این واقعیت ها می تواند به شما در مدیریت این بیماری و درک بهتر خصوصیات فلج مغزی کمک کند. حقایق جالب زیادی در مورد فلج مغزی وجود دارد که می تواند به افراد دارای این اختلال و اطرافیان آنها در درک

وضعیت و بهبود کیفیت زندگی کمک کند. در حالی که سی پی یک ناتوانی حرکتی شایع می باشد، ولی بسیاری از مردم دقیقاً درک درستی از آن ندارند. و باورهای غلطی در مورد سی پی دارند. در این مطلب، ۹ واقعیت جالب در مورد فلج مغزی و چگونگی تأثیر آن بر زندگی روزمره شما و یا عزیرانتان را عنوان کرده ایم. 

1- افراد بزرگسال به فلج مغزی مبتلا نمی‌شوند

 فلج مغزی یک عارضه حرکتی و ذهنی است که در اثر آسیب به مغز قبل حین و یا کمی پس از تولد اتفاق می افتد به همین دلیل اتفاقاتی که بعدها در اثر آسیب به مغز مانند ضربه های مغزی این افراد وارد می شود جزو فلج مغزی قلمداد نمی شوند. گاهی اوقات، ممکن است اشکال خفیف تر فلج مغزی تا زمانی که کودک تاخیرهای رشدی و تکاملی را نشان ندهد مورد توجه قرار نگیرند. در نظر داشته باشید هر نوع ناتوانی حرکتی که در دوران کودکی یا بزرگسالی رخ می دهد، به عنوان فلج مغزی محسوب نمی شود. به این ترتیب، شما نمی توانید در هر سنی دچار فلج مغزی شوید، زیرا فلج مغزی “مسری” نیست.

 

2- بیماری فلج مغزی نمی تواند به صورت مستقیم در عملکرد ذهنی کودک تاثیر بگذارد

همیشه این سوال در ذهن ما وجود دارد که آیا فلج مغزی می تواند بر روی هوش کودک تاثیر بگذارد اما باید بگوییم که فلج مغزی نمی تواند به صورت مستقیم بر عملکرد ذهنی کودک تاثیر بگذارد: فلج مغزی به طور مستقیم بر عملکرد شناختی کودک تأثیر نمی گذارد. فلج مغزی یک اختلال حرکتی است؛ به این معنی که به طور خاص می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در سیستم حرکتی کودکان شود. اگرچه بیش از ۵۰٪ از افراد سی پی دچار مشکلات ذهنی نیز می باشند، اما دلیل ایجاد مشکلات ذهنی نمی‌تواند همیشه مستقیماً به آسیب فلج مغزی مرتبط باشد. مشکلات و ناتوانی های ذهنی از مشکلات مرتبط با فلج مغزی محسوب می شوند؛ زیرا معمولاً با هم اتفاق می افتند، اما ارتباط مستقیمی با هم ندارند. 

 

3- فلج مغزی یک بیماری ارثی نیست 

افرادی که دچار فلج مغزی هستند می توانند کودکانی سالم داشته باشند بدین معنی که فلج مغزی نمی تواند جنبه ارثی داشته باشد. بنابراین احتمال اینکه یک فرد بالغ با فلج مغزی، ناتوانی حرکتی را به کودکش ارث دهد، همانند یک بزرگسال سالم و بدون فلج مغزی است. به عبارت دیگر، افرادی که دچار فلج مغزی هستند نیز می توانند کودکانی سالم داشته باشند. 

دلایل فلج مغزی معمولاً شامل

  •  خونریزی در مغز
  •  عفونت
  •  تولد نارس
  •  آسیب به سر
  •  عفونت
  • تشنج

4-فلج مغزی شایع ترین علت مشکلات حرکتی در کودکان می باشد

بیماری های زیادی وجود دارد که می تواند باعث بروز مشکلات حرکتی در کودکان شود اما فلج مغزی یکی از اصلی‌ترین بیماری‌هایی است که شیوع نسبتاً بالایی را در کودکان خصوصاً بدو تولد ایجاد می کند نسبت دو و نیم در هر هزار کودک مصداق این  مطلب می باشد.

فلج مغزی شایع ترین ناتوانی حرکتی دوران کودکی است: فلج مغزی یک اصطلاح کلی است؛ به این معنی که طیف وسیعی از اختلالات حرکتی با شدت های مختلف را در بر می گیرد. در نتیجه، هر مورد فلج مغزی منحصر به فرد بوده و نیاز به یک برنامه درمانی و مدیریتی خاص خودش دارد. فلج مغزی شایع ترین اختلال حرکتی دوران کودکی بوده و سایر ناتوانی های حرکتی که می توانند در دوران کودکی رخ دهند شامل دیستروفی عضلانی (muscular dystrophy) و دیسپراکسیا (dyspraxia) می باشد.

