ویتامین ها و مکمل های مفید برای کودکان سی پی

بسیاری از کودکان فلج مغزی با چالش‌های تغذیه ای مواجه هستند که این چالش ها ممکن است مصرف تمام مواد مغذی ضروری را از طریق خوردن مواد غذایی برای آنها دشوار کند. مصرف مکمل‌هایی مانند

ویتامین‌ها، ممکن است روشی مؤثر برای این کودکان باشد تا اطمینان حاصل شود که نیازهای تغذیه‌ای آنها به خوبی  برآورده می‌شود.



در این مطلب، ۷ ویتامین مفید برای کودکان سی پی آورده شده است که می توانند به مدیریت و درمان علائم فلج مغزی کمک کرده و خطر عوارض و مشکلات بعدی را نیز در آنها به حداقل برسانند. در حالی که این مواد مغذی نمی توانند جایگزین یک رژیم غذایی سالم برای کودکان شوند، اما از اجزای ضروری یک رژیم غذایی هستند. بنابراین، آگاهی از اینکه کدام ویتامین ها برای کودکان فلج مغزی مفید می باشند بسیار اهمیت دارد تا بتوانید اطمینان حاصل کنید که کودکتان مواد مغذی کافی را مصرف می کند.


اهمیت تغذیه برای کودکان فلج مغزی:

فلج مغزی یک اختلال رشدی و تکاملی است که در نتیجه آسیب به مناطقی از مغز که با حرکت مرتبط هستند در اوایل زندگی کودک ایجاد می شود.  اگرچه اثرات فلج مغزی بسیار متفاوت است، ولی کودکان فلج مغزی اغلب در حرکت، تعادل، حفظ وضعیت بدنی و یا هماهنگی با مشکلات مختلفی مواجه می شوند.
توجه به این نکته بسیار اهمیت دارد که اگرچه فلج مغزی یک اختلال پیشرونده نیست، ولی بدون روش های مدیریتی و درمانی مناسب فلج مغزی ، ممکن است علائم آن در کودکان فلج مغزی بدتر شود.

یکی از جنبه های مهم در مدیریت و درمان فلج مغزی، حفظ یک رژیم غذایی سالم و تغذیه مفید در کودکان فلج مغزی می باشد.
اگرچه همه افراد می بایست به سمت پیروی از الگوهای تغذیه سالم تلاش کنند، ولی اطمینان از اینکه مواد مغذی مورد نیاز بدن کودکان فلج مغزی تامین می شود، بسیار اهمیت دارد. دلیل اهمیت این موضوع این است که کودکان فلج مغزی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اختلالات رشدی و سوء تغذیه هستند. 
بدون داشتن تغذیه مناسب، کودکان ممکن است کاهش تراکم استخوان و توده عضلانی را تجربه کنند و احتمال بروز سایر عوارض و مشکلات نیز در آنها افزایش یابد. علت اصلی اینکه کودکان فلج مغزی دچار سوءتغذیه می شوند، مشکلات تغذیه در کودکان سی پی می باشد.
از آنجایی که فلج مغزی ممکن است بر عضلات داخل و اطراف دهان کودک نیز تأثیر بگذارد، ۳۰ تا ۴۰ درصد از کودکان فلج مغزی در جویدن و بلع غذای خود نیز مشکل دارندو حتی میتواند بر چهره کودکان سی پی تاثیر بگذارد.  این گونه چالش ها حتی می توانند منجر به نیاز برخی از کودکان به استفاده از لوله تغذیه (ان جی تیوب) شود.

یکی از قدیمی ترین موسسات توانبخشی فلج مغزی مرکز جامع توانبخشی ایران است جهت اخذ نوبت برای خدمات توانبخشی در این زمینه با ما تماس بگیرید

02188242410

نوبت  اینترنتی



همان‌ طور که عنوان شد، مشکلات و چالش هایی که در مورد مصرف خوراکی مواد غذایی در کودکان فلج مغزی وجود دارد و همچنین اهمیت بسیار زیاد تغذیه مناسب برای آنها، اطمینان یافتن از مصرف مفیدترین مواد غذایی غنی از مواد مغذی را برای این کودکان بسیار حیاتی می کند.
تمرکز بر مصرف یک رژیم غذایی غنی از بهترین مواد معدنی و ویتامین ها برای کودکان فلج مغزی می تواند روشی عالی برای مدیریت اثرات فلج مغزی و ارتقای سلامت کلی کودکان فلج مغزی باشد.

