تاخیر گفتار چیست ؟ |  علایم تاخیر گفتار  |   دلایل تاخیر گفتار  |   تشخیص تاخیر گفتار  |   درمان تاخیر گفتار  |  گفتاردرمانی کودک 2 و 3 ساله

تعریف تاخیر گفتار در کودک دو و سه ساله

این سوال بسیاری از ماردران است و با مطالعه متن زیر پاسخ خود را خواهید گرفت

یک کودک دو ساله باید بتواند ۵۰ کلمه را در دایره لغات گفتاری خود داشته باشد و در کودک سه ساله واژگان او به حدود ۱۰۰۰ کلمه افزایش می یابد همچنین کودک سه ساله باید جملات سه و چهار کلمه را بتواند بازگو کند.


هرگاه کودکی در تکامل گفتاری مشکل داشته باشد ممکن است که دچار تاخیر گفتار شود ، مراحل تکامل گفتاری به پیشرفت شناختی کودکان کمک می کند ، اگر کودک شما دچار تاخیر گفتاری است همیشه به این معنا نیست که یک درگیری جدی در سیستم رشد کودک وجود دارد اما در برخی مواقع هم تاخیر گفتاری در کودکان می تواند به دلیل یک مشکل جدی مهم در سیستم عصبی و یا به دلیل کم شنوایی در کودک باشد.


بسیاری از مشکلات گفتاری و تاخیرهای تکلمی قابل درمان هستند در ادامه به علائم تاخیر گفتار در کودکان دو و سه ساله و همچنین راه های درمان و مداخلات اولیه اشاره خواهیم کرد:

تاخیر در گفتار و تاخیر در زبان این دو با هم متفاوتند

در بسیاری از موارد تشخیص فرق تاخیر گفتاری و تاخیر زبانی در کودکان مشکل است  ،

مهارت های گفتاری در واقع به عمل فیزیکی و ارگانی تولید گفتار اشاره دارد که توسط عضلات دهان انجام میشود ،

اما مهارت زبانی شامل درک و برقراری ارتباط با دریگران از راهای زبانی و غیر زبانی است

و در بسیاری از موارد این دو مشکل به صورت همزمان در کودکان ایجاد میشوند

اگر نمی دانید که فرزند شما دچار کدامیک از عارضه های فوق است اصلا نگران نباشید ، متخصصین گفتاردرمانی موسسه ایران در این زمینه با  ارزیابی های دقیقی کودک شما راهکارهای اساسی و درمانی را بر مبنای مشکلات کودکتان ارایه میدهند با ما همراه شوید 66596151


علایم تاخیر در گفتار کودکان

علائم تاخیر گفتار در کودک دو ساله

مهارت های گفتاری و زبانی در همان اوایل نوزادی به صدا سازی شروع می شود و با گذشت ماه ها این صداهای بی معنی به کلمات تبدیل می شود ، تاخیر گفتاری زمانی اتفاق می‌افتد که یک کودک نوپا و دو ساله مراحل رشد گفتاری معمولی را طی نکرده است اما همیشه دیر رسیدن به یک مکالمه معمولی در سنین پایین لزوماً به معنای وجود یک مشکل جدی نیست.
اولین علامت تاخیر گفتار در کودک دوساله این است که به صداهای اطراف خود توجه نداشته باشد
دامنه لغات زیر بیست و پنج کلمه داشته باشد
نتواند از ترکیب دو کلمه ای استفاده کند
کلماتی را که قبلاً یاد گرفته مجدداً نتواند از آنها استفاده کند

علایم تاخیر گفتار درکودک سه ساله
یک کودک ۳ ساله از نظر گفتاری چه توانایی هایی را باید داشته باشد :
دامنه لغات او حداقل پانصد کلمه باشد
نام خود و دیگران را بتواند بازگو کند
از اسم ها صفت ها و افعال در جملات سه کلمه ای و چهار کلمه استفاده کند
اشکال مختلف را شناسایی و بازگو کند
سوال بپرسد
داستان های ساده را تعریف کند و از مهد کودک خود سخنانی به میان بیاورد
شعر و آواز بخواند
درک کلام حدود ۸۰ درصد از کودکان ۳ ساله باید برای افراد غریبه مفهوم باشد


