی و حرکتی در کودکان می‌تواند منجر به نوعی سرخوردگی و افسردگی شود ، لذا در چنین مواردی داروهای ضد افسردگی می تواند برای بهبود شرایط روحی کودکان فلج مغزی کمک کننده باشد.

داروهای ضد التهاب
این داروها برای مهار درد در کودکان فلج مغزی استفاده می شود و معمولاً شامل کورتیکواستروئیدهای ضد التهاب و غیر استروئیدی هستند.

داروهای شل کننده عضلات
این داروها معمولاً برای مهار اسپاسم به کار برده می شوند و باعث افزایش دامنه حرکت در مفاصل خواهند شد ، دو داروی مهم کنترل کننده اسپاسم عضلانی در کودکان فلج مغزی بوتاکس و باکلوفن هستند ، بوتاکس عموماً در ناحیه عضلات توسط متخصصین پزشک تزریق می‌شود و برای کاهش دادن تون عضله و یا گروهی از عضلات کودکان فلج مغزی برای چندماه موثر می باشد و باکلوفن نیز به صورت خوراکی و یا به صورت پمپ در داخل بدن استفاده می شود ، پمپ باکلوفن میتواند توسط جراح درون بدن به کارگذاری شود و مستقیماً با تزریق بر روی بافت نخاع میتواند در کنترل و مهار اسپاسم موثر باشد.

داروهای ملین
این داروها هم برای کودکان فلج مغزی که دچار یبوست و کم کاری روده هستند موثر است.

مرکز جامع توانبخشی ایران قدیمی ترین و تنها دارنده مجوز تخصصی توانبخشی کودکان فلج مغزی در کشور و با بکار گیری روشها و تکنیک های مدرن نظیر گیت پلیت با شما همراه است با ما تماس بگیرید 66596151


تجهیزات پزشکی برای فلج مغزی

تجهیزات و دستگاه هایی که در متن زیر اشاره می شود می‌تواند به بهبود عوارضی که در اثر فلج مغزی در فرد ایجاد شده کمک کند که شامل موارد زیر است:
پمپ باکلوفن ( که در قسمت داروها اشاره شد )
لوله های تغذیه ای
این لوله ها در کودکانی که مبتلا به فلج مغزی شدید می باشند و امکان تغذیه از طریق راه های طبیعی وجود ندارد به دو صورت لوله بینی (از طریق بینی وارد میشود) و لوله معده ای (از طریق معده وارد می شود) تغذیه می شوند

دستگاه های کمک به شنوایی
اختلالات شنوایی تقریباً ۲۰ درصد کودکان فلج مغزی را مبتلا می سازد و حدود ۵ درصد از این کودکان به صورت کامل ناشنوا هستند ، افراد کم شنوا می‌توانند از سمعک و کاشت حلزون استفاده کنند


محرک عصب واگ (VNS)
محرک عصب واگ نام دستگاهی است که برای کنترل تشنج در کودکان فلج مغزی استفاده می شود ، این دستگاه در قفسه سینه جاگذاری می شود و سپس توسط یک سیم به اطراف عصب واگ منتقل می شود ، این دستگاه با ارسال پالس های الکتریکی به مغز از بروز تشنج جلوگیری می کند.

دستگاه های تنفسی
برخی از افراد فلج مغزی مبتلا به مشکلات تنفسی مانند سرفه ، خس خس و یا عدم توانایی در دفع خلط در سیستم تنفسی هستند ، این موارد به دلیل ضعف عضلانی در بلع و عضلات تنفسی و رفلاکس معده اتفاق می افتد در این افراد دستگاههای ساکشن خلط و فیزیوتراپی قفسه سینه کمک کننده است.

دستگاه های مرتبط با بینایی
تقریباً یک سوم تا نیمی از کودکان فلج مغزی به مشکلات بینایی مبتلا هستند از جمله استرابیسم ( لوچی ) ، اختلال میدان بینایی ، اختلال بینایی مغزی و غیره ، تقریباً ۲۰ درصد از کودکان مبتلا به فلج مغزی نیز نابینایی دارند ، عینک و لنز می‌تواند به اصلاح بسیاری از موارد کمک کند.


جراحی در فلج مغزی

اگرچه هیچ جراحی برای درمان قطعی فلج مغزی وجود ندارد اما بسیاری از این جراحی ها می توانند به بهبود کیفیت زندگی یک کودک فلج مغزی کمک کند و توجه به این نکته ضروری است که درمانهای توانبخشی پس از این جراحی ها در افراد فلج مغزی می تواند تکمیل کننده کیفیت این اقدامات پزشکی باشد ، بنابراین جراحی به عنوان یک مکمل درمانی در نظر گرفته می شود.


