بریس هوشمند یکی از تجهیزاتی است که در حال حاضر در بسیاری از کشورها برای کودکان فلج مغزی استفاده می شود ، این بریس به کودکان فلج مغزی کمک می کند که بتوانند فعالیت‌های خود را آسان تر و کارآمد تر انجام بدهند همچنین این وسیله میتواند نوعی بازآموزی را در مغز کودکان سی پی برای راه رفتن ایجاد کند.

 هر ساله در ایالات متحده آمریکا نزدیک به ۱۰ هزار مورد جدید سی پی متولد می شود و نیاز مبرم این کودکان به حفظ تحرک و انجام فعالیت های  حرکتی محققان و مهندسان پزشکی را بر آن داشته تا در فکر طراحی و ابداع جدید ترین تجهیزات کمکی برای کودکان فلج مغزی باشد.

 

در این مقاله به شرح چگونگی این بریس های هوشمند و مورد استفاده آنها در کودکان فلج مغزی می پردازیم:

  بریس هوشمند چیست ؟

بریس هوشمند نوعی ربات پوشیدنی است که به حرکت کودکان سی پی کمک میکند.

 یکی از وظایف مهم بریس های هوشمند کمک به بازگشت عملکرد های از دست رفته در افراد آسیب نخاعی و سکته مغزی می باشد.

 برخلاف افراد آسیب نخاعی و بیماران سکته مغزی کودکان مبتلا به سی پی از ابتدای تولد درگیر مشکلات حرکتی هستند و الگوی راه رفتن سالم را در زندگی تجربه نکرده‌اند.

 وظیفه بریس هوشمند در کودکان فلج مغزی آموزش یک الگوی راه رفتن جدید است نه بازگرداندن توانایی راه رفتن

بریس هوشمند می‌تواند با  کمک به مفاصل ضعیف باعث تصحیح راه رفتن در کودکان مبتلا به فلج مغزی شود.

 شروع حرکت توسط بیمار آغاز می گردد اما بریس هوشمند به این روند کمک می کند.

 بریس هوشمند وسیله ای برای کمک به پدیده نوروپلاستی در کودکان سی پی

نوروپلاستی در مغز به معنی توانایی مجدد بازسازی مغز می باشد و یکی از دلایلی که کودکان فلج مغزی می‌توانند در مهارت های حرکتی پیشرفت کنند به دلیل وجود همین پدیده می باشد.

 بریس هوشمند به دلیل خاصیتی که دارد میتواند در بهبود تعادل و حرکات و تکرار انجام حرکات در کودکان فلج مغزی موثر باشد و به همین دلیل باعث تقویت مسیرهای عصبی در مغز کودکان سی پی میشود و این روند باعث طبیعی تر شدن شکل راه رفتن در کودکان حتی بدون استفاده از بریس هوشمند خواهد شد.

به عنوان مثال در کودکان فلج مغزی به دلیل اسپاسم در عضلات پشت ساق برخی از این کودکان روی نوک پنجه راه می روند و این بریس به دلیل خاصیتی که در مفاصل ایجاد می کند مانع از این اتفاق می شود و نهایتاً به دلیل تعریف نوع صحیح حرکت در مغز  حتی بدون استفاده از بریس هم کودک در ادامه به روش صحیح راه خواهد رفت.

راه رفتن صحیح مجموعه‌ای از پالس ها را به سیستم عصبی ارسال می‌کند که این روند با تکرار مداوم الگوی صحیح راه رفتن باعث تقویت این مسیرهای عصبی و تقویت حرکت صحیح و الگوی منظم خواهد شد.

 بریس های هوشمند قابلیت این را دارند که با انجام تکرارهای زیاد این بازیابی و فرآیند را در مغز آسانتر کنند.

 مضرات بریس هوشمند برای کودکان فلج مغزی 

1- قیمت زیاد

 یکی از مهمترین عواملی که باعث عدم استفاده متداول این نوع بریس می شود گران بودن این نوع گریس ها است، قیمت فعلی بریس هوشمند در حال حاضر در آمریکا ۳۰ هزار دلار می باشد.

2- سایز بندی

 به دلیل استفاده بیشتر این بریس ها در بزرگسالان معمولاً سایزهای مربوط به کودکان بسیار کمیاب می‌باشد و این نوع بریس در کودکان کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.

3- تحقیقات محدود

 به دلیل جدید بودن برس های هوشمند هنوز کارهای مطالعاتی قوی و زیادی در این زمینه در خصوص کودکان سی پی انجام نشده است و مطالعات در این زمینه بسیار محدود است.

4- وابستگی به بریس

 برخی از متخصصین کاردرمانی معتقدند که کودکان فلج مغزی ممکن است در اثر استفاده دراز مدت از بریس های هوشمند به نوعی به این تجهیزات و جدا کردن این بریس ها در آینده از آنها غیرممکن باشد.

مزیتهای استفاده از بریس هوشمند در کودکان فلج مغزی

1- کمک به کیفیت حرکات

 به عنوان یک مکمل در کنار فعالیت های کاردرمانی می‌تواند به تکرار تمرینات محول شده به والدین برای کودکان سی پی کمک کند همچنین انجام این تمرینات را می‌تواند برای آنها ساده تر و آسان تر کند.

 در مطالعه اثرات استفاده از بریس هوشمند در هفت کودک مبتلا به فلج مغزی انجام شده است و نتایج نشان داد که شش کودک از هفت کودک بهبود یافته شرایط بهتری را تجربه کردند.

2- روشی غیر تهاجمی 

برخلاف بسیاری از متدهای پزشکی همانند جراحی استفاده از بریس های هوشمند برای کودکان فلج مغزی هیچگونه خطری ندارد و هیچگونه عوارضی نیز در استفاده از آنها مشاهده نگردیده است .

3- جلوگیری از عوارض ثانویه

  به دلیل ایجاد افزایش تحرک در کودکان فلج مغزی نیز می تواند مانع از بروز برخی عوارض ثانویه در کودکان فلج مغزی نظیر مشکلات دستگاه گوارشی ، زخم بستر ،عفونت های ادراری ،افزایش اسپاسم و آتروفی عضلات شود.

 همچنین باعث افزایش گردش خون و بهبود متابولیسم می شود.

آیا خرید بریس هوشمند مقرون به صرفه است ؟

 استفاده از فرصت هوشمند می تواند گام بزرگی در افزایش تحرک بیماران فلج مغزی باشد از آنجا که یک فناوری نسبتاً جدید است میتوانند علاوه بر کلینیک در خانه هم استفاده شود، اما با این حال هنوز نتوانسته به صورت کامل جایگزین تمرینات کاردرمانی شود و در حال حاضر تمرینات کاردرمانی رتبه اول در بهبود حرکات کودکان فلج مغزی را دارا می باشد. 

ترجمه توسط تیم پژوهشی موسسه ایران