آیا میدانید درمانی به نام تزریق سلولهای بنیادی برای فلج مغزی؟ 

 تزریق سلول بنیادی برای پاره‌ای از بیماری ها موثر است آیا در فلج مغزی هم همینطور است؟

 سلول درمانی چیست؟

 در بدن سلول های مختلفی وجود دارد مانند سلول های عضلانی ، سلولهای عصبی ف سلولهای پوستی، سلولهای خونی و سلولهای بنیادی

تفاوت سلول های بنیادی با دیگر سلول ها این است که در صورتی که این سلول ها را در محیط دیگری قرار دهیم می‌توانند متمایز شده و به سلول های متعددی تقسیم شوند.

 خاصیت تکثیر سلول های بنیادی ، محققان و دانشمندان را امیدوار کرده است که بتوانند از سلول های بنیادی در ترمیم بافت های آسیب دیده کمک کنند.

 

  هدف از تزریق سلول بنیادی در کودکان فلج مغزی چیست؟

سه هدف عمده برای تزریق سلولهای بنیادی در فلج مغزی وجود دارد :

1- جایگزینی سلول های بنیادی بجای سلولهای آسیب دیده

2- ترمیم مسیرهای عصبی

3- تثبیت رشد سلول ها

 برخی محققان معتقدند که با توجه به اینکه فلج مغزی با گذشت زمان بدتر نمی شود تزریق سلولهای بنیادی می تواند در این زمینه موفقیت آمیز باشد.

 

انواع سلول های تزریقی بنیادی:

1- سلول های بنیادی جنینی

سلول های بنیادی جنینی در واقع همان سلول هایی هستند که از بند ناف جنین برداشت می‌شود و با توجه به قدرت بالای  تقسیم شوندگی این سلول ها تاثیر آنها به واسطه سلول‌های جنینی نسبتاً بالاتر می باشد این سلول ها معمولاً از سلول های جفت گرفته می شوند و قدرت تمایز بالایی دارند و در واقع پتانسیل بهبودی آنها بسیار بالاست.

 اما برخی از اخلاق گرایان به دلیل مغایر بودن این پروسه با ارزش های اخلاقی به این دلیل که سلولهای بنیادی جنینی از جنین انسان دیگری گرفته می شود با این روند مخالفند.

 در مقایسه با سایر سلول های بنیادی دیگر استفاده از سلول های بنیادی جنینی کاوشی تازه می‌باشد و هنوز تحقیقات و مطالعات کمی در مورد اثربخشی این سلولها در دست اقدام است.

2-  سلول های بنیادی بزرگسالی

این سلولهای بنیادی از افراد بزرگسال برداشت می شود و به همین دلیل توانایی تمایز پایین تری دارند اما به دلیل بزرگ تر بودن و پخته تر بودن سلول ها توانایی را در یک عملکرد خاص دارند اما از نظر تبدیل شدن به سلول های مختلف و گوناگون توانایی پایینی دارند .

استفاده از این سلول ها معمولاً  منحصر به یک عضو می باشد و قابلیت تمایز به سایر اعضا را ندارند و به دلیل اینکه از سلولهای خود فرد برداشت می شود معمولاً خطر پس زدن توسط سیستم ایمنی فرد برای آنها بسیار کم است .

3- سلول های بنیادی مزانشیمی

 این سلول ها معمولاً از قسمت های مختلفی برداشت میشوند اما اکثراً از بند ناف ،جفت ،بافت چربی و مغز استخوان گرفته می‌شوند.

 از نظر سایز معمولاً آنها درشت و نسبت به سلول های دیگر چند برابر هستند و به راحتی توسط سیستم ایمنی پذیرش می‌شوند   واینکه از نظر اخلاق گرایان مشکل خاصی ندارد زیرا از بدن خود فرد مشتتق می‌شود

 از خصوصیات سلولهای بنیادی مزانشیمی این است که طول عمر کوتاهی دارند که این موضوع هم می تواند مزیت محسوب شود هم نقص.

4- سلول های بنیادی عصبی

 سلول های بنیادی عصبی نیز جزو بزرگترین سلول های بنیادی هستند و از خصوصیات این سلول ها تبدیل شدن آنها صرفاً به سلول های سیستم عصبی مرکزی مانند نورون ها می باشد.

 این سلول ها برای تزریق سلولهای بنیادی در کودکان فلج مغزی بسیار ایده‌آل و منحصر به فرد هستند.

 اما از نقص های عمده آن ها توانایی رشد ضعیف و میزان بقای بسیار کم آن ها هست که به همین دلیل در بسیاری از موارد تزریق سلولهای بنیادی در کودکان فلج مغزی را با شکست مواجه کرده است.

چرا هنوز استفاده از تزریق سلولهای بنیادی در کودکان فلج مغزی یک درمان استاندارد نیست؟

عوامل زیادی باعث شده  استفاده از سلول درمانی در کودکان فلج مغزی و هنوز مورد تایید بسیاری از محققان و پزشکان قرار نگرفته باشد که می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  •  مطالعات محدود در این زمینه
  •  رشد ناقص سلولهای بنیادی عصبی
  •  نگرانی از سرطانی شدن سلولهای  تزریق شده
  •  زمانبر بودن سیکل بهبودی در کودک فلج مغزی
  •  عدم اتفاق نظر پزشکان در مقدار و میزان دوز تزریقی

بسیاری از خانواده هایی که پیگیر درمان کودکان فلج مغزی و سی پی خود هستند شاید تن به مسافرت هایی به کشورهای نظیر چین ، آلمان و مکزیک داده اند و با پرداخت هزینه های گزاف کودکان خود را برای چنین عملی مهیا ساخته اند که شاید تا به حال نتایج قطعی و مشخصی را نیز از تزریق سلولهای بنیادی در کودکان سی پی نگرفته باشند .

در مورد اثر بخشی تزریق سلولهای بنیادی  در کودکان سی پی هنوز شواهد کمی وجود دارد  و درمانی پرهزینه و پرخطر محسوب می‌شود و این موضوع را باید عنوان کرد که درمان فلج مغزی به واسطه تزریق سلولهای بنیادی هنوز نیاز به مطالعات و تحقیقات بیشتری دارد اما در عین حال این تحقیقات در حال توسعه است و امید است که در آینده نه چندان دور بتوان روزنه ای را برای درمان کودکان فلج مغزی با استفاده از سلولهای بنیادی به دست آورد.

نکته مهم و قابل توجه این است که حتی در صورت تزریق سلولهای بنیادی عموماً شرایط وضعیت کودکان بیش از پیش نیازمند قرارگیری در سلسله مراحل توانبخشی و کاردرمانی می باشد و باید به واسطه حرکات صحیحی که توسط متخصصین کار درمانی انجام می‌شود به حرکات کودکان فلج مغزی جان بخشید تا بتوانند پس به مدد سلول درمانی ، الگوهای غلط را به الگوهای صحیح تبدیل کنند.

بسیاری از کودکانی سی پی که تجربه تزریق سلول های بنیادی را داشته اند هم اکنون زیر نظر متخصصین مرکز جامع تواتنبخشی ایران در حال انجام کاردرمانی هستند ، جهت اطلاع از چگونگی تاثیر این درمان جدید و همچنین همراهی با ما تماس بگیرید 66596151