تغذیه کودکان سی پی

در این مطلب سعی می کنیم به یکی از موضوعات مهم برای خانواده های کودکان فلج مغزی که ممکن است در روند توانبخشی مورد توجه آنان باشد پرداخته و انواع غذاهایی که برای کودک  فلج مغزی می تواند مفید باشد معرفی نماییم از این حیث تغذیه در کودکان سی پی بسیار حایز اهمیت است


فهرست عناوین

اهمیت تغذیه فلج مغزی

لیست غذاهای مفید فلج مغزی

چند پیشنهاد برای تغذیه فلج مغزی


چرا تغذیه کودکان فلج مغزی اهمیت دارد؟

بدین سبب که کودکان فلج مغزی اغلب در کسب وزن مناسب با سن رشدی خود با مشکل روبرو هستند والدین و مراقبین آنها باید با راههایی برای پوشش رژیم غذایی فرزندانشان اشنا باشند.تا جایی که فرزند شما نیازمند جذب و مواد غذای را تحمل می کند از این مواد برای جذب کالری مناسب می بایست استفاده کرد

لیست غذاهایی برای کودک فلج مغزی من مفید است

1-  روغن ذرت یا کانولا، روغن مارگارین بر روی نان ، سبزیجات، برنج ، ماکارونی ، غلات گرم

2-  پودر شیر کم چرب اضافه شده به شیر به طور منظم

3-  سبوس گندم

4-  کشمش

5-  فرنی با آرد برنج

6-  خمیر بادام زمینی

7-  شیرینی محتوی شیر و تخم مرغ

8-  تخم مرغ

9-  پنیر

10- بستنی

چند پیشنهاد موثر برای تغذیه کودکان فلج مغزی

پیشنهاد می شود در هنگام صبحانه از مایعات  مکمل غذایی که با مشورت با پزشک کودک قابل تهیه از داروخانه ها هستند استفاده کنید

جهت مشاوره و درمان مشکلات کودک خود با کارشناسان ما تماس بگیرید 66596151.

بسیاری از این کودکان اغلب با خوردن برخی از غذاهای خاص بدلیل اختلال در عمل جویدن و بلع  مشکل دارند . در این مورد شما میتوانید با گرفتن مشاوره مناسب از کاردرمانگر کودک یا پزشک خانوادگیتان با متخصصین گفتاردرمانی وتغذیه آشنا شده از راهنماییهای آنها استفاده کنید.

سعی کنید شما جدا از سلیقه ها و احساسات رشد کودک فلج مغزی خود را در زمینه های گوناگون ارزیابی نمایید.مثلا برای بهبود عمل جویدن خوردن برگ زردآلو خشک و یا تکه های میوه در بین وعده های غذایی پیشنهاد می شود. شما باید غذاهایی با بافت های مختلف به فرزندتان بدهید.

مطمئن باشید که فرزندتان یک رژیم غذایی متعادل خوب خواهد داشت با پروتئین ها که در گوشت ، پنیر و یا بقالا و لوبیا موجود است و با کربوهیدراتهایی که در سیب زمینی ونان موجود است و با سبوس  و چربیهای کره وروغن ها و ویتامین ها و مواد معدنی موجود در میوه ها و سبزیجات و مقدار زیادی مایعات.

شما باید مقدار کالری که کودک فلج مغزی شما برای گرفتن وزن نیاز دارد را با مشاوره یک متخصص تغذیه بدانید.و همین طور اگر براحتی وزن اضافه می کند شما باید مقدار کالری دریافتی او را تحت نظر بگیرید.

هدف در تکمیل رژیم غذایی با مکمل ها افزمودن کالری بدون افزایش هجم غذا است یا کاهش کالری است.

کالری های مکمل می توانند از پروتئین ، چربیها و کربوهیدراتهی خام کسب گردند.

گاهی اوقات کودکان فلج مغزی (cerebral palsy) کم وزن می توانند از میان وعده های بیشتری نسبت به سه وعده ی معمول در روز استفاده کنند.

کودکان فلج مغزی معمولا از مشکل یبوست رنج برده ومعمولا نسبت به سن خود هم کوتاه قد ترند وهم کم وزنند.

تا حدودی کمی وزن را می توان با تغییر بافت غذا که خوردنش برای کودک راحت تراست وجذب کالری از این طریق بهبود بخشید . مثلا ممکن است خوردن یک مایع غلیظ برای بسیاری از کودکان آسان تر از سایر بافت های غذایی باشد.

مصرف مایعات رقیق وضعیف ممکن است با یبوست کودکان فلج مغزی مرتبط باشد.افزایش دریافت مایعات معمولا نیازمند افزایش مهارت های نوشیدن است.

مراقبت از این کودکان فلج مغزی با مشکلات خوردن ونوشیدنشان استرس واضطراب زیادی به والدین وارد می کند.