بهترین ویتامین ها برای کودکان فلج مغزی:

یک رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی سالم برای کودکان فلج مغزی می تواند بسیار مفید باشد. ولی با این حال، اغلب اوقات تشخیص اینکه کدام یک از مواد غذاهایی برای کودکان سی پی مفید هستند، دشوار می باشد. مشاوره با یک متخصص تغذیه در این زمینه بسیار مفید و کمک کننده خواهد بود.حتی بدون مشاوره با یک متخصص تغذیه، آگاهی داشتن از بهترین مواد معدنی و ویتامین ها برای کودکان فلج مغزی برای تصمیم گیری آگاهانه در مورد غذاهایی که کودک باید مصرف کند، می تواند بسیار مفید و موثر باشد. 
در حالی که مصرف مواد معدنی و ویتامین های ضروری برای کودکان فلج مغزی از طریق مصرف غذای مناسب می باشد، ولی بسیاری از والدین از مصرف مکمل ها برای اطمینان یافتن از رفع نیازهای تغذیه ای کودکشان بهره می برند.
در ادامه لیستی از ۷ مورد از بهترین مکمل ها، مواد معدنی و ویتامین ها برای کودکان فلج مغزی آورده شده است که می توانند عملکرد مغزی این کودکان را تقویت کرده و به بهبود سلامت بدن آنها نیز کمک می کنند.

1- امگا 3


اسیدهای چرب امگا ۳ برای رشد مغز و حفظ عملکرد آن در طول زندگی ضروری هستند. امگا ۳ را می توان در روغن ماهی، مکمل های روغن ماهی و یا مکمل های بذر کتان یافت. 
‏DHA نوعی امگا ۳ است که رشد سلول های عصبی را تنظیم کرده و دارای اثرات محافظت کننده عصبی نیز می باشد. امگا ۳ برای کودکان سی پی که اختلالات و مشکلات یادگیری دارند نیز ممکن است مفید باشد؛ زیرا به بهبود عملکردهای شناختی مانند یادگیری و حافظه کمک می کند.
مطالعات نشان می دهند که امگا ۳ ممکن است سلامت عضلات، مفاصل و استخوان ها را تقویت کند که این عوامل برای رفع مشکلات حرکتی ضروری می باشند.
ماهی های چرب، آجیل ها و مغزها اغلب سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.

2- مکمل کلسیم D

 
مصرف همزمان کلسیم و ویتامین D برای سلامت استخوان کودکان فلج مغزی ضروری می باشد. هنگامی که کودکان فلج مغزی تغذیه کافی و مناسب نداشته باشند، در معرض خطر سوء تغذیه قرار می گیرند. این مشکل منجر به ایجاد استخوان های ضعیف و پوکی استخوان در کودکان سی پی  خواهد شد.

ویتامین D به بدن کمک می کند تا کلسیم که برای تقویت استخوان ها ضروری است را جذب کند. بافت‌های عصبی نیز از انرژی کلسیم برای تحریک تکانه‌های عصبی و تنظیم انقباضات عضلانی استفاده کرده و وجود کلسیم را علاوه بر سلامت استخوان‌ها، برای حرکت نیز ضروری می‌کنند.
کلسیم و ویتامین D را می توان در محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر یافت. سبزی‌های تیره و برگ‌دار نیز از منابع عالی کلسیم هستند، در حالی که ماهی سرشار از ویتامین D می باشد.

3- منیزیم

اسپاسم در عضلات کودکان فلج مغزی یکی از علائمی است که به وفور دیده می شود حتی این اسپاسم در غذا خوردن کودکان و بلع آنها نیز تاثیر منفی می گذارد.  منیزیوم ممکن است میزان اسپاستیسیته را کاهش داده و با شل کردن عضلات و بهبود عملکرد عصبی، سبب افزایش دامنه حرکتی در کودکان شود.
همچنین مصرف منیزیوم ممکن است به کودکان سی پی که بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) و سایر مشکلات گوارشی را تجربه می‌کنند، کمک کند. 
منیزیوم در داروهای مسهل، دل درد و ناراحتی معده برای رفع یبوست، شل کردن عضلات دستگاه گوارش و خنثی کردن اسید معده استفاده می شود. درست مانند کلسیم، منیزیم نیز برای سلامت استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان ضروری می باشد.
میزان بالای منیزیم را می توان در حبوبات، آجیل و مغزها و سبزیجات تیره و برگدار مانند اسفناج یافت.

