آیا تکنیک CIMT می‌تواند برای بهبود دست کودکان فلج مغزی موثر باشد؟

آیا همه کودکان سی پی می توانند از تکنیک CIMT  بهرمند شوند؟

 تکنیک CIMT چیست؟

متدCIMT در واقع تکنیکی است  که در آن دست درگیر کودک فلج مغزی را با ایجاد محدودیت در دست سالم او به حرکت وادار می‌کنیم.

این تکنیک بیشتر در افرادی کاربرد دارد که به علت عارضه عصبی یکی از دستهای آنها عملکرد ضعیفی دارد.

 در این تکنیک دست سالم با استفاده از از گچ گیری ،آتل، دستکش و غیره محدود می شود و این امر باعث می شود تا کودک سی پی از دست سالم خود بیشتر استفاده کند.

در متد سی آی تی کاردرمانگر تلاش می کند تا حرکات دست مبتلا را شرایط صحیح و الگوی درست هدایت کند کند تا کودک فلج مغزی بتوانند عملکرد مناسبی را از دست خود در این شرایط داشته باشد. به واسطه این تکنیک  کودک فلج مغزی تحریک می شود.

تکنیک CIMT برای همه کودکان فلج مغزی تکنیک ایده آلی محسوب نمی شود ،چرا که  بیشتر در کودکان همی پلژی موثر است همچنین  اجرای تکنیک CIMT به شدت آسیب و اندام آسیب دیده مرتبط است.

به عنوان مثال برخی از کودکان فلج مغزی صرفاً در اندام تحتانی و کارهای خود مشکل حرکتی دار دارند که با آنها اصطلاحاً دایپلژی گفته می شود همچنین در برخی از کودکان سی پی دیگر اگر اختلال در هر چهار اندام ممکن است اتفاق بیفتد لذا تکنیک CIMT رد صرفاً برای کودکان همی پلژی کاربرد دارد.

رابطه تکنیک CIMT و پدیده نوروپلاستی

 تکنیک CIMT تاثیر مستقیمی در در تقویت پدیده نوروپلاستی  در کودکان فلج مغزی دارد از آنجایی که نوروپلاستیسیته نوعی با سازی سلولهای مغزی در کودکان فلج مغزی محسوب می شود تکرار حرکاتی که به واسطه تکنیک CIMT در کودکان فلج مغزی ایجاد می شود موجب ارتقاء پدیده نور پلاستیک به واسطه تکرار مکررات در اندام  ضعیف آنها خواهد شد. شد

هر چقدر استفاده از دست در گیر به واسطه این متد بیشتر باشد تقویت عصبی و ایجاد سیناپس های سلولی در مسیرهای عصبی بیشتر خواهد بود.

 

تمریناتی که می‌توان در حین تکنیک CIMT انجام داد 

  •   پرتاب توپ
  •   چرخاندن چوب
  •   بالا بردن دست ست از دیوار
  •   برداشتن اجسام
  •  چیدن مکعب ها
  •  خط خطی کردن
  •  باز و بسته کردن در

ضرورت اجرای تکنیک CIMT چیست؟

از آنجایی که در کودکان فلج مغزی همی پلژی و یا مونوپلژی یک دست سالم هست،دست مبتلا به ورطه فراموشی می رود و این بی توجهی به دست مبتلا می توان به تحلیل عضلات و ضعیف شدن دست و حتی کوچکتر شدن سایز دست مبتلا منجر شود ،این امر به مرور باعث فراموشی کودک سی پی نسبت به دست مبتلای خود میشود شود و حتی ادامه آن می تواند منجر به آسیب به قسمت‌های بالاتر مانند شانه و کتف و ستون فقرات نیز بشود. 

 

مرکز جامع توانبخشی به عنوان یکی از پیشگامان اجرای محدودیت یک طرفه اندام در کودکان فلج مغزی یا CIMTبا اجرای شرایط استاندارد و نکات مهم در اجرای این متد ، آمادگی انجام ارزیابی دقیق کودک سی پی شما و در صورت لزوم تجهیز و اجرای تکنیک CIMT و آموزش حرکات لازم جهت بهبود حرکت در اندام فوقانی کودک شما را دارد باما تماس بگیرید 66596151 

ترجمه توسط تیم پژوهشی مرکز جامع توانبخشی ایران