5- چهار نوع فلج مغزی وجود دارد

  محققان فلج مغزی را به چهار نوع مختلف تقسیم کرده اند:

  • فلج مغزی اسپاستیک (که با حرکات سفت مشخص شده و در اثر آسیب به قشر حرکتی ایجاد می شود)
  • فلج مغزی آتاکسی (که با تعادل و هماهنگی ضعیف مشخص شده و در اثر آسیب به مخچه ایجاد می شود)
  • فلج مغزی هیپوتون (که باعث شلی عضلات میشود)
  • فلج مغزی مخلوط ( که ترکیبی از دو یا چند نوع فلج مغزی می باشد)

با یک اختراع جدید و شگفت انگیز به نام گیت پلیت برای کمک به تعادل کودکان سی پی آشنا شوید

احتمال راه افتادن کودک سی پی خود را پیش بینی کنید 

با کاربرد اسپایدرکیج در کودکان فلج مغزی آشنا شوید

6-  حرکت کودکان فلج مغزی در مسیر بهبودی است

 عملکردهای حرکت در کودکان سی پی در مسیر بهبودی است: فلج مغزی یک اختلال مادام العمر است؛ به این معنی که آسیب مغزی که سبب ایجاد آن می شود به مرور زمان از بین نمی رود. با این وجود، مغز دارای خاصیتی به نام نوروپلاستیسیته می باشد. نوروپلاستیسیته به توانایی مغز برای تطبیق و تنظیم مجدد خود و سازماندهی مجدد مدارهای عصبی اش اشاره دارد، که می تواند به مغز کمک کند تا عملکردهای آسیب دیده خود را بازیابی کند. یکی از بهترین روش ها برای تقویت نوروپلاستیسینه، انجام تمرینات فشرده با تکرارهای زیاد می باشد.

از طریق تمرینات فشرده که بر تکرارهای زیاد تمرکز دارد، کودکان فلج مغزی می توانند نوروپلاستیسیته و عملکرد حرکتی خود را بهبود بخشند. علاوه بر این، مداخلات درمانی زودهنگام برای بهبود عملکردهای حرکتی کلیدی می باشد؛ زیرا مغز کودکان دارای سطوح انعطاف پذیری بیشتری نسبت به مغز بزرگسالان است. بسیاری از کودکان فلج مغزی دچار مشکلات حرکتی هستند اما این کودکان در سایه تمرینات کاردرمانی می‌توانند روزبه‌روز شرایط رضایتبخش تری را کسب کنند.

تیم توانبخشی و کاردرمانی فلج مغزی مرکز ایران با بیش از دو دهه سابقه در زمینه کاردرمانی تخصصی کودکان فلج مغزی این آمادگی را دارد تا با تکنیک های منحصر به فرد و استفاده از وسایل و تجهیزات کمکی جدید و ابداعی توان کودکان فلج مغزی را در زمینه حرکتی  افزایش دهد  با ما همراه شوید 

02188242410

نوبت   اینترنتی

 

7- فلج مغزی می تواند روی عضلات گفتار تاثیر بگذارد

 بسیاری از کودکان سی پی مشکلاتی را در تکلم و صحبت کردن دارند و خیلی از آنها آرام صحبت می کنند و خیلی دیگر نمی تواند برخی از حروف را ادا کنند. گفتار درمانی می‌تواند کمک قابل ملاحظه‌ای را به این کودکان در تقویت سرعت گفتار داشته باشد .بخشی دیگر از کودکان سی پی که دچار مشکلات بلع نیز هستند توسط کمک های گفتار درمانی می توانند به این مشکلات غلبه کنند 

فلج مغزی می تواند عضلات صورت را تحت تاثیر قرار دهد: فلج مغزی می تواند تمام نواحی بدن را تحت تاثیر قرار دهد. این اختلال می تواند هر دو طرف بدن (دی پلژی)، هر دو پاها (پاراپلژی)، تنها یک طرف بدن (همی پلژی)، تمام چهار اندام ( کوادری‌پلژی )، و یا حتی فقط یک اندام (مونوپلژی) را درگیر کند. بنابراین، این موضوع نباید تعجب آور باشد که فلج مغزی می تواند بر عضلات صورت و دهان نیز تأثیر بگذارد. هنگامی که فلج مغزی بر عضلات صورت تأثیر می گذارد، می تواند توانایی فرد در صحبت کردن، جویدن و بلع را نیز تحت تأثیر قرار دهد. همواره به خاطر داشته باشید که تنها به این دلیل که کودک فلج مغزی نمی تواند صحبت کند، به این معنی نیست که نمی تواند سخنان شما را درک کند. در عوض، ممکن است او فقط برای کنترل کردن ماهیچه های دهان خود تلاش کند(دیزآرتری).

