کودک ۱۴ ماهه شما راه نمی رود: آیا می بایست نگران باشید؟

 

بررسی اجمالی:

کودک شما در سال اول زندگی اش به مراحل تکاملی و حرکتی بسیاری دست خواهد یافت. این نقاط عطف شامل یادگیری نحوه نگه داشتن بطری، غلت زدن، چهار دست و پا رفتن، نشستن و در نهایت راه رفتن مستقل و بدون کمک می باشد.

از مطلب زیر دیدن فرمایید:

کاردرمانی برای غلت زدن نوزاد

چنانچه کتاب‌هایی در زمینه رشد و تکامل کودک خوانده و یا اگر کودکان دیگری داشته باشید، ممکن است انتظار داشته باشید که کودکتان اولین قدم‌هایش را بین ۱۰ تا ۱۲ ماهگی بردارد. بنابراین اگر کودک شما تا ۱۴ ماهگی راه رفتن را شروع نکرده باشد، ممکن است نگران شده باشید.

در نظر داشته باشید که کودکان در سنین مختلفی رشد و تکامل پیدا کرده و به نقاط عطف رشدی و تکاملی می رسند. بنابراین، این موضوع که کودک شما تا ۱۴ ماهگی راه نرود، همیشه نشان‌دهنده وجود مشکل نیست.

اما....

اگر کودکتان راه نمی‌رود، آیا می بایست نگران باشید؟

اگر کودک شما تا ۱۴ ماهگی راه نرود، نگرانی‌های شما قابل درک است.  

شما می خواهید کودکتان به نقاط عطف رشدی و تکاملی برسد و نمی خواهید کودکتان از سایر کودکان هم سن و سالش عقب بماند. اما ناتوانی کودک در راه رفتن در سن ۱۴ ماهگی معمولاً نشان دهنده وجود مشکلی در کودک نیست.  در حالی که برخی از کودکان قبل از  ۱۲ ماهگی شروع به راه رفتن می کنند، برخی دیگر از کودکان تا 15 ماهگی راه نمی روند.

برای تعیین و بررسی اینکه آیا ناتوانی کودک شما در راه رفتن نشانه وجود مشکل و دلیلی برای نگرانی است یا نه،می بایست نکات دیگری را نیز در نظر بگیرید.  

به عنوان مثال، کودک شما در ۱۴ ماهگی قادر به راه رفتن نیست، اما متوجه شدید که قادر به انجام سایر مهارت های حرکتی بدون هیچ مشکلی می باشد، مانند ایستادن به تنهایی، بالا کشیدن خودش از مبلمان و سایر وسایل و بالا و پایین پریدن.

انجام این گونه فعالیت های حرکتی نشانه هایی هستند که نشان می دهند که مهارت های حرکتی کودک شما در حال رشد و تکامل می باشند.

بنابراین، به زودی شاهد اولین قدم های او نیز خواهید بود.

برای آشنایی با مفهوم تاخیر تکاملی در کودکان، از مطلب زیر دیدن نمایید:

توضیحات تکمیلی در مورد تاخیر تکاملی در کودکان

اگر کودک شما تا 15 ماهگی نتوانست راه برود، می بایست با پزشک متخصص و یا متخصص کاردرمانی صحبت و مشورت کنید. همچنین چنانچه احساس می کنید که سایر مهارت های حرکتی کودکتان نیز به درستی رشد و تکامل پیدا نمی کنند نیز می بایست با پزشک متخصص کودکتان و یا یک متخصص کاردرمانی مشورت کنید.

آیا می دانید کاردرمانی کودکان به چه معناست؟ برای آگاهی بیشتر مطلب زیر را مطالعه نمایید:

کاردرمانی کودکان

بسیاری از کودکانی که با تشخیص تاخیر حرکتی به مراکز کاردرمانی مراجعه می کنند، معمولا کمتر از دو ماه به نتیجه لازم و مطلوب دست می یابند. مرکز جامع توانبخشی ایران به عنوان اولین مرکز توانبخشی تخصصی کودکان با کمک مجرب ترین درمانگران و با بیش از دو دهه تجربه در دو شعبه فعال در مرکز و غرب تهران، تا مرحله نهایی راه رفتن کودکتان با شما همراه خواهد بود.
جهت مشاوره و تعیین وقت با ما همراه شوید:

02188242410

نوبت   اینترنتی

 