 

با یک اختراع جدید و شگفت انگیز به نام گیت پلیت برای کمک به تعادل کودکان سی پی آشنا شوید

احتمال راه افتادن کودک سی پی خود را پیش بینی کنید 

با کاربرد اسپایدرکیج در کودکان فلج مغزی آشنا شوید

 

4- ویتامین C

ویتامین C نه تنها برای عملکردهای مغز ضروری می باشد، بلکه دارای آنتی اکسیدان های قوی بوده که با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و از استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند.
از آنجایی که استرس اکسیداتیو ممکن است باعث از دست دادن حافظه و ایجاد افسردگی شود که کودکان سی پی نسبت به این مشکلات آسیب پذیرتر هستند، این اثر آنتی اکسیدانی ویتامین C برای این کودکان بسیار مفید و موثر می باشد.
همچنین ویتامین C می تواند سنتز نوراپی نفرین (norepinephrine)که یک انتقال دهنده عصبی (پیام رسان شیمیایی در مغز) است را افزایش دهد که این ماده میزان تمرکز و انرژی را بهبود می بخشد. همچنین به دلیل نقش آن در تنظیم ژنی که بر رشد استخوان ها تأثیر می گذارد، برای حفظ سلامت استخوان ها نیز بسیار اهمیت دارد.
مرکباتی مانند پرتقال و گریپ فروت از منابع عالی ویتامین C هستند.

 

5- روی


مصرف روی نقش مهمی در بهبود مغز داشته و بر عملکردهای مختلفی مانند یادگیری، حافظه و خلق و خوی کودکان نیز تأثیر مثبت می گذارد. روی ارتباط بین نورون ها (سلول های مغز) را تقویت کرده و فعالیت انتقال دهنده های عصبی را نیز تنظیم می کند. از آن جایی که کودکان فلج مغزی اغلب مشکلات یادگیری و نوسانات خلقی دارند، اطمینان از عدم کمبود روی در این کودکان ممکن است توانایی‌های شناختی آنها را تقویت کرده و به هم ریختگی های خلقی را نیز در آنها کاهش دهد.
یکی از بهترین منابع روی گوشت و ماهی می باشد.

6-  پروبیوتیک

مشکلات سیستم گوارشی و هضم غذا در کودکان فلج مغزی از جمله  مسائلی است که والدین آنها بسیار درگیر این موضوع هستند.
تحقیقات نشان داده که خوردن پروبیوتیک ها باعث بهبود سلامت دستگاه گوارش، کاهش یبوست و افزایش سلول های ایمنی در کودکان فلج مغزی می شوند.

پروبیوتیک‌ها میزان باکتری‌های سالم را در روده افزایش می‌دهند، و از آن جایی که بسیاری از کودکان فلج مغزی مشکلات گوارشی را تجربه می‌کنند پروبیوتیک ها از جمله مواد ضروری برای رفع مشکلات گوارشی هستند.
علاوه بر این، از آنجایی که روده و مغز از طریق سیگنال دهی بیوشیمیایی به هم متصل هستند، سطح باکتری های خوب در روده امکان تولید انتقال دهنده های عصبی را فراهم می کند که خلق و خو و عملکرد مغز را بهبود می بخشند. در حقیقت، ۹۹ درصد از میزان سروتونین (هورمون و ماده شیمیایی "احساس خوب") در دستگاه گوارش ساخته می شود.
بنابراین، پروبیوتیک ها ممکن است نه تنها به هضم غذا، بلکه به بهبود عملکردهای شناختی و سلامت کلی روان کودکان فلج مغزی نیز کمک کنند.
ماست و کفیر دو نمونه از بهترین منابع پروبیوتیک هستند.

 

7- ویتامین B۱۲


ویتامین B12 با تشکیل غلاف میلین سلول (پوششی محافظ برای آکسون ها)، سلول های عصبی را سالم نگه می دارد. همچنین به بهبود و ارتقای سیگنال‌های انتقال دهنده عصبی برای کمک به تنظیم خلق و خو، تعدیل پاسخ دهی بدن نسبت به استرس و جلوگیری از دست دادن حافظه کمک می‌کند.
کمبود ویتامین B12، با از دست دادن حافظه، افسردگی، ضعف عضلات، مشکلات گوارشی و تحریک پذیری همراه است. این گونه مشکلات عنوان شده در میان کودکان فلج مغزی شایع می باشند.
مواد غذایی غنی از ویتامین B12 شامل غلات غنی شده و غذاهای دریایی مانند صدف، قزل آلا، سالمون و ماهی تن می باشد.

اثرات ای را که می توان در اثر استفاده از  ویتامین ب ۱۲ نام برد شامل:

 کاهش افسردگی

 بهبود سیستم گوارشی

 بهبود عملکرد عضلات

 می باشد که با توجه به بروز این مشکلات در اکثر کودکان سی پی استفاده از این ویتامین توصیه می شود.

