راه رفتن کراچ (قلاب) چیست؟

 کودکان فلج مغزی به دلیل وجود اسپاسم و عدم تعادل عضلانی در برخی مفاصل دچار پاره‌ای مشکلات در الگو های بدن می شوند  یکی از این دفورمیتی های یا بدشکلی ها در راستای فیزیکی بدن کودکان سی پی ،وضعیت کراچ یا خمیده می باشد.

 وضعیت کراچ در واقع  به حالتی اطلاق می شود که بدن کودک سی پی  در اثر وجود اسپاسم و ضعف برخی از عضلات به شکل s مانند در می آید .

 در این حالت بدن کودک از ناحیه کمر  و زانو خمیده به نظر می رسد و باسن به سمت عقب هدایت می شود. راه رفتن کراچ یا خمیده در کودکان فلج مغزی بسیار شایع است و متاسفانه یکی از بدترین  علائمی است که ظاهر ایستادن و راه رفتن کودکان فلج مغزی را شدیداً به هم میریزد.

  شکایت اصلی بسیاری از والدین کودکان فلج مغزی به متخصصین کار درمانی پس از موفقیت  کودکشان در راه رفتن، همین وضعیت خمیده یا کراچ در راه رفتن کودکشان است. 

 

آیا راه رفتن کراچ برای کودکان فلج مغزی یک وضعیت ماندگار است؟

 در حالیکه کودک سی پی شما به توانایی راه رفتن رسیده است این موضوع شما را نگران می کند که آیا فرم راه رفتن کراچ برای همیشه با او همراه است، یا اینکه مداخلاتی برای مهار این مدل راه رفتن وجود دارد

 در این مقاله به توضیح راه های مهار  این دفورمیتی می پردازیم. 

خصوصیات  وضعیت کرانچ چیست؟

 خم شدن بیش از حد مچ پا

 زانوهای خمیده

 باسن عقب رفته 

عوارض ایجاد وضعیت کراچ در کودکان فلج مغزی

 همانطور که میدانیم بیماری فلج مغزی یک بیماری غیر پیشرونده است اما اسپاسم و برخی مشکلات می‌تواند به مرور زمان در اثر عدم تحرک بدتر شود 

وضعیت کراچ به دلیل عدم تعادل عضلانی ایجاد می‌شود و اگر درمان صحیح برای آن صورت نگیرد می‌تواند به مرور پیشرفت کرده و در راه رفتن کودک سی پی تاثیر منفی بگذارد .

همچنین یکی دیگر از عوارضی که می‌تواند در اثر راه رفتن قلاب مانند و یا کراچ در کودکان فلج مغزی ایجاد شود خستگی و مصرف بیش از حد انرژی در حین راه رفتن است، بسیاری از کودکان فلج مغزی توانایی راه رفتن را دارند اما پس از طی چند قدم سریع دچار خستگی می شود و این به دلیل به هم‌ریختگی مرکز ثقل بدن کودکان فلج مغزی به دلیل وضعیت قلاب مانند یا کراچ است.

در واقع کودکان سی پی بخش عمده ای از انرژی خود را باید صرف ایجاد تعادل و صاف کردن مچ پا، زانو و باسن کنند که به طور مداوم هم  این عدم تعادل عضلانی باعث افزایش فشار بر روی مفاصل می شود و می تواند منجر به درد مزمن شود . 

درمان راه رفتن قلاب مانند یا کراچ در کودکان فلج مغزی 

1-کاردرمانی

 یکی از عمده ترین روش های درمانی برای مهار وضعیت خمیده در کودکان سی پی کاردرمانی است متخصصین کار درمانی زبده و باتجربه برای مهار این مشکل تمرینات ویژه و موثری را میتوانند ارائه دهند:

 تقویت عضلات تنه و لگن

 مهار اسپاسم عضلات سفت

 تنظیم مرکز ثقل بدن

 ارائه تمرینات مهارتی خاص

 استفاده از وسایل کمکی

 از جمله  اقداماتی است که متخصصین کار درمانی در زمینه مهار راه رفتن کراچ در کودکان سی پی انجام می دهد

  در مرکز جامع توانبخشی ایران تحقیقات گسترده‌ای در زمینه انتخاب و ابداع تمرینات موثر برای رفع راه رفتن با وضعیت کراچ یا خمیده در کودکان فلج مغزی انجام شده است و در حال حاضر به موفقیت‌های بالایی در زمینه مهار این مشکل دست یافته ایم. در صورت تمایل می توانید برای رفع این مشکل با ما مشاوره داشته باشید و همراه شوید تلفن تماس66596151

 

 2- بوتاکس و پمپ باکلوفن

 با نظر کاردرمانگر و مشورت با پزشک ارتوپد برخی از کودکان سی پی برای مهار اسپاسم پاره ای از عضلات مزاحم Tمنتخب تزریق بوتاکس  یا دیسپورت می شوند 

در برخی از موارد نیز از پمپ باکلوفن برای کاهش سفتی عضلات استفاده میشود این داروها با مسدود کردن سیگنال های عصبی fi برخی از عضلات به طور موقت باعث کم کردن تون عضلات میشود.

 

3-جراحی

 در برخی از کودکان که به سنین بالاتر می رسند به پیشنهاد متخصص کاردرمانی ممکن است که نیاز به آزادسازی تاندون ها در برخی از عضلات به واسطه جراحی باشد.

 کاردرمانگر عضلات اسپاستیک و دخیل در  راه رفتن کراچ را شناسایی کرده و به پزشک ارتوپد معرفی می کند، پاسخ دهی به درمان پس از جراحی توسط ارتوپد و انجام تمرینات کاردرمانی بسیار  رضایت بخش بوده است

 مهمترین عضلاتی که برای راه رفتن خمیده مورد جراحی قرار میگیرد عضلات پشت ران و جلوی لگن می باشد که برخی متخصصین ارتوپدی تجربه بالایی  در این زمینه دارند.

 

نکته آخر

 همانطور که می دانیم مداخله زود هنگام درد درمان عوارض و مشکلات فلج مغزی بسیار اهمیت دارد و شواهد زیادی مبنی بر مداخله های زودرس کاردرمانی برای پیشگیری از مشکلاتی نظیر راه رفتن قلاب مانند در کودکان سی پی وجود دارد و می توان قبل از شکل‌گیری اسپاسم ، عادت های منفی را در کودکان فلج مغزی از بین برد.

 امیدواریم این مقاله برای شما در خصوص مهار مشکل راه رفتن کراچ در کودکان سی پی مفید بوده باشد

 

 ترجمه و تالیف توسط تیم پژوهشی مرکز جامع توانبخشی ایران