اگر کودک ۱۴ ماهه شما نتواند بایستد و یا از جایی بلند شود، ممکن است نبود این مهارت ها نشان دهنده وجود مشکلاتی در کودک باشند. به علاوه توجه به این نکته اهمیت دارد که برخی از کودکانی که نارس به دنیا می آیند ممکن است دیرتر از کودکان هم سن خود شروع به راه رفتن کنند، مشروط به اینکه پزشک سلامت سیستم عصبی کودک را تایید کرده باشد. چنانچه دچار زایمان زودرس شده اید و نوزاد شما نارس به دنیا آمده است، هنگام بررسی نقاط عطف رشدی و تکاملی کودکان، از سن تنظیم شده کودک خود استفاده کنید. سن تنظیم شده، بر اساس تاریخ زایمان اولیه کودک شما می باشد. به عنوان مثال، اگر کودک شما ۱۴ ماهه بوده، اما سه ماه زودتر زایمان کرده اید، سن تعدیل شده کودک شما ۱۱ ماه می باشد. 

آیا می دانید چنانچه نوزادی فرصت رشد کامل در رحم مادر را نداشته باشد، ممکن است دچار مشکلات مغزی شود؟ برای آگاهی بیشتر از مطلب زیر دیدن نمایید: 

مشکلات مغزی که می تواند نوزادان نارس را تهدید کند

چگونه کودکان راه رفتن را یاد می گیرند؟

کودکان به تدریج با بزرگتر شدن و قویتر شدن عضلات پاهایشان راه رفتن را یاد می گیرند. پاهای نوزاد تازه متولده شده، عضلات ضعیفی داشته و به این دلیل نمی توانند وزن نوزاد را تحمل کنند. معمولا کودکان از حدود ۷ ماهگی شروع به چهار دست و پا رفتن کرده و یا به صورت نشسته و با کمک باسن و دستانشان حرکت می کنند. در حدود همین سن، هنگامی که کودکان در حالت ایستاده نگه داشته شوند، شروع به بالا و پایین پریدن می کنند. این عمل به تقویت عضلات پاهای کودک شما و کمک به ایجاد آمادگی در کودک برای برداشتن اولین قدم هایش کمک می کند.

از مطلب زیر دیدن فرمایید:

تمرینات کاردرمانی برای چهار دست و پا رفتن نوزاد

در حدود سن ۸ تا ۹ ماهگی، کودک شما ممکن است شروع به بالا کشیدن خودش از وسایل مختلف مانند صندلی و میز کند. حتی برخی از کودکان در حالی که وسیله ای را گرفته اند پاهای خود را بالا و پایین می‌برند؛ به شکلی که انگار می‌خواهند راه بروند.

راه رفتن شامل ایجاد مراحل تعادل و اعتماد به نفس است. کودک شما نه تنها می بایست یاد بگیرد که چگونه به تنهایی بایستد، بلکه این چالش نیز وجود دارد که چگونه گام هایش را بدون افتادن و زمین خوردن هماهنگ کند. در نظر داشته باشید که ایجاد این مراحل زمان بر می باشد.

کودکان از چه زمانی شروع به ایستادن می کنند؟ برای آگاهی از جدول زمانی معمول ایستادن کودکان، مطلب زیر را مطالعه نمایید:

کودک از چه زمانی می ایستد؟

از آنجایی که عضلات پاهای کودکان در سنین مختلفی قدرت پیدا می کنند، طبیعی است که برخی از کودکان زودتر از سایر همسالانشان شروع به راه رفتن بکنند. حتی برخی از کودکان اولین قدم هایشان را خیلی زود و در سن ۹ یا ۱۰ ماهگی برمی دارند.

چگونه می توانید  به کودک خود در راه رفتن کمک کنید؟

برخی از کودکانی که تا ۱۴ ماهگی راه رفتن را شروع نمی کنند، به تمرین بیشتری نیاز دارند. برای کمک به کودکان برای برداشتن اولین گام‌هایشان، والدین و مراقبان کودک می‌توانند پاهای کودک بر روی سطح زمین قرار داده و در حالی که کودک در وضعیت ایستاده است، دست‌هایش را بگیرند. سپس به آرامی کودک را بر روی سطح زمین برای راه رفتن هدایت کنند. این تمرین به کودکان می آموزد که چگونه پاهای خود را بلند کرده و در اتاق حرکت کنند. همچنین به آنها کمک می کند تا عضلات پاهایشان قوی تر شده و تعادل آنها را نیز بهبود می بخشد.