 همچنین ویتامین ب ۱۲ باعث تقویت انتقال دهنده های سیستم عصبی در کودکان سی پی میشود.

 

مکمل های دارویی  در کودکان فلج مغزی نباید جایگزین یک رژیم غذایی سالم شود

 در صورتی که کودک شما دچار مشکلات تغذیه می باشد این ویتامین ها می تواند در کنار یک غذای معمولی به کودک فلج مغزی شما کمک کند تا املاح مورد نیاز بدن او تامین گردد.

 اما باید در نظر داشته باشید که یک رژیم غذایی سالم و کامل می‌تواند بهترین املاح را در بدن کودکان فلج مغزی تامین کند.

 در استفاده از مکمل های ویتامینی حتماً در نظر داشته باشید که دوز توصیه شده توسط پزشک استفاده شود و استفاده بیش از حد از این ویتامین ها می تواند به کبد کودکان سی پی آسیب برساند.

ویتامین های ذکر شده نمی توانند آسیب فلج مغزی را درمان کنند اما میتوانند در کنار تمرینات و ورزش های کاردرمانی به شرایط پیشرفت کودکان فلج مغزی کمک کنند


مصرف ویتامین ها برای کودکان فلج مغزی نباید جایگزین یک رژیم غذایی سالم شود:

در نظر داشته باشید در حالی که مصرف میزان کافی از مواد معدنی و ویتامین ها برای کودکان فلج مغزی بسیار اهمیت دارد، ولی مصرف این مواد مغذی نباید جایگزین کامل مصرف غذاهای مغذی برای تکمیل یک رژیم غذایی سالم شوند.
برخی از کودکان فلج مغزی می توانند تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را از طریق تغذیه مناسب بدست آورند، بنابراین مکمل ها می بایست تنها در صورت نیاز مصرف شوند. توجه به این نکته بسیار اهمیت دارد که اگرچه مصرف ویتامین ها اختلالات حرکتی کودکان را درمان نکرده و یا آسیب های مغزی آنها را بهبود نمی بخشند، ولی مصرف مواد معدنی و ویتامین‌های مناسب برای کودکان فلج مغزی می‌تواند سلامت مغز، استخوان‌ها، عضلات و سیستم گوارشی آنها را تقویت کرده و احتمال بروز عوارض و خیلی از مشکلات همراه در فلج مغزی را نیز در آنها به حداقل برساند.

‏چنانچه کودک شما در جویدن مشکل دارد، غذای او را مخلوط کنید تا راحت تر بتواند آن را فرو دهد.
مراجعه به یک متخصص گفتاردرمانی در فلج مغزی  می تواند آگاهی بیشتری در مورد غذاهای مناسب برای کودکان سی پی که مشکلات تغذیه دارند و یا بهینه سازی رژیم غذایی آنها و همچنین
رفع مشکلات آنها به شما ارائه دهد.

آشنایی با ویتامین های مفید برای کودکان فلج مغزی: نکات ‌کلیدی

در درجه اول ‌در نظر داشته باشید که کودکان فلج مغزی به دلیل مشکلات تغذیه ای در معرض خطر ابتلا به سوء تغذیه هستند.  یک رژیم غذایی سالم و اطمینان از برآورده شدن تمام نیازهای تغذیه ای کودکان فلج مغزی، از اصول مهم مدیریت فلج مغزی می باشد.
هنگامی که کودکان فلج مغزی نتوانند مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز خود را مصرف کنند، خطر بروز عوارض و مشکلات ثانویه فلج مغزی در آنها افزایش می یابد.  بنابراین، گنجاندن مواد معدنی و ویتامین‌های کافی در رژیم غذایی این کودکان و در صورت لزوم استفاده از مکمل‌ها برای آنها ضروری می باشد.

مشاوره با یک متخصص تغذیه می تواند به کودکان فلج مغزی و خانواده های آنها کمک کند تا از سبک زندگی سالم و اینکه به چه مدل غذاها و مواد مغذی نیاز دارند آگاه شده و در نتیجه بتوان خطر عوارض و مشکلات بعدی را نیز در آنها به حداقل رساند.
آگاهی از اینکه کدام ویتامین برای کودکان فلج مغزی مفیدتر است می تواند به این کودکان کمک کند تا از یک رژیم غذایی سالم که نیازهای آنها را برآورده می کند پیروی کنند.

 

ترجمه توسط تیم پژوهشی مرکز فیزیوتراپی اطفال