بهترین مواد غذایی برای تقویت مغز و  عضلات کودکان سی پی کدامند؟

بهترین رژیم غذایی برای کودکان فلج مغزی رژیمی است که باعث عملکرد بهینه مغز و مقابله با ضعف ناشی از عوارض فلج مغزی باشد. 

منشا اختلال حرکتی در کودکان فلج مغزی ناشی از مشکل در عضلات نیست بلکه یک منشاء مغزی دارد.

 در این مقاله نوعی رژیم غذایی را به شما معرفی می کنیم که  باعث افزایش سلامت مغز و سیستم عصبی و عضلات کودکان فلج مغزی می شود.

 انواعی از عوارض ناشی از بیماری فلج مغزی کودکان سی پی را تهدید می کند که شامل اسپاسم ،پوکی استخوان ،درد ،مشکلات یادگیری، اختلالات تغذیه و مشکلات گوارشی می باشد

 توصیه می‌کنیم مواد غذایی زیر را برای کمک به درمان عوارض ذکر شده استفاده نمایید:

1- تخم مرغ 

تخم مرغ یکی از مغذی ترین مواد غذایی حاوی پروتئین است .

 همان طور که می دانیم برای بازسازی عضلات کودکان فلج مغزی به منابع غنی پروتئینی نیاز است و به همین جهت تخم مرغ می تواند نقش اساسی در این قضیه داشته باشد، همچنین تخم مرغ به دلیل منابع سرشار کولین به عنوان یک ماده لازم برای تولید استیل کولین که یک انتقال دهنده عصبی در سیستم مغز و اعصاب کودکان می باشد بسیار حائز اهمیت است.

2- آووکادو

آووکادو یک میوه مغذی و پرکالری محسوب می شود که مواد فراوانی را در خود جا داده است ، بسیاری از کودکان فلج مغزی به دلیل ضعف سیستم گوارشی و عدم توانایی در مهارت جویدن دچار مشکلات سوء تغذیه می شوند ،تغذیه مواد پرکالری نظیر آووکادو که سرشار از اسید اولئیک است باعث بهبود مهارت های شناختی و سلامت کلی مغز می‌شود.

3- کره بادام زمینی

بادام زمینی ،بادام و یا گردو حاوی چربی های مفید میباشد این مواد به دلیل کالری بالا هضم آسان و عدم نیاز به جویدن می‌توانند یک رژیم غذایی مفید برای کودکان فلج مغزی باشند.

 کره بادام‌ زمینی معمولاً یک غذای مطلوب و مورد علاقه برای کودکان است و مخلوط کردن آنها با جو دوسر می تواند مواد معدنی مورد نیاز یک وعده غذایی کودک شما را تامین کند.

4- سبزیجات تیره برگ 

 برخی از سبزیجات دارای برگ های تیره هستند مانند اسفناج ،کلم قرمز، که برای هر رژیم غذایی مفید می باشند ،به ویژه این سبزیجات می‌تواند برای کودکانی که دچار بیماری سی پی هستند برای عملکرد مغز و استخوان های آنها به دلیل تامین ویتامین کا مفید باشند.

مطالعات زیادی در این زمینه صورت گرفته است که افرادی این نوع سبزیجات را در رژیم غذایی خود دارند توانایی شناختی بالاتری نسبت به سایرین دارند.

5- روغن زیتون

 روغن زیتون  یکی از موادی است که توانایی تقویت فاکتور نوروتروفیک مشتق شده از مغز را دارد این ماده شیمیایی باعث تکثیر سلول‌های جدید در مغز می‌شود و ماده ایده آل برای بهبود آسیب های مغزی می باشد.

 همچنین چربی های موجود در روغن زیتون باعث بالا رفتن سطح استیل کولین مغز می شود که این موضوع منجر به بهبود یادگیری و حافظه کودکان فلج مغزی خواهد شد.

6- غلات

غلات کامل شامل جو، برنج ،گندم به دلیل  برخورداری از مواد فیبر مانند باعث بهبود سیستم دفعی کودکان فلج مغزی می شود.

 در کودکان سی پی به دلیل عدم تحرک کافی عموماً مشکلات دفعی و یبوست وجود دارد، بنابراین غلات می توانند نقش مهمی را در بهبود هضم غذا و سهولت در دفع داشته باشند .

 غلات حاوی میزان فراوانی مواد پروبیوتیک می باشد که این ماده باعث  تولید باکتری های مفید در روده و نهایتاً بهبود هضم می شود.

7- زنجبیل

زنجبیل نوعی ریشه است از گیاهی به همین نام که از قدیم الایام مورد استفاده دارویی داشته است، این ماده خاصیت درمانی مفیدی برای بهبود سیستم گوارشی، ایمنی بدن، گردش خون و عملکرد مغز دارد

 زنجفیل به دلیل خواص ضد التهابی می تواند باعث کاهش درد ناشی از اسپاسم در کودکان سی پی شود .

همچنین به دلیل حاوی بودن مواد آنتی اکسیدان به بهبود مهارت های شناختی کودکان فلج مغزی کمک می کند.

8- ماست 

ماست حاوی منابع زیادی از کلسیم است و همان طور که می دانیم کلسیم یکی از مواد ضروری برای رشد استخوان و تقویت عملکرد اعصاب می باشد، از آنجا که بسیاری از کودکان سی پی به دلایل مشکلات گوارشی مواد غذایی لازم را دریافت نمی کنند ممکن است که  از استخوانها و عضلات ضعیفی برخوردار باشند.

 همچنین ماست مملو از پروتئین می باشد که باعث رشد و تقویت عضله می شود.

 یکی دیگر از دلایل استفاده از ماست برای کودکان فلج مغزی سرشار بودن ماست از مواد پروبیوتیک است که به سلامت سیستم گوارشی کودکان سی پی کمک می کند.

9- زردچوبه 

زردچوبه به دلیل دارا بودن ماده‌ای به نام کورکومین یکی از پیشنهادهای اصلی برای رژیم غذایی فلج مغزی می باشد.

 کورکومین ماده ای که خاصیت ضد تشنجی بالایی دارد و همان طور که می دانیم حدود ۵۰ درصد از کودکان فلج مغزی نوعی تشنج را در سابقه زندگی خود داشتند.

 همچنین زردچوبه به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدان در بهبود عملکرد مغز تاثیر بسزایی دارد.

 

10- ماهی قزل آلا

ماهی قزل آلا به دلیل مملو بودن از  اسیدهای چرب امگا ۳ باعث بهبود فرایند رشد سیستم عصبی در کودکان فلج مغزی می شود.

 یکی از مشکلات شایع کودکان فلج مغزی ، اختلالات یادگیری است .مطالعات وسیعی در این زمینه انجام گرفته است و نشان داده است که وجود اسیدهای چرب امگا ۳ در برنامه تغذیه غذایی کودکان سی پی ،عملکرد آنها را در مهارتهای خواندن دیکته نویسی و یادگیری بهتر می کند.

 همچنین به دلیل  برخورداری ماهی های روغنی نظیر سالمون از گروه ویتامین های دی، پیشنهاد می گردد که برای بهبود مهارتهای حافظه و شناخت کودکان فلج مغزی و همچنین بهبود متابولیسم و سوخت و ساز سلولی در  این کودکان از ماهی قزل آلا در برنامه غذایی آن ها استفاده گردد.

 

ترجمه توسط تیم پژوهشی مرکز جامع توانبخشی ایران