چنانچه کودک فلج مغزی شما به صورت کماندویی سینه خیز می رود، باید نگران باشید؟
سینه خیز رفتن یک پروسه طبیعی در کودکان می باشد، ولی سینه خیز رفتن کماندویی، یک سینه خیز رفتن معمولی در کودکان با کمک دست ها و زانو ها نیست. 

 در این نوع سینه خیز رفتن کودک در مرحله اول از بازوهای خود برای حرکت استفاده می‌کند و در حالی که شکم او بر روی زمین کشیده می شود پاها را به دنبال خود میکشد. به عبارتی، کودک از بازوهای خود برای کشیدن بدنش به سمت جلو استفاده می کند، در حالی که شکم و پاهایش بر روی زمین می مانند.

در حالی که سینه خیز رفتن کماندویی در کودکان نسبتا رایج می باشد، ولی ممکن است سینه خیز رفتن کماندویی در میان کودکان فلج مغزی نگران کننده باشد. بنابراین، والدین کودکان سی پی باید آگاه باشند که سینه خیز رفتن کماندویی چه معنایی دارد؟

برای برخی از کودکان سی پی، سینه خیز رفتن کماندویی فقط یک مرحله حرکتی می باشد؛ اما برای برخی دیگر از این کودکان، این نوع سینه خیز رفتن ممکن است نشانه ای از آسیب در اندام های تحتانی کودک باشد.
در این مطلب توضیح خواهیم داد که چرا کودکان فلج مغزی به شکل کماندویی سینه خیز می روند و چه زمانی این نوع سینه خیز رفتن مشکل ساز خواهد شد.

حتما بخوانید: 5 تمرین ساده کاردرمانی برای سینه خیز رفتن نوزادان


چرا کودکان فلج مغزی به صورت کماندویی سینه خیز می روند؟

فلج مغزی یک اختلال حرکتی است که بر حرکت، تعادل و هماهنگی کودک تأثیر می گذارد. سینه خیز رفتن کماندویی بیشتر در کودکان مبتلا به فلج مغزی دیپلژی اسپاستیک spastic diplegia، مشاهده می شود؛ نوعی فلج مغزی که نشانه آن تون عضلانی بالا در پاها می باشد.تون عضلانی بالا می تواند سبب ایجاد حرکات سفت در کودک شده و کنترل عملکرد اندام های تحتانی را برای کودکان دشوار کرده و در نتیجه باعث تاخیر در رشد و تکامل کودک شود.
یک کودک فلج مغزی به ویژه فلج مغزی اسپاستیک ممکن است به مدت طولانی به مرحله راه رفتن و ایستادن نرسد و صرفاً برای جابجایی از سینه خیز رفتن استفاده کند. از طرف دیگر، سینه خیز رفتن کماندویی ممکن است به دلیل ضعف در پاهای کودک نیز نباشد، بلکه به نداشتن قدرت در عضلات مرکزی بدن مربوط شود.  سینه خیز رفتن فعالیتی است که کل بدن کودک را درگیر می کند؛ زیرا به هماهنگی دو طرفه دست ها و پاها نیاز دارد. 
کودکانی که قدرت کافی در عضلات مرکزی بدنشان ندارند، ممکن است در انجام فعالیت هایی که نیاز به هماهنگی و تعادل دوطرفه دارند، چالش داشته باشند.

جهت انجام تمرینات تعادلی تخصصی و همچنین مهارتهای ایستادن با استفاده از تجهیزاتی نظیر گیت پلیت با تیم تخصصی مرکز جامعه توانبخشی ایران به عنوان اولین مرکز تخصصی توانبخشی کودکان فلج مغزی در کشور همراه شوید

02188242410

نوبت   اینترنتی

عوارض و مشکلات طولانی مدت سینه خیز رفتن کماندویی در کودکان فلج مغزی:

حتی با داشتن فلج مغزی، بسیاری از کودکانی که به صورت کماندویی سینه خیز می روند ایستادن و راه رفتن را یاد خواهند گرفت؛ بنابراین ممکن است همیشه دلیلی برای نگرانی وجود نداشته باشد.

