برخی از کودکان به دلیل پاره‌ای از مشکلات نظیر ضعف عضلات ، سستی مفاصل ویا زمینه های ژنتیکی  اغلب دچار نشستن به صورت w یا قورباغه ای میشوند این حالت به وضعیتی اطلاق می‌شود که اگر از بالا به نشستن این کودکان نگاه کنیم وضعیت پاها به شکل یک حرف w در می آید.

 معمولاً این کودکان اولین فرم نشستن را به شکل w تجربه می کنند و با تثبیت این نوع نشستن ممکن است دچار مشکلاتی در اندام تحتانی خود شوند.

 بنابراین این وضعیت باید از همان ابتدای مراحل رشدی کودک  مهار شود و در تمام طول سنوات رشد کودکان مراقب جلوگیری از این وضعیت باشیم

نشستن به شکل w چه تبعاتی را می تواند برای کودکان داشته باشد؟

شاید در ابتدا این وضعیت نشستن بی ضرر به نظر برسد اما در طولانی مدت میتواند باعث ایجاد بدشکلی های دائمی در اندام تحتانی کودکان شود همچنین ادامه این روند تاثیر منفی بسزایی را در مراحل رشدی حرکتی کودک نظیر چهار دست و پا رفتن و راه رفتن خواهد داشت

 مشکلاتی که در اثر نشستن قورباغه ای اتفاق می‌افتد شامل:

 1- بد شکلی مفاصل

 وضعیت خمیده و چرخیده زانوها می تواند منجر به دفورمیتی در مفاصل زانو و لگن و نهایتا شکل ایکس مانند در پاها شود و حالت پرانتزی را در پاهای کودکان ایجاد میکند.

2- ایجاد محدودیت 

نشستن به صورت دبلیو باعث محدودیت در انعطاف پذیری عضلات طرفین تنه می‌شود و کودک در حالت نشسته برای انجام فعالیت‌های روزمره دچار محدودیت نسبی خواهد شد بنابراین کودکان سعی می‌کنند با دست به دست کردن اجسام فعالیت های خود را انجام دهند و حرکات چرخشی تنه کاهش میابد، همچنین ادامه این وضعیت باعث بروز مشکلاتی در تعادل اولیه کودکان در شروع راه رفتن خواهد داشت.

3- ضعف عضلات

برخی از کودکان در اثر نشستن به  شکل w نمی‌توانند از تمام پتانسیل های عضلانی خود در ایستادن و راه رفتن استفاده کنند زیرا زوایای ناهموار مفاصل باعث فشار بیش از حد بر مفصل و کمترین بازدهی عضلات ناحیه ران میشود به همین دلیل عضلات نیز به مرور دچار ضعف بیشتری خواهند شد .

4- خام حرکتی

 بسیاری از  کودکانی که به شکل w مدت زمان زیادی را نشسته اند معمولاً از ثبات پایینی در مفاصل زانو و مچ پا برخوردارند، این مشکل می‌تواند در مهارتهای حرکتی پیشرفته نظیر دویدن ، پریدن و لی لی کردن آنها تأثیر منفی بگذارد همچنین در انجام مهارت های ورزشی همراه با همسالان نوعی خام حرکتی و مبتدی بودن را دارا خواهند بود .

5- سرایت اختلال به مفاصل دیگر

 در بسیاری از موارد کودکانی که به مدت طولانی به شکل w نشسته‌اند مشاهده شده است که این کودکان در مفاصل لگن و مچ پا نیز دچار عوارضی شده‌اند در بسیاری از این کودکان شاهد چرخش مچ پا به سمت بیرون نیز هستیم و نیاز به استفاده از کفش طبی نیز برای آن ها ضرورت دارد .

 

درمان نشستن دبلیو در کودکان

 در اینجا به چند تمرین کاردرمانی برای مهار این مشکل می پردازیم

1- کشش پروانه ای

 این تمرین در حالت طاق باز انجام می شود , کف پای کودک روی زمین قرار دارد و زانوهای او به حالت خم شده قرار می‌گیرد سپس کشش عضلات دو ران را مطابق شکل اعمال می‌کنید  ،زمان کشش ۳۰ ثانیه می باشد .

 

 

2- تقویت  عضله  داخلی ران

در این تمرین مطابق شکل بر روی یک چهارپایه نشسته و از کودک می خواهید  که پاشنه یک پای خود را در امتداد ساق پای دیگر به سمت بالا حرکت دهد هر پا می بایست ۱۵ حرکت انجام شود

 

3- تقویت عضلات چرخاننده ران

 در حالتی که کودک به صورت دمر خوابیده و ساق پای او بر زمین عمود است از کودک می خواهید که  یک پای خود را از  سمت بیرون به داخل تا منتها علیه پشت زانوی پای دیگر حرکت دهد .

 

4- راه رفتن با توپ 

در حالی که یک توپ سبک کم باد و یا بادکنک را بین دو زانوی کودک خود قرار داده اید از او بخواهید که در این حالت مطابق شکل قدم بردارد این تمرین معمولاً سه دقیقه انجام می شود .

 

 تیم کاردرمانی موسسه ایران بابهره گیری از متخصصینی  که در زمینه مهار دفورمیتی و مشکلات زانو و عوارض نشستن به صورت w تجارب برجسته ای دارند آماده همراهی با شماست جهت تمایل به همراهی با ما با شماره تلفن 66596151 تماس بگیرید  

 

 تالیف توسط تیم پژوهشی مرکز جامع توانبخشی ایران