دلایلی که باعث تاخیر در گفتار کودکان دو و سه ساله میشود:

مشکلات دهانی و زبانی
تاخیر در گفتار می‌تواند به دنبال یک مشکل عضوی و آناتومیک در دهان زبان و یا کام باشد ، به عنوان مثال در برخی از کودکان زبان به کف دهان چسبیده و اصطلاحاً اتصال بند زبان به کف دهان کوتاه است و این دلیل و این عامل باعث ایجاد صداهای خاص و دشواری در صحبت کردن می شود بخصوص در ادای حروفی نظیر:
د
ل
ر
س
ت
ز
همچنین این مشکل می‌تواند شیردهی به نوزاد را برای مادر دشوار کند

اختلالات گفتاری و زبانی
اختلال گفتار زمانی اتفاق می‌افتد که یک کودکی سه ساله توانایی ارتباط برقرار کردن به صورت غیر کلامی را با دیگران دارد اما نمی تواند بسیاری از کلمات را بازگو کند و این مشکل باعث تأخیر در گفتار کودک ۳ ساله می شود
و اختلال زبان کودکی که توانایی ادای چند کلمه را داشته باشد اما نتواند با آنها عبارات قابل مفهوم تشکیل دهد دچار تاخیر در زبان است.

برخی از اختلالات گفتاری و زبانی به دلیل اختلال در عملکرد مغز و اعصاب می باشد و ممکن است نشانگر ناتوانی در یادگیری کودک باشد لذا یکی از دلایل مشکلات گفتار و زبان در کودکان می تواند تاخیر در رشد و تولد نارس در نوزاد باشد
آپراکسی هم نوعی اختلال در گفتار است که قرارگیری صداها را در ترتیب مناسب برای ایجاد کلمات دشوار می‌کند این مشکل  بر ارتباطات غیر کلامی و درک زبان تاثیر نمی گذارد.

 کم شنوایی و تا شنوایی
یکی دیگر از مشکلاتی که میتواند باعث ایجاد اختلال تکلم در کودکان دو ساله و سه ساله شود عدم شنوایی کودک یا کم شنوایی کودک می باشد که به صورت مستقیم می‌تواند در درک و فهم لغاتی که می‌بایست کودک دریافت کند تاثیر بگذارد.

مشکلات ارتباطی در کودک
درگیر کردن کودک دو و سه ساله در تعامل های کلامی می تواند زمینه ساز و تقویت صحبت کردن در این کودکان شود اگر با این کودکان به اندازه کافی صحبت نشود و درگیر ارتباطات کلامی نشوند قطعاً در صحبت کردن دچار مشکل خواهند شد محیط در رشد گفتار و زبان کودکان نوپا نقش اساسی دارد و بی توجهی درخصوص ارتباط کلامی می تواند کودک را در مراحل رشدی و گفتاری دچار تاخیر سازد.

اختلالات طیف اتیسم
مشکلات تکلمی و گفتاری در کودکان دو و سه ساله می تواند در نتیجه گرفتاری کودک در بیماری هایی چون اوتیسم باشد ، علائم دیگر بیماری های اوتیسم که می‌تواند کودک را دچار مشکل سازد شامل:
استفاده از کلمات تکراری به جای واژه سازی
رفتارهای تکراری
مشکل در تعامل اجتماعی
اختلال در ارتباط کلامی و غیرکلامی با دیگران
بروز تیکهای عصبی

اختلالات عصبی

همچنین برخی از اختلالات عصبی هم می توانند بر روی عضلات گفتاری تأثیر منفی بگذارد شامل
فلج مغزی
دیستروفی عضلانی
ضربه های مغزی
در مورد فلج مغزی کاهش شنوایی و یا سایر مشکلات رشدی دیگر نظیر اختلالات ذهنی هم می‌توانند بر گفتار تأثیر غیرمستقیم بگذارند

