آیا فلج مغزی بر هوش تأثیر می گذارد؟ پاسخ این سوال این است: به طور مستقیم خیر.


به طور کلی، فلج مغزی تنها بر مهارت های حرکتی مانند راه رفتن، تعادل و وضعیت کلی بدن تأثیر می گذارد. با این حال، ناتوانی ها و مشکلات ذهنی نیز می توانند همزمان با فلج مغزی ایجاد شوند.


در مطلب زیر ارتباط بین فلج مغزی و ناتوانی‌ها و مشکلات ذهنی را توضیح خواهیم داد.


آیا فلج مغزی باعث ایجاد مشکلات ذهنی می شود؟

فلج مغزی یک ناتوانی حرکتی مبتنی بر مشکلات عصبی می باشد. کودکان فلج مغزی در مناطقی از مغز که با حرکت ارتباط دارد، دچار آسیب های مغزی شده اند. این آسیب ها منجر به ایجاد اختلال در مهارت های حرکتی، مانند حرکات نامنظم، تون عضلانی زیاد و یا کم و وضعیت بدنی (Posture) نامناسب خواهند شد. با این حال، در حدود ۵۰ درصد از کودکان فلج مغزی دچار اختلالات ذهنی نیز می‌ باشند.

آیا با مفهوم وضعیت بدنی (Posture) در کودکان فلج مغزی آشنایی دارید؟ اگر کودک و یا یکی از عزیزان شما فلج مغزی دارد، آشنایی با مفهوم  وضعیت بدنی برای شما ضروری می باشد. برای آشنایی بیشتر از مطلب زیر دیدن نمایید:

انواع فرم غلط در حالت بدن کودکان فلج مغزی + راهکار

مشکلات و ناتوانی های ذهنی یک وضعیت تداعی کننده و همراه با فلج مغزی می باشند؛ به این معنی که این دو مشکل اغلب همراه با هم رخ می دهند. با این حال، فلج مغزی و ناتوانی های ذهنی ارتباط مستقیمی با هم ندارند؛ زیرا در اثر آسیب به دو ناحیه مجزا و متفاوت از مغز ایجاد می‌شوند.

برای آشنایی با عوارض و مشکلات مختلفی که ممکن است کودکان سی پی آنها را تجربه کنند و روش های موثر برای مدیریت و درمان آنها، مطلب زیر را مطالعه نمایید:

همه مشکلات همراه با فلج مغزی (سی پی)

فلج مغزی در اثر آسیب به قسمت هایی از مغز در حال رشد که حرکت را تنظیم می کنند شامل قشر حرکتی، تالاموس، عقده های(هسته های) قاعده ای و یا مخچه ایجاد می شود.
هنگامی که یک کودک فلج مغزی دارای ناتوانی و مشکلات ذهنی شود به این دلیل است که بخش هایی از مغز که با عملکردهای شناختی مرتبط هستند نیز آسیب دیده اند.
به طور کلی، ناتوانی و مشکلات ذهنی در بین کودکانی که دارای فرم های شدیدتر فلج مغزی هستند، شایع تر می باشد. این حالت به این دلیل است که اختلالات حرکتی شدیدتر با آسیب های بیشتری به مغز همراه خواهند بود.

آیا کودک شما علایم خفیفی از فلج مغزی را نشان می دهد؟ با خواندن مطلب زیر با علائم فلج مغزی بسیار خفیف و بهترین روش های درمانی با آن آشنا شوید:

آیا فلج مغزی خفیف نگران کننده است؟

علائم ناتوانی و مشکلات ذهنی:

همان طور که عنوان شد فلج مغزی باعث ایجاد مشکلات و ناتوانی های ذهنی نمی شود، ولی این دو مشکل اغلب همزمان با هم رخ می دهند.
بنابراین آگاهی از علائم بالقوه اختلالات و مشکلات ذهنی، بسیار اهمیت دارد.

هنوز هم باورهای غلط و اطلاعات نادرست فراوانی در مورد کودکان سی پی وجود دارد. برای آشنایی با شایع ترین باورهای غلط در زمینه سی پی از مطلب زیر دیدن فرمایید:

9 باور غلط در مورد کودکان سی پی


در نظر داشته باشید که هر چه زودتر ناتوانی و مشکلات ذهنی کودک سی پی تشخیص داده شود، سریع تر نیز می توان مداخلات درمانی را برای کودک شروع کرد.

در هر کودکی، مشکلات و ناتوانی‌های ذهنی می‌توانند به شکل متفاوتی نمایان شوند.
بسته به شدت آسیب مغزی، اختلالات و ناتوانی های ذهنی می توانند به صورت زیر نمایان شوند:

* خفیف (ضریب هوشی ۷۰-۵۰)

* متوسط (ضریب هوشی ۴۹-۳۶)

* شدید ( ضریب هوشی ۳۵-۲۰) 

* بسیار شدید ( ضریب هوشی زیر ۲۰) 

ممکن است اختلالات ذهنی خفیف تر در کودکان فلج مغزی خردسال مورد توجه قرار نگرفته و با افزایش سن آشکار تر شوند.