در بسیاری از موارد والدین وقت بسیار زیادی را برای خوراندن غذای کافی به این کودکان صرف می کنند

این موضوع معمولا 30-40 دقیقه طول می کشد که سبب خستگی کودک شده بطوری انرژی بیشتری نسبت به آنچه دریافت کرده اند مصرف می کنند.پس استراحت مابین وعده های غذایی و افزایش میان وعده ها میتواند مانع این خستگی گردد وهمان مقدار هجم وکالری غذا دریافت گردد.

درغذا خوردن ونوشيدن برای اثربخشی در درمان کودکان فلج مغزی بايد به موارد زير توجه کرد:

 

1-بسياري از اصول وضعيت دادن را بايد براي تغذيه کودک به کاربرد.بايد وضعيت نشسته خوبي را براي فرد با يا بدون وسيله کمکي به کاربرد .سر را کمي به جلو خم کرده چرا که سر را که به طرف عقب رفته باشد،بستن لب ها و بلعيدن غذا را مشکل مي کند.اين وضعيت خميده در گردن به کاهش رفلکس بستن نا بهنجار دهان کمک مي کند.
2-به دليل اينکه کودک به غذا ومسير حمل غذا توجه دارد،بهتر است ظرف غذا در جلو کودک وغذا دروسط قرارگيرد.همچنين مسير غذا طور باشد که حرکت هاي نا بهنجار را تشويق نکند ودر عين حال موضوع تقارن در کودک تشويق شود .
3-بايد کودک را تشويق کرد که براي گرفتن غذا از قاشق به طرف جلو آمده و لب ها را کاملاًدراطراف قاشق ببندد.
4-جويدن موثر تنها موقعي به وجود مي آيد  که لب ها کاملاً بسته باشند.براي بستن لب ها اگر لازم باشد ،مي توان با قرار دادن انگشت زير لب پاييني وفشار دادن آن به طرف بالا به کودک کمک کرد.
5-طرزجويدن،غذا مي بايست بين داندان ها باشد .براي درمان فلج مغزی که مشکل در حرکت دادن غذا دردهان دارند ،والدين مي توانند لقمه را بين دندان ها قرار دهند(تجربه ها نشان داده اند که کودکان معمولاًيک طرف دهان را براي جويدن ترجيح مي دهند).
6-خوردن درجلوي آيينه به کودک کمک ميکند تا مراقب بسته بودن لب ها بوده جويدن را دنبال کند .
7-براي جلوگيري از لغذيدن بشقاب يا کاسه ،از صفحه هاي غير لغزنده يا بادکش دار بايد استفاده کرد .
براي کودکان که مشکل در قرار دادن غذا در قاشق دارند ،مي توان از بشقاب هايي که يک طرف آن بلند تر از طرف ديگر است استفاده کرد .براي کودکاني که کند غذا مي خورند مي توان از بشقاب هاي گود استفاده کرد (تا غذا ديرتر سرد شود )مي توان از بشقاب هاي سنگين براي ثبات بيشتر استفاده کرد .
8-بعضي مواقع لازم است که قاشق وچنگال را براي کودک تطبيق داد براي مثال:
بهتر است کودکاني که قدرت عضلاني کمي دارند ،از قاشق وچنگال هاي  سبک استفاده کنند .
اندازه قاشق چنگال را مي توان بسته به نياز کودک تغيير داد.مثلاًدسته بلند قاشق ميتواند به کودکي که داراي محدوديت حرکتي است کمک کند .
قاشق کم عمق مي تواند به کودکي که در گرفتن غذا از قاشق مشکل دارد ،کمک کند.
9-در صورتي که در هنگام نوشيدن دچار اشکال شده ونمي تواند سر خود را عقب ببرد ،ميتوان از ليوان هاي لبه دار وزاويه دار حتي قوري استفاده کرد .
-از طرفي ديگر مشکلهاي زيادي در تغذيه کودکان فلج مغزی  ممکن است به اين صورت نمايان شود که فک به طور ناگهاني با نيرو يا با يک انحراف شديد باز شود ونوع تنفس دهان وتقلا واسترس به تشديد موجب تشديد وضعيت مي شود  .همچنين حساسيت بيش از حد دهان ،تماس دندان ها با هم ،تماس لثه ها ودندان ها با اسباب بازي ،غذا و....ميتواند منجر به باز شدن دهان گردد.عفونت وپوسيدگي دندان ها و لثه ها نيز ممکن است مشکل هايي را در تغذيه به وجود آورد ،به طور که فرد براي فرار از درد دهان ودندان ،دهان خود را باز نگهدارد .
بررسي ودرمان به موقع اين مشکل ها را مي تواند تا حدزيادي از بروز مسايل بعدي جلوگيري کرده وبه حل مشکل هاي تغذيه اي کمک کند. 

 

به تازگی مقاله جدید و مفصلی در زمینه بیماری فلج مغزی انواع آن راههای تشخیص و متدهای درمانی این بیماری منتشر شده است جهت تمایل به مطالعه اینجا کلیک کنید 

وازه های کلیدی: کودکان فلج مغزی چه غذاهایی را باید بخورند - رژیم غذایی کودکان فلج مغزی

 

برگرفته از سایت :www.caringforcerebralpalsy.com