عقب ماندگی های ذهنی
مشکلات گفتاری در کودکان دو و سه ساله می تواند در نتیجه اختلالات ذهنی و مشکلات یادگیری باشد اگر کودک شما دچار اختلال در صحبت کردن است این مشکل می‌تواند یک زمینه شناختی داشته باشد نه ناتوانی در ایجاد کلمات


راههای تشخیص تاخیر گفتار در کودکان دو و سه سال

از آنجا که کودکان نوپا از نظر مهارت های شناختی با هم متفاوت هستند تشخیص بین یک تأخیر گفتاری و یا یک اختلال گفتاری بسیار چالش برانگیز است.
بر اساس یک تحقیق که در دانشگاه سوئیس انجام شد محققان دریافتند که ۱۰ الی ۲۰ درصد کودکان دو ساله ممکن است با تاخیر ، مهارتهای گفتاری را کسب کنند و و درصد درگیری در پسران سه برابر دختران می باشد.
یکی از راههای تشخیص تاخیر در گفتار کودکان بررسی عضوی و آناتومیکی دهان و کام و زبان کودک شما است که توسط متخصصین گفتار درمانی معاینه می گردد همچنین تست های ABR برای سنجش شنوایی کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است.
متخصصینی که در این زمینه می توانند به شما کمک کنند شامل:
متخصصین گفتار درمانی
پزشکان مغز و اعصاب
متخصصین شنوایی سنجی


درمان تاخیر گفتاری در کودک دو و سه ساله

اولین قدم درمان در تاخیر های گفتاری توسط گفتار درمانگر آغاز می گردد و گفتار درمانی می تواند تنها مداخله لازم برای این مشکل برای کودک شما باشد.

با توجه به اینکه در تحقیقات نشان داده شده است که تاخیر در گفتار و زبان در سنین دو و سه سال می تواند منجر به مشکلات خواندن در مدرسه گردد ، اهمیت معالجه زودرس تاخیر گفتاری در این سنین روشن میگردد ،تاخیر در گفتار همچنین می تواند منجر به بروز مشکلاتی در رفتار های ارتباطی کودک با دیگران گردد.

در صورتی که گفتاردرمانگر تشخیص دهد که مشکلات اختلال و تاخیر تکلمی در کودک دو و سه ساله می تواند در نتیجه یک بیماری زمینه‌ای باشد ممکن است که از یک تیم گروهی برای کمک به درمان این مشکل استفاده شود که شامل:

کاردرمانی ذهنی
کاردرمانی جسمی
فیزیوتراپی
رفتار درمانی
پزشکان مغز و اعصاب
والدین

چند توصیه برای گفتاردرمانی کودکان دو و سه ساله:

به طور مستقیم با کودک نوپای خود صحبت کنید
جهت بهبود در تفهیم کلمات می‌توانید از اشاره به اشیا و اطراف نیز استفاده کنید همچنین می‌توانید در این کار از قسمت های مختلف بدن خود و افراد دیگر  استفاده کنید ، از اسباب بازی ها و رنگ ها و یا چیزهایی که در اطراف مشاهده می کنید کمک بگیرید.
داستان خوانی برای کودک نوپای خود با اشاره به تصاویر کتاب می‌تواند در تکلم آنها موثر باشد
 از اشعار و آوازهای ساده استفاده کنید.
تمرکز و توجه روی گفتار کودک خود هنگامی که قصد دارد مطلبی را به شما تفهیم کند توصیه میشود.
وقتی شخصی از کودک شما سوال می‌کند به جای او پاسخ ندهید.
اشتباهات گفتاری کودک خود را اصلاح کنید.
به کودک خود اجازه دهید با کودکانی که مهارت‌های زبانی و کلامی خوبی دارند ارتباط برقرار کنند.
در مورد علاقمندی های کودک خود صحبت کنید و به او زمان دهید تا به شما پاسخ دهد.