سینه خیز رفتن کماندویی هنگامی مشکل ساز است که به عادت تبدیل شود.  بیشتر کودکان بین سن ۶ تا ۱۰ ماهگی، سینه خیز رفتن را یاد می گیرند و تا سن ۱۸ ماهگی از این مرحله خارج می شوند.
سینه خیز رفتن کماندویی در طولانی مدت منجر به عدم استفاده از پاها و مغز خواهد شد. همچنین، زمانی که کودکان فلج مغزی به صورت کماندویی سینه خیز می روند معمولاً فشار بیشتری را بر روی دست ها و عضلات کوچکتر تحمل می کنند و این موضوع باعث خستگی بیشتر آنها خواهد شد و می‌تواند باعث ایجاد درد در اندام های فوقانی نیز شود.

مداخلات درمانی زودهنگام و انجام تمرینات کاردرمانی برای رسیدن کودک به مراحل ایستادن و راه رفتن و همچنین برای جلوگیری از ایجاد اسکولیوز و مشکلات دیگر عضلانی و استخوانی بسیار اهمیت دارد.

بدن ما قابلیت سازگاری بسیار بالایی دارد و هنگامی که از عضلات خود استفاده نمی کنید، برای حفظ انرژی ضعیف خواهند شد. در نهایت، با ضعیف شدن عضلات پا و عضلات مرکزی بدن، حذف تدریجی سینه خیز رفتن کماندویی دشوارتر خواهد شد. علاوه بر این، عوارض و مشکلات مرتبط با فلج مغزی نیز می توانند سبب ایجاد اختلالات عملکردی بیشتر در کودکان شوند به عنوان مثال، اکثر کودکان سی پی، اسپاستیسیته (انقباضات غیرارادی عضلات) را تجربه می کنند.
اسپاستیسته شدید می تواند به میزان زیادی تحرک کودک را محدود کند، سبب درد شده و از رشد صحیح نیز جلوگیری کند. بنابراین، برای جلوگیری از عوارض و مشکلات مرتبط با رشد و تکامل کودک نیز مداخلات درمانی و مدیریتی زودهنگام ضروری می باشند.


حتما بخوانید: بهترین روش ها برای کاهش علائم فلج مغزی

چگونه سینه خیز رفتن کماندویی را در کودکان فلج مغزی اصلاح کنیم؟
با به کار بردن روش های درمانی و مدیریتی اولیه می توان حرکاتی را در کودک ایجاد کرد که می توانند جایگزین سینه خیز رفتن کماندویی شوند؛ قبل از اینکه این نوع سینه خیز رفتن تبدیل به عادت در کودک شود.

هر کودکی اثرات و مشکلات فلج مغزی را به شکل متفاوتی تجربه خواهد کرد؛ بنابراین یک رویکرد و برنامه درمانی شخصی برای مدیریت و درمان فلج مغزی ضروری می باشد.


* با یک متخصص کاردرمانی کودکان مشورت کنید:
یک متخصص کاردرمانی کودکان می تواند نقاط ضعف و مشکلات کودک را تشخیص دهد و اهداف واقع بینانه ای را برای بهبود او تعیین کند. بسیاری از متخصصین کاردرمانی معتقدند که طولانی شدن سینه خیز رفتن کماندویی در کودکان فلج مغزی می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی در آنها شود؛ به همین دلیل آنها سعی دارند تا قبل از اینکه این مدل سینه خیز رفتن در کودکان عادت شود به هر نحوی حرکات دیگری را نظیر چهار دست و پا رفتن و راه رفتن را در آنها جایگزین کنند.
یک متخصص کاردمانی، می تواند یک برنامه درمانی مناسب کودک شما را برای به حداکثر رساندن تحرک و توانایی او ایجاد می کند.