بسیاری از افراد مبتلا به دیزآرتری دقیقاً می‌دانند چه می‌خواهند بگویند، اما نمی‌توانند به صورت شفاهی منظور خود را بیان کنند و می بایست از روش‌های ارتباطی جایگزین استفاده کنند. بسیاری از کودکان سی پی مشکلاتی را در تکلم و صحبت کردن دارند و خیلی از آنها آرام صحبت می کنند و خیلی دیگر نمی تواند برخی از حروف را به طور صحیح ادا کنند. شرکت در جلسات گفتار درمانی برای فلج مغزی می‌تواند کمک قابل ملاحظه‌ای را به این کودکان در تقویت سرعت گفتار داشته باشد. بخشی دیگر از کودکان سی پی که دچار مشکلات بلع نیز هستند توسط کمک های گفتار درمانی می توانند بر این مشکلات غلبه کنند. 

8- فلج مغزی می تواند یک بیماری پیش رونده باشد

 عوارض و مشکلات فلج مغزی در صورت عدم مدیریت صحیح می توانند بدتر شود: برخلاف تصور بسیاری از ما در خصوص فلج مغزی که همیشه شنیده ایم این بیماری پیشرونده نیست، اما تعدادی از این کودکان که تحت درمان و حمایت قرار نمی گیرند دچار علائم پیشرونده می شوند. فلج مغزی یک اختلال دژنراتیو نیست و آسیب مغزی حاصل از آن با گذشت زمان بدتر نمی شود. در واقع پیش روند نبودن این بیماری مربوط به مغز است؛ زیرا مغز این کودکان دچار مشکلات بیشتر نخواهد شد؛ اما علائم و عوارضی که در اثر اختلال سی پی همچون اسپاستیسیته و کوتاهی اتفاق افتاده است میتواند روز به روز بدتر شده و پیشرفت کند. اگر اسپاستیسیته شدید شده و به پیشرفت خود ادامه دهد، می تواند به طور قابل توجهی حرکت را محدود کند، باعث درد شده و خواب را نیز مختل کند. لذا اهمیت مداخلات کاردرمانی، مراقبت های روزانه و ورزش های تخصصی در این کودکان اینجا مشخص می شود.

برخی از بهترین روش ها برای مدیریت فلج مغزی عبارتند از:

* کاردرمانی: (برای کشش و تقویت عضلات، و تقویت عصبی از طریق انجام تمرینات ورزشی و بهبود استقلال عملکردی و مهارت های حرکتی ظریف از طریق یادگیری و تمرین فعالیت های روزمره زندگی)

* گفتار درمانی: (برای تقویت عضلات دهان، بهبود مهارت های گفتاری، بهبود بلع و یا یادگیری روش های ارتباطی جایگزین)

* تجویز داروها: (برای تسکین درد، تنظیم سطوح انتقال دهنده های عصبی، بهبود کیفیت خواب، کاهش بروز تشنج و غیره) و تزریق بوتاکس (برای مسدود کردن سیگنال های عصبی که سبب ایجاد اسپاسم می شوند)

* استفاده از ارتز برای ارتقای فرم و تراز بدنی مناسب

9-بسیاری از کودکان سی پی به مرحله راه رفتن میرسند

 

  اگرچه فلج مغزی تقریباً همیشه حداقل یک پای کودک را درگیر می کند، ولی از هر ۳ کودک سی پی، ۲ کودک قادر به راه رفتن هستند. وسایل کمکی مانند واکر و عصا می توانند به کودکان سی پی کمک کنند تا تحرک داشته و فعال تر و مستقل تر شوند. بسیاری از کودکان سی پی یاد می‌گیرند که چگونه با داشتن الگوهای راه رفتن غیرطبیعی مانند راه رفتن روی پنجه پا، راه رفتن قیچی وار و راه رفتن خمیده به دلیل اسپاسم، راه رفتن صحیح را یاد بگیرند.

الگوهای غیرعادی راه رفتن ناشی از اسپاستیسیته است که پاها را به موقعیت خاصی سوق می دهد. الگوهای غیر طبیعی راه رفتن در کودک را می توان با جلسات کاردرمانی کنترل کرده و متخصص کار درمانی با تکیه بر تقویت عضلات و افزایش دامنه حرکتی مهار اسپاسم میتواند کودکان فلج مغزی را به این هدف نزدیک کند.

 نکات کلیدی

هر مورد از فلج مغزی منحصر به فرد است و هر مورد اختلالات حرکتی و سایر مشکلات مرتبط را به شکل متفاوتی تجربه خواهد کرد. با برنامه ریزی برای توانبخشی مناسب، تمرکز بر اختلالات حرکتی خاص و عوارض ثانویه هر کودک، می توان استقلال عملکردی و کیفیت زندگی کودک را به طور قابل توجهی بهبود بخشید.

 

ترجمه توسط تیم پژوهشی موسسه ایران