کشش های ساده و مفید برای کودکان فلج مغزی:

کشش ها برای افزایش طول عضلات کوتاه و اسپاستیک در کودکان فلج مغزی به کار می روند ممکن است این کشش ها برای کودکان سی پی ناخوشایند باشد اما فوایدی که اینکه کششها دارد باعث می‌شود که برخی  اوقات برخلاف میل آنها مجبور باشیم که آنها را انجام دهیم .

 در این مقاله چند کشش که می تواند به افزایش طول عضلات و جلوگیری از کوتاهی تاندون ها در کودکان سی پی بیانجامد اشاره می کنیم

 

چرا کودکان سی پی به کشش نیازمندند؟

 حدود ۸۰ درصد کودکان فلج مغزی نوعی اسپاسم و کوتاهی را در عضلات خود تجربه می‌کنند و این انقباض عضلانی باعث محدودیت حرکات مفاصل و ایجاد مشکلاتی در مهارتهای حرکتی آنها می شود.

 در صورتی که عضلات به حال خود رها شوند این عضلات پس از چند ماه دچار کوتاهی برگشت ناپذیر می شوند و اصطلاحاً عضلات می‌میرند و تنها راه بازگرداندن نسبی آنها جراحی می باشد. لذا اقدامات کششی و توانبخشی و کاردرمانی در این خصوص بسیار مهم است.

برخی از انواع شدید تر فلج مغزی ممکن است به استفاده از مداخله های دیگر نظیر بوتاکس و باکلوفن هم نیاز داشته باشند.

 هدف از کشش در کودکان فلج مغزی چیست؟

  •  تثبیت عضلات
  •  افزایش انعطاف پذیری عضله
  •  کاهش درد
  •  جلوگیری از از اقدام جراحی
  •  بهبود دامنه حرکتی مفاصل

انواع تمرینات کششی در کودکان فلج مغزی

 در نظر داشته باشید که کشش های سریع و ناگهانی منجر به اسپاسم شدید تر در این کودکان می‌شود لذا کشش ها باید به آرامی و حداقل ۳۰ ثانیه حفظ شود

1-  کشش همسترینگ

کودک به حالت طاق باز دراز کشیده ،شما یک پای کودک را می بایست روی زمین ثابت نگه داشته و پای دیگر را در حالتی که از خم شدن زانوی او ممانعت میکنید به سمت بالا حرکت دهید سپس حرکت عکس را روی پای دیگر انجام دهید ،این حرکت میبایست ۳۰ ثانیه ادامه یابد .

 

2- کشش عضلات بین ران

  کوتاهی عضلات اداکتور یکی از شایعترین کوتاهی ها در عضلات کودکان فلج مغزی می باشد.

 در این حرکت هم همانند تمرین بالا وضعیت کودک به شکل طاقباز می باشد سپس شما دو پای کودک را از هم فاصله می دهید، این حرکت ۳۰ ثانیه به طول بیانجامد.

 

3- کشش عضلات پشت ساق

 در این حرکت کودک را به حالت چمباتمه روی زمین بنشانید سپس  او را به سمت جلو و عقب تاب دهید ،این کار موجب کشش عضلات پشت ساق و مهار کوتاهی مچ پا میشود. ۳۵ مرتبه کودک را به جلو و عقب هدایت کنید.

 

4- کشش عضلات تنه

 در این تمرین نیز وضعیت در حالت طاق باز میباشد و دو پای کودک خم بوده و کف پا روی زمین قرار دارد ،سپس دو پای کودک را همزمان به یک طرف فشار داده و به مدت ۳۰ ثانیه نگه دارید آنگاه حرکت را در جهت مقابل انجام دهید.

 

5- کشش عضلات چهار سر ران

 در این حرکت  وضعیت کودک به صورت خوابیده دمر می باشد و هر دو زانوی کودک را به صورت هماهنگ خم کرده و پاشنه پای کودک را در صورت قابلیت به باسن او نزدیک می کنید. این تمرین نیز ۳۰ ثانیه انجام می شود

 

6- کشش عضلات دست

  کودک در حالت درازکش و طاق باز می باشد، دست کودک را از ناحیه کف دست با یک دست تان گرفته و با دست دیگر تان آرنج کودک را کنترل می کنید تا خم نشود ،سپس دستان کودک را بالا آورده و کششی را در عضلات زیر بغل او انجام می دهید، می توانید این حرکت را به صورت دایره ای اعمال کنید ،انجام این تمرین ۳۰ ثانیه می باشد .

تیم کاردرمانی مرکز جامع توانبخشی ایران از معدود گروه هایی است که بیش از دو دهه به صورت تخصصی با کودکان سی فعالیت می کند ، تمرینات کششی و متنوع انجام شده توسط این تیم در مهار کوتاهی عضلات کودکان سی پی بسیار اثربخش بوده است در صورت تمایل می توانید با ما همراه شوید تلفن 66596151

تمرینات کششی در کودکان فلج مغزی چقدر اثربخش هستند؟

کودکان سی پی حداقل باید روزی دو مرتبه تحت تمرینات کششی قرار بگیرند ،اگر این کشش انجام نشود کوتاهی تثبیت می شود و به اصطلاح عضله کانترکچر می‌شود.

 در صورتی که کوتاهی و اسپاسم بیشتر شود نیاز به نیروی بیشتری برای کاهش آن خواهد بود و متاسفانه این تمرینات باعث درد بیشتر در کودکان سی پی میشود.

 در بسیاری از موارد از بریس ها ، اسپیلنت ها ،آفو و کافو برای جلوگیری از کوتاهی عضلات کودکان فلج مغزی استفاده می کنیم ،کودکانی که دچار کوتاهی در  پشت ران و ساق هستند باید شبانه روز به مدت ۲ الی ۳ ساعت از اسپیلت های کافو یا بلند استفاده کنند.

یکی از تکنیک های مورد استفاده کاردرمانگران تکنیک گچ گیری سریال می باشد که در برخی از کودکان نتایج خوبی را داشته است بدین شکل در طی زمان درجه بندی گچ را تغییر میدهیم  به این ترتیب که در هر مقطع زمانی با افزایش دامنه حرکتی نسبت به قبل زاویه گچ را بیشتر می کنیم.

مجموعا کشش عضلات کودکان فلج مغزی ممکن است که به تنهایی در از بین بردن کامل اسپاسم موثر نباشد اما نتایج تحقیقات دانشمندان نشان داده است که به میزان ۷۰ درصد تمرینات کششی که توسط کاردرمانگران بر روی کودکان فلج مغزی اعمال می شود می تواند در کاهش اسپاس و کوتاهی عضلات آنها مفید باشد .

 

ترجمه و تالیف توسط تیم پژوهشی مرکز جامع توانبخشی ایران