انواع جراحی هایی که در کودکان فلج مغزی استفاده می شود شامل موارد زیر است:
قرار دادن پمپ باکلوفن ( لطفاً به قسمت داروها مراجعه شود )
جراحی معده : در برخی از کودکان فلج مغزی که مشکلاتی در جویدن و هضم غذا دارند عمل جراحی دستگاه گوارش می تواند مفید باشد ، برخی از این نمونه ها شامل قرار دادن لوله های تغذیه ای و میوتومی (برای بهبود بلع) استفاده می شود.

جراحی تصحیح شنوایی : در کودکانی که به دلیل فلج مغزی مشکلات اختلال شنوایی در آنها ایجاد شده ، جراحی کاشت حلزون و یا جراحی هایی که باعث تغییر ساختار استخوانی گوش می شود می تواند موثر باشد.

جراحی اعصاب : بسیاری از روش ها از جمله روش ریزوتومی ( که به صورت کامل و مفصل در مقاله‌ای در این سایت به آن اشاره گردیده است ) با ایجاد تغییراتی در ریشه های عصبی در قسمت نخاع کودک فلج مغزی به مهار اسپاسم و سفتی در عضلات اندام کمک می شود . در این جراحی اتصالات سیستم عصبی در قسمت نخاع اصلاح می شود ، در این روند پزشکان ، اعصاب حسی و حرکتی را در قسمت‌های تحتانی نخاع که باعث ایجاد اسپاسم میشود حذف می کند و متعاقب آن باعث تقویت عضلات در عضلات ضعیف می شوند.

جراحی ارتوپدی : یکی از جراحی‌های شایع و تاثیر گذار در درمان فلج مغزی جراحی های ارتوپدی می باشد ، در جراحی ارتوپدی پزشکان می توانند به بهبود ناهنجاری های عضلانی و اسکلتی و اسپاسم کمک کنند و این میتواند باعث بهبود تعادل و راه رفتن در کودکان فلج مغزی شود ، بسیاری از کودکان فلج مغزی مشکلاتی نظیر سفتی در برخی از عضلات و همچنین نیمه دررفتگی هایی در استخوان های لگن و درگیری های در ستون فقرات دارند که این جراحی ها می تواند بسیار سازنده باشد.

جراحی های تصحیح بینایی : در کودکان فلج مغزی که به دلیل استرابیسم مشکلاتی را در بینایی دارند جراح با اصلاح استرابیسم می‌تواند دید فرد را بهبود بخشد همچنین دوربینی و نزدیک بینی یا اسیگمات می‌تواند با استفاده از جراحی های  لیزیک درمان شود.


توانبخشی فلج مغزی

سه نوع درمان استاندارد و مورد تایید جهانی برای فلج مغزی وجود دارد که هر سه زیر مجموعه از علوم توانبخشی هستند که شامل موارد زیر است:


کاردرمانی : کاردرمانی از جمله رشته های صددرصد مرتبط برای درمان فلج مغزی است ، کاردرمانان با شناسایی مشکلاتی که کودکان فلج مغزی در تکامل حرکتی و ذهنی دارند به این بیماران کمک می‌کنند تا به بهترین شرایط استقلال در زندگی روزمره دست پیدا کند ، کاردرمانان امروزه با متدهای ویژه و اصلاح مشکلات حرکتی نقش بسزایی در بهبود توانایی کودکان فلج مغزی دارند.
کاردرمانی ذهنی و کاردرمانی جسمی از جمله زیرشاخه‌های کاردرمانی است که در درمان مشکلات و عوارضی که در اثر فلج مغزی در کودکان اتفاق افتاده مداخله موثری دارند.



گفتار درمانی : بیماری فلج مغزی یکی از عوارض مهمی را که در کودکان ایجاد می‌کند مشکلات کلامی و گفتاری است و گفتار درمانی نیز یکی از رشته های موثر برای درمان مشکلات تکلمی کودکان فلج مغزی است برخی از کودکان فلج مغزی دچار اختلال بلع نیز می‌باشند که گفتار درمانگراند ر این اختلال بسیار کمک کننده هستند.

فیزیوتراپی : فیزیوتراپیست ها هم به نوبه خود در درمان کودکان فلج مغزی نقش مهمی دارند و با تقویت عضلات بهبود دامنه حرکتی و جنبه های دیگر به کنترل حرکات کودکان فلج مغزی کمک می کند ، اقدامات فیزیوتراپی می‌تواند شامل تمرینات ماساژ ها و سایر فعالیت ها باشد و برخی دیگر از فعالیت ها نیز در منزل انجام شود.


درمانهای تکمیلی و جایگزین
برخی دیگر از روش‌های درمانی که تاکنون تاثیر همه آنها به صورت کامل به اثبات نرسیده در فلج مغزی نیز کاربرد دارد که شامل هیپنوتراپی یا اسب درمانی ، طب سوزنی ، یوگا ، هیدروتراپی ،  اکسیژن درمانی و تحریک الکتریکی است.

جهت تمایل به مطالعه مطلبی کامل با عنوان " همه چیز درباره فلج مغزی " اینجا کلیک کنید