علائم ناتوانی ها و مشکلات ذهنی در کودکان فلج مغزی عبارتند از:
• مشکلات و اختلالات مختلف در برقراری ارتباط
• پاسخ دادن ها و واکنش های همراه با تاخیر
• حافظه ضعیف
• فوران و به هم ریختگی های عاطفی و احساسی
• مشکلات درتفکر منطقی و مهارت های حل مسئله
تاخیرهای رشدی و تکاملی (گفتار، چهاردست و پا رفتن، راه رفتن و ...)
• دوری از تعاملات اجتماعی
• تمرکز پایین و ضعیف
• ناتوانی در تشخیص صداها و یا چهره های آشنا
• مشکل در پردازش محرک های شنیداری و یا بینایی


آیا کودکان سی پی بیشتر مستعد بروز مشکلات رفتاری هستند؟ برای آشنایی بیشتر، از مطلب زیر دیدن فرمایید:

مشکلات رفتاری در کودکان سی پی

در حالی که علائم عنوان شده، نشانه‌های مطلق ناتوانی و مشکلات ذهنی نیستند، اما می‌توانند به عنوان نشانه‌ای برای صحبت و مشورت با پزشک متخصص کودکتان و یا یک متخصص کاردرمانی برای ارزیابی و تشخیص صحیح مدنظر قرار گیرند.
مداخلات درمانی مناسب و زودهنگام می توانند از بروز رفتارهای مشکل ساز مانند خودآزاری و پرخاشگری نیز در کودکان جلوگیری کنند.

سنجش هوش در کودکان فلج مغزی:

اغلب، اختلالات حرکتی کودک سی پی می‌توانند سبب شوند که کودکان با وجود داشتن ظرفیت فکری کاملاً طبیعی، در برقراری ارتباطات دچار مشکل شوند. بنابراین، بررسی و ارزیابی های مناسب برای شناسایی و تشخیص دقیق اینکه آیا کودک فلج مغزی دارای اختلالات و مشکلاتی در هوش و ذهن است یا نه نیز ضروری می باشد.

برای تشخیص ناتوانی و مشکلات ذهنی کودکان، اغلب ارزیابی شناختی و ذهنی انجام می شود. با این حال، بسیاری از ارزیابی‌های شناختی و ذهنی کودکان می‌توانند سبب شوند که کودکان سی پی نمره بسیار کمتری نسبت به ظرفیت واقعی ذهنی خود کسب کنند، زیرا که اختلالات حرکتی آنها در نظر گرفته نخواهد شد.

با یک اختراع جدید و شگفت انگیز به نام گیت پلیت برای کمک به تعادل کودکان سی پی آشنا شوید

احتمال راه افتادن کودک سی پی خود را پیش بینی کنید 

با کاربرد اسپایدرکیج در کودکان فلج مغزی آشنا شوید

به عنوان مثال، کودکانی که مهارت‌های حرکتی دهانی ضعیف دارند، ممکن است در مقیاس کلامی عملکرد خوبی نداشته باشند، و کودکانی که مهارت‌های حرکتی ظریف ضعیفی دارند، ممکن است نتوانند به اشیاء اشاره کنند و یا مداد را به طور دقیق در دست بگیرند. بنابراین، سیستم ارزیابی شناختی سنتی و قدیمی ممکن است معیار خوبی برای نشان دادن توانایی های شناختی کودک سی پی نباشد.

آیا از علائم تاخير در مهارت هاي حرکتی ظريف كودكان آگاهی دارید؟ چه كارهايي براي رفع اين مشكل مي توانيد انجام دهيد؟ مطلب زیر را مطالعه نمایید:

علایم اختلال در حرکات ظریف دست و راهکارهای درمان آن


آنچه اهمیت دارد این است که در هنگام ارزیابی کودکان سی پی از نظر اختلالات شناختی و ذهنی، اختلالات حرکتی آنها نیز در نظر گرفته شود.
به این ترتیب ممکن است لازم باشد که کودکان سی پی در یک نوع تست کاملاً متفاوت شرکت کنند و یا زمان بیشتری برای تکمیل ارزیابی برای آنها در نظر گرفته شود.

مداخلات درمان ذهنی در کودکان سی پی:

در حالی که ناتوانی و مشکلات ذهنی می توانند در توانایی کودک سی پی برای تعامل با محیط اطراف و مراقبت از خودشان تداخل و مشکل ایجاد کنند، مداخلات مدیریتی و درمانی زیادی وجود دارند که می توانند به بهبود و افزایش کیفیت زندگی کودک سی پی کمک کنند.

• حمایت های آموزشی:
کمک های آموزشی می‌توانند به ارائه حمایت های شخصی و توجه و نظارتی که کودکتان برای موفقیت تحصیلی نیاز دارد، کمک کنند. از نظر قانونی در ایالات متحده آمریکا، مدارس می بایست تسهیلات مناسب (اغلب از طریق یک برنامه آموزشی فردی یا IEP) را برای کمک به افراد دارای ناتوانی ذهنی در یادگیری و موفقیت فراهم کنند.