انجام این گونه تمرینات ممکن است به بهبود کودک شما کمک کند:
- کشش دادن عضلات اسپاستیک به جهت حفظ دامنه کامل حرکتی و مهار اسپاسم در عضلات اندام های تحتانی
- تقویت کردن عضلات کمتر استفاده شده برای مقابله با عضلات اسپاستیک
- تحریک مداوم عضلات اسپاستیک به منظور
کاهش تحریک پذیری بیش از حد آنها
- آموزش مهارتهای تعادلی برای چهار دست و پا و راه رفتن

حتما بخوانید :کاردرمانی فلج مغزی (سی پی) + تمرینات ویژه


* از ارتزهای مناسب کودکان استفاده کنید:
بدن کودک شما به طور مداوم در حال رشد است و وجود اسپاستیسیته مدیریت نشده می تواند بر رشد کودک تأثیر منفی بگذارد.
استفاده از ارتزهایی مانند بریس ها یا آتل ها به تراز مناسب و طبیعی اسکلتی عضلانی کودکان کمک می‌کنند، عضلات اسپاستیک را به آرامی کشش می دهند و از سفت شدن پیشرونده عضلات نیز جلوگیری می کنند.

* بر روی تکرار تمرینات تمرکز کنید:
در حالی که آسیب مغزی که به دلیل فلج مغزی ایجاد می شود، قابل برگشت نیست، ولی بهبود عملکرد های کودک از طریق خاصیت نوروپلاستیسیته امکان پذیر می باشد.

نوروپلاستیسیته به توانایی مغز برای تطبیق و تنظیم مجدد خود و سازماندهی مجدد مدارهای عصبی اش اشاره دارد، که می تواند به مغز کمک کند تا عملکردهای آسیب دیده خود را بازیابی کند. یکی از بهترین روش ها برای تقویت نوروپلاستیسیته، از طریق تکرار بسیار زیاد تمرینات می باشد. مغز کودکان دارای سطوح انعطاف پذیری بیشتری نسبت به مغز بزرگسالان می باشد؛ در نتیجه یادگیری حرکات جدید که می توانند جایگزین اختلالات حرکتی شوند را برای آنها آسان تر می کند.
هر حرکتی که کودک شما انجام می دهد مجموعه خاصی از مسیرهای عصبی را در مغز او ایجاد می کند. تحریک مداوم به مغز کمک می کند تا تقاضا برای آن حرکت را درک کرده و در نتیجه مسیرهای عصبی در مغز که به آن حرکات مرتبط هستند، قوی تر خواهند شد.
در نهایت شما می خواهید کودک خود را تشویق کنید تا پاهای خود را تا حد امکان حرکت دهد. اغلب می توانید از طریق بازی و فعالیت های خلاقانه برای ایستادن نیز شرایط تحرکی کودک
سی پی خود را بهبود بخشیده و او را از مرحله سینه‌خیز کماندویی به مراحل راه رفتن نزدیک کنید.
به علاوه، شما میتوانید با انجام تمرینات راه رفتن و تاتی کردن کودکان به بهبود تحمل وزن بر روی اندام های تحتانی کودکان کمک کرده و باعث افزایش تحرک پاهای این کودکان شوید.

با یک اختراع جدید و شگفت انگیز به نام گیت پلیت برای کمک به تعادل کودکان سی پی آشنا شوید

احتمال راه افتادن کودک سی پی خود را پیش بینی کنید 

با کاربرد اسپایدرکیج در کودکان فلج مغزی آشنا شوید


آیا باید نگران سینه خیز رفتن کماندویی کودک خود باشید؟

چنانچه کودک شما به تازگی سینه خیز رفتن کماندویی را شروع کرده است، مراقب حرکات او باشید. 

بسیاری از کودکان فلج مغزی، به صورت کماندویی سینه خیز می روند، حتی بدون اینکه روی دست ها و زانوهای خود جابجا شوند. در عوض، به مرحله ایستادن و یا راه رفتن می‌ رسند. ولی چنانچه کودک شما پس از  سن ۱۸ ماهگی به سینه خیز رفتن کماندویی ادامه داد، با پزشک متخصص اطفال او و یا یک متخصص کاردرمانی مشورت کنید.

امیدواریم این مطلب به شما در آشنایی و درک این موضوع که چگونه فلج مغزی می‌تواند بر سینه خیز رفتن کماندویی تأثیر بگذارد، کمک کرده باشد.



حتما بخوانید: آیا کودکان فلج مغزی در نهایت به راه رفتن می رسند؟

ترجمه توسط تیم پژوهشی مرکز جامع توانبخشی کاردرمانی گفتاردرمانی ایران