با یک اختراع جدید و شگفت انگیز به نام گیت پلیت برای کمک به تعادل کودکان سی پی آشنا شوید

احتمال راه افتادن کودک سی پی خود را پیش بینی کنید 

با کاربرد اسپایدرکیج در کودکان فلج مغزی آشنا شوید

به عنوان پدر و مادر ممکن است تمایل طبیعی به بغل کردن و نگه داشتن کودک در آغوش خود در خانه داشته باشید. اما در نظر داشته باشید که هر چه کودک شما زمان بیشتری را بر روی سطح زمین باشد، فرصت بیشتری را برای تحرک و راه رفتن مستقل خواهد داشت.

به کودکتان اجازه دهید تا جایی که ممکن است غلت بزند، چهاردست و پا برود و خودش را از وسایل بالا بکشد.

برای آشنایی با 16 تمرین کاردرمانی ساده و قابل اجرا در منزل به همراه تصویر و توضیح و کمک به بهبود راه رفتن کودکتان، خواندن مطلب زیر را توصیه می کنیم:

کاردرمانی برای راه رفتن کودک + تمرین و تصویر

روروئک های کودک اغلب به عنوان یک وسیله آموزشی و کمکی برای کودکانی که راه رفتن را یاد می گیرند استفاده می شوند. اما این وسایل انتخاب های مطمئنی نیستند. ممکن است تعجب کنید ولی روروئک های کودک می توانند پروسه راه رفتن را در کودکان به تاخیر بیندازند. برخی از کودکان نیز ممکن است در اثر راه رفتن با روروئک دچار جراحت و آسیب دیدگی شوند. ممکن است استفاده از اسباب‌بازی های هل دادنی (مانند واکرهای کودکان) را در نظر داشته باشید؛ اما می بایست همیشه کودک خود را در هنگام بازی با این گونه اسباب‌بازی‌ها کنترل کنید تا مطمئن شوید که کودک شما واژگون نمی‌شود.

همچنین برخی از والدین فکر می‌کنند که پوشاندن کفش به پای کودک می‌تواند به راه رفتن سریع‌ تر او کمک کند. واقعیت این است که معمولا پوشیدن کفش‌ برداشتن اولین قدم‌ها را برای کودکان سخت‌تر خواهد کرد. پوشیدن کفش‌ به کودک برای راه رفتن در فضای باز توصیه می‌شود، اما بسیاری از کودکان هنگامی که در خانه پابرهنه هستند، سریع‌تر راه رفتن را یاد می‌گیرند.

همانطور که به کودک خود کمک می کنید تا راه رفتن را یاد بگیرد، مطمئن شوید که یک محیط امن را در داخل خانه برای او ایجاد کنید. این کار شامل جمع کردن فرش هایی است که ممکن است تعادل کودک شما را به هم زده و باعث زمین خوردن و آسیب دیدن او شوند. همچنین می توانید حفاظ های ایمنی را در نزدیکی راه پله ها نصب کنید و میزها یا قفسه های با لبه های تیز را نیز جمع کنید.

چه زمانی باید به پزشک متخصص یا متخصص کاردرمانی مراجعه کنید؟

چنانچه کودکتان تا 15 ماهگی راه نرفته و یا اگر مشکوک به مشکلات دیگری هستید،با پزشک متخصص کودکتان و یا یک متخصص کاردرمانی صحبت و مشورت کنید.

گاهی اوقات، تاخیر در راه رفتن به دلیل مشکلاتی در پا مانند دیسپلازی رشدی لگن، راشیتیسم (نرم شدن یا ضعیف شدن استخوان ها) و یا مشکلاتی است که بر تون عضلانی کودک تأثیر می گذارند: مانند فلج مغزی و دیستروفی عضلانی. چنانچه به نظر می رسد که کودک شما نامتعادل راه می رود و یا اگر پاهایش ضعیف و ناهماهنگ به نظر می رسند نیز، با پزشک متخصص کودک خود و یا یک متخصص کاردرمانی مشورت کنید.

همواره به خاطر داشته باشید که هیچ دو کودکی شبیه هم نیستند؛ بنابراین پیشرفت و رشد و تکامل کودک خود را با کودکان دیگر مقایسه نکنید.

برای آشنایی با مفهوم تون عضلانی بالا در مقایسه با تون عضلانی پایین، مطلب زیر را مطالعه نمایید:

تون عضلانی غیر طبیعی در کودکان فلج مغزی

 

ترجمه توسط تیم پژوهشی کلینیک کاردرمانی جسمی مرکز جامع توانبخشی ایران