گفتار درمانی:
تکنیک های گفتار درمانی می‌توانند به کودکان سی پی کمک کنند تا مهارت‌های گفتاری، شنوایی و زبان دریافتی خود را بهبود بخشند. اگر کودک فلج مغزی بدون کلام باشد، آسیب شناس گفتار و زبان ممکن است به او یاد دهد که چگونه از سایر روش های ارتباطی تقویتی و جایگزین برای بهبود مهارت های ارتباطی خود استفاده کند. همچنین گفتاردرمان ممکن است به این کودکان کمک کند تا روش های جایگزین دیگری را برای بهبود یا جبران مشکلات شناختی خود بیاموزند.

برای آگاهی بیشتر از اهمیت تمرینات گفتاردرمانی در کودکان فلج مغزی، از مطلب زیر دیدن فرمایید:

نقش و تمرینات گفتاردرمانی در فلج مغزی

کاردرمانی ذهنی:
کاردرمانی ذهنی یکی از استاندارد ترین درمانهای موثر و مستقیم در زمینه اختلالات هوشی و ذهنی کودکان سی پی میباشد و کاردرمانی بر تقویت و بهبود استقلال و مهارت های شناختی کودکان فلج مغزی تمرکز دارد. کاردرمانی ممکن است شامل تمرین فعالیت های روزمره و یا یادگیری نحوه استفاده از ابزارهای تطبیقی ​​برای جبران مشکلات ذهنی کودکان سی پی باشد.

تیم تخصصی کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی مرکز جامع توانبخشی ایران به عنوان اولین مرکز توانبخشی تخصصی کودکان فلج مغزی با بیش از دو دهه تجربه و با کمک مجرب ترین درمانگران در دو شعبه فعال در مرکز و غرب تهران، آماده اراِِیه خدمات به شما عزیزان می باشد. مفتخریم که به عنوان اولین مرکز تخصصی توانبخشی کودکان سی پی پاسخگوی نیازهای درمانی شما باشیم. در صورت تمایل میتوانید با متخصصین ما همراه شوید.

02188242410

نوبت   اینترنتی

• کاردرمانی جسمی:
کاردرمانی بر بهبود عملکردهای حرکتی افراد از طریق انجام تمرینات تکراری هدفمند تمرکز دارد. در حالی که کاردرمانی عمدتاً به بهبود مشکلات حرکتی می پردازد، اما بخش مهمی از مدیریت و کنترل فلج مغزی و مشکلات همراه با آن می باشد که می تواند به بهبود کلی کیفیت زندگی این کودکان کمک کند. در واقع این استدلال وجود دارد که در صورتیکه کودکان سی پی به واسطه تمرینات کاردرمانی از نظر حرکتی پیشرفت کنند، این پیشرفت به طور غیر مستقیم در بهبود مهارتهای ذهنی آنها تاثیر مثبت خواهد داشت.

• درمان های رفتاری شناختی:
درمان های رفتاری شناختی بر بهبود و رفع الگوهای فکری منفی تمرکز دارد؛ مانند الگوهای مرتبط با افسردگی و اضطراب که ممکن است کودکان فلج مغزی و سایر کودکان با مشکلات و ناتوانی های ذهنی آنها را تجربه کنند. علاوه بر این، درمان های رفتاری شناختی بر شناسایی رفتارهای مشکل ساز و جایگزینی آنها با استفاده از تقویت رفتارهای مثبت تمرکز دارد. این درمان ها می توانند مهارت های بهبود یافته در زمینه هایی مانند ارتباط و حل مسئله را ارتقاء دهند.

هر کودکی، فلج مغزی و اختلالات ذهنی را به شکل متفاوتی تجربه می کند. شرکت در مداخلات مدیریتی و درمانی مختلف، امکانات و روش هایی را برای کودک شما فراهم می کند که برای رفع نقاط ضعف خاص او مورد نیاز می باشد.

خواندن مطلب زیر به شما کمک می‌کند تا با تفاوت‌های بین مداخلات و روش های مختلف درمانی و مدیریت فلج مغزی آشنا شده و تعیین کنید که کدام یک از آنها برای کودکتان مفید می باشد:

بهترین روش ها برای کاهش علایم فلج مغزی

فلج مغزی و هوش: نکات کلیدی:

در حالی که فلج مغزی بر هوش تأثیر نمی گذارد، ولی بسیاری از کودکان فلج مغزی همزمان دچار مشکلات و ناتوانی های ذهنی نیز خواهند شد.
با این حال باید در نظر داشت که این دو مشکل در اثر آسیب به دو ناحیه مجزا از مغز ایجاد می‌شوند. با مدیریت و حمایت های درمانی صحیح و مناسب، افراد دارای ناتوانی و مشکلات ذهنی می توانند یاد بگیرند که چگونه استقلال و توانایی های خود را در زندگی روزمره به حداکثر برسانند.

برای آشنایی با مفهوم تون عضلانی بالا در مقایسه با تون عضلانی پایین در کودکان فلج مغزی، از مطلب زیر دیدن نمایید:

تون عضلانی غیر طبیعی در کودکان فلج مغزی

 

ترجمه توسط تیم پژوهشی فلج مغزی مرکز جامع توانبخشی ایران