متن زیر اشاره به نحوه حمام کردن کودکان فلج مغزی دارد که شامل:

بهداشت، آموزش و تکرار تمرینات جدید پیرامون موارد ذکر شده و همچنین تمرین بازی درمانی و خلاقیت موارد ساده تا احساس راحتی برای حمام کردن ایجاد شود. حمام کردن یک عملی است که نیاز به بلندکردن و نگهداشتن و حمل و نقل کودک دارد.

به همین خاطر اکثر پرستاران از این قضیه نگران هستند.

تنظیم ارتفاع صندلی حمام بسته به سن کودک فلج مغزی

برای نوجوانان بایستی صندلی تا ارتفاع نیمه سینه پرستار تنظیم نمود. برای کودکان 2-10ساله بهتر است برای احساس راحت تر داخل وان کوچک همراه با آبگرم قرارداده البته کودکانی که کنترل تنه مناسبی ندارند بایستی از وانهای مخصوصی که بدین منظور ساخته شده اند استفاده کرد. یک تراپیست کاردرمانی می تواند به شما کمک کند تا بتوانید در خرید این وانها دقت کنید

جهت مشاوره و همراهی با تیم تخصصی کاردرمانی و گفتاردرمانی فلج مغزی موسسه ایران با ما تماس بگیرید66596151

نحوه انتقال کودک فلج مغزی به درون وان

مسأله اصلی در مورد حمام کردن در داخل وان این است که چگونه مراقب، کودک را داخل وان قرار بدهد. اگر این مسأله قبل از 10سالگی سخت باشد و بتوان راه حل آنرا پیدا کرد دیگر بعد از 10سالگی مشکلی پدیدار نمی شود. راه حل اینست که کودک را ابتدا بصورت ایستاده وارد وان کرده و از او بخواهید که آرام بنشینید. این روش راحت ترین روش برای مراقب است. برای کاهش فشار روی کمر مراقب بایستی قبل از بلندکردن کودک، یک پای خود را داخل وان قرار داده و سپس به آرامی کودک را بلند کرده و داخل وان قرار دهد.

برای کودکانی که قد بلند و یا سنگین وزن هستند، قرار دادن داخل وان روش خوبی نیست، چراکه این روش برای کمر مراقب مضر بوده و اغلب روش مناسبی برای کودک نمیباشد. بعلاوه اینکه در این روش احتمال سر خوردن (لیزخوردن) مراقب و انداختن کودک می باشد.

در تمامی موارد ذکر شده نبایستی کودک بیش از حد داخل وان بماند.

مراحل شستشوی بدن کودک فلج مغزی در حمام

اگر فرزند شما می تواند داخل وان بایستد و یا خودش را بشوید اجازه بدهید این کار را انجام بدهد. قبل از حمام کردن، تمام وسایل را آماده کنید و به ترتیب اقدام نمائید:

1-ابتدا سر، گوشها و صورت را شسته و سپس گردن، سینه، بازوها، تنه، پشت و پاها؛ در انتها باسن ها و جلوی کودک را بشوئید و خوب آبکشی نمائید تا کف باقی نماند.

2-پس از اطمینان از تمیز شدن خوب او را خشک نمائید. دقت نمائید که صابون در داخل وان و یا در مسیر نیافتاده باشد.

3-در داخل وان از لوسیون، کرم و یا روغن استفاده نکنید تا بتوانید کودک را حمل کنید و سر نخورد. اگر فرزند شما می تواند سرش را داخل روشویی بشوید.حتماً حداقل روزی یکبار این کار را انجام بدهید. اگر نیاز به کمک دارد کمکش کنید تا پوست سرش همیشه تمیز بماند. موهای فرزندتان را پس از هربار شستشو با شانه یا برس مرتب کنید تا از بهداشت مناسبی برخوردار باشد. اگر بتواند شب قبل از خواب این کار را انجام بدهد، خواب راحت تری خواهد داشت. اگر هم فرزند شما کاملاً بی تحرک است با استفاده از وسایل و مواد مخصوصی هرشب قبل از خواب او را شستشو دهید. در غیر اینصورت حداقل سرو موهایش را بشوئید برای اینکار کیسه ای را سوراخ کرده و داخل سرش قرار دهید تا آب و مواد شوینده وار گردن و لباسهایش نشود.

چند توصیه برای استحمام راحتتر کودکان فلج مغزی

حمام کردن فرزندتان بایستی لذت بخش باشد. همچنین زمان مناسبی راباید برای استحمام انتخاب نمائید، یک استحمام خوب می تواند باعث کاهش اسپاسم شود تا شرطی که وضعیتهای مطلوبی برای کودک ایجاد کنیم. همچنین می توانید یک آرامش حسی خوبی به جای افزایش تون عضلانی به کودک ارائه نمائید. اگر فرزندتان توانائی نشستن را ندارد، بایستی در وانهای مخصوص و یا صندلیهای مخصوص که در داخل وان قرار می گیرد استفاده شود تا از ثبات بیشتری برخوردار باشد.

هنگامی که فرزندتان بزرگتر و سنگینتر میشود شما بایستی از ویلچرهای مخصوص استحمام و با بالابرهای مخصوص حمل بیمار جهت حمل و نقل و انتقال وی به حمام و شستن وی استفاده شود. اگر اینگونه وسایل و ابزار آلات وجود نداشت می توانید در وضعیتهای نشسته و یا زانو زده فرزندتان را بشوئید. همیشه این نکته رابه یاد داشته باشید که هیچ گاه فرزندتان را در حمام و یا وان تنها رها نکنید.

در داخل حمام، موارد متعددی را برای یادگیری پیش رو دارد، از جمله می توان به هماهنگیهای چشم-دست-چشم-پا، حرکات مچ، ادراک حسهای گوناگون اشاره کرد. در حمام می توانید کارهای خلاقانه بسیاری از فرزندتان بگیرید مانند کشیدن اشکال مختلف با رنگهای انگشتی، پروخالی کردن ظروف از آب برای استفاده هرچه بیشتر از دستها و شستن وسایل مختلف برای تقویت عضلات انگشتان و... همچنین پس از حمام کردن می توانید از فرزندتان بخواهید خودش لباسهایش را بپوشد تا بدین طریق به وضعیت فرزندتان کمک شایانی بکنید.

 

واژه های کلیدی: روش شستشوی کودک فلج مغزی

مترجم :سید علیرضا میرطلایی کارشناس کاردرمانی