آموزش ساده سینه خیز در نوزادان 

در صورتی که احساس می کنید که کودکتان در زمینه سینه خیز رفتن دچار تاخیر است و یا مشکلاتی باعث شده که او مرحله سینه خیز رفتن را نتوانند به صورت طبیعی انجام دهد این مقاله به شما کمک می کند تا بتوانید مشکلات احتمالی کودک خود را بررسی کنید و در صورت برطرف نمودن آن به آموزش سینه خیز رفتن کودک خود به صورت ساده بپردازید.

در کودکانی که به صورت نرمال مراحل طبیعی را به دست می‌آورند خوشبختانه نیازی به آموزش این مراحل از قبیل سینه خیز رفتن نیست اما در برخی از کودکان تغییر قابل توجهی را در مراحل رشد حرکتی نظیر سینه خیز رفتن مشاهده می کنیم که این مقاله به شما کمک می کند تا بتوانید سینه خیز رفتن را در آنها تسهیل کنید.

 در نظر داشته باشید که در صورتی که کودک شما دچار مشکلات زمین های و بیماری های خاص می باشد ابتدا باید مشکل را با پزشک مغز و اعصاب و یا متخصصین کار درمانی در میان بگذارید سپس  در صورتامادگی کودکتان برای انجام مرحله سینه‌خیز متخصصین کار درمانی می‌توانند به شما جهت آموزش ترفند های سینه خیز کمک کنند.

برخی از کودکان فلج مغزی یا سی پی در انجام فرایند سینه خیس دچار مشکلات هستند که این موضوع به دلیل ضعف عضلات و یا اسپاسم در برخی از عضلات می باشد متخصصین کاردرمانی با ارزیابی دقیق کودکان این مشکلات را شناسایی کرده و با رفع موانعی که در سینه خیز رفتن کودکان فلج مغزی وجود دارد به آنها کمک می‌کند تا سینه خیز رفتن را بیاموزند.

 

 تیم کاردرمانی جسمی مرکز جامع توانبخشی ایران با بهره‌گیری از بهترین و موثرترین تکنیک های آموزش سینه خیز در کودکان تاخیر حرکتی و کودکان سی پی این امکان را برای کودکان سی پی فراهم می کند تا بتوانند برحسب سطح توانایی خود و سن مناسب مرحله حرکتی سینه خیز را که در بهبود مراحل بعدی حرکتی نیز نقش بسیار مهمی دارد به دست آورند 

برای تماس با کلینیک اینجا کلیک کنید 66596151

 

چگونه می توانم به کودکم در سینه خیز رفتن کمک کنم

در اینجا به پنج روش مختلف  اشاره می‌کنیم تا کودک خود را به انجام مرحله سینه‌خیز ترغیب کنید

1- تمرین بلند کردن سر کودک از روی زمین

در حالتی که کودک شما به پشت خوابیده اجازه بدهید که کودک روی شکم آمده و سپس با بلند کردن سر کودک و ترغیب او به این کار شرایط را برای حرکت آزادانه اندام فراهم کنید  توانایی بالا آوردن سر باعث ایجاد رفلکس حرکتی سینه‌خیز در کودکان می‌شود. 

 

2- زمان استفاده از روروک را کم کنید

 با توجه به اینکه کودکانی که از روروک استفاده می کنند  در انجام مراحل رشد حرکتی روی زمین ضعیف می شوند استفاده از روروک می تواند توانایی های آنها را در انجام سینه خیز ، غلت زدن و یا حتی نشستن کم کند لذا برای کودکانی که در سینه خیز رفتن دچار تاخیر هستند حتی الامکان از روروک کمتر استفاده شود.

 

3- ایجاد انگیزه برای کودک

 از اسباب بازی ها و وسایل و یا حتی گوشی میتوانید برای ترغیب کودک به حرکت سینه خیز به سمت شی مورد نظر استفاده کنید سعی کنید از اسباب بازی مورد علاقه استفاده کنید و این اسباب بازی ها را در فاصله مناسب قرار دهید همچنین استفاده از آینه نیز به شکلی که کودک تصویر خود را در آینه ببیند می‌تواند محرک خوبی برای سینه خیز رفتن به سمت آینه باشد

 

4- کودک را روی شیب ملایم قرار دهید

 استفاده از شیب ملایم ۲۰ درجه میتواند شرایط را برای سینه خیز رفتن کودک مهیا کند همچنین اصطکاک کمتر بین بدن کودک و زمین مانند خواباندن کودک بر روی سرامیک و سنگ می‌تواند حرکت سینه خیز رفتن او را تسهیل کند. در برخی از موارد نیز می توانید کودک را پشت به دیوار قرار داده تا کودک از فشار دادن کودک برای جلو راندن خود استفاده نماید.

 

5-  انجام حرکت متقابل دست و پا

 جهت آموزش حرکات هماهنگ دست و پا میتوانید یک دست را با پای مخالف و همچنین دست دیگر را پای مخالف دیگر به صورت همزمان حرکت دهید این کار می تواند نحوه حرکت صحیح سینه خیز را در کودک شما تسهیل کند.

 

کودک چه پیش نیاز هایی را برای سینه خیز رفتن لازم دارد؟

 همچون مراحل رشد حرکتی دیگر، سینه خیز رفتن نیز یک فرآیند حرکتی پیچیده می باشد که در ابتدا باید کودک از قدرت عضلانی قابل قبولی برای انجام آن برخوردار باشد و همچنین توانایی هماهنگی حرکتی در کودک به رشد کافی رسیده باشد.

 این ۲ توانایی می‌بایست در کودک ایجاد شده باشد تا بتوان به سینه خیز رفتن کودک امیدوار بود.

 

روش های مختلف سینه خیز رفتن در نوزادان

حرکت استاندارد و طبیعی سینه خیز به شکلی است که دست راست با پای چپ و دست چپ با پای راست حرکت می کند اما در برخی از کودکان ممکن است که این هماهنگی وجود نداشته باشد و خزیدن به شکل خزیدن کماندوی اتفاق بیفتد.

 

 در مبحثی به خزیدن کماندویی به صورت کامل پرداختیم که می توانید جهت مطالعه اینجا کلیک کنید

همچنین در برخی از کودکان سی پی و یا کودکان که  به دلیل مشکلات خاص توانایی حرکتی پایانها ضعیف میباشد سینه خیز رفتن فقط با دست انجام می‌شود و اصطلاحاً سینه خیز کرمی شکل نامیده می شود به شکلی که کودک از دست استفاده کرده و پای او همانند کرم به دنبال و کشیده میشود

 

 کودک به صورت طبیعی چه  زمانی توانایی سینه خیز را پیدا می کند

 زمان استاندارد سینه خیز رفتن در کودکان بین ۶ تا ۸ ماه می باشد با این حال کودکان می توانند از این زمان زودتر و یا دیرتر هم به این مهارت دست پیدا کند در صورت تاخیر بیش از حد و یا وجود مشکلاتی در زمینه مغزی ارتوپدی به همراه تاخیر سینه خیز رفتن حتماً با یک پزشک مغز و اعصاب و یا یک کاردرمانگر مشورت نمایید.

 لازم به ذکر است که برخی از کودکان ممکن است به هیچ وجه مرحله سینه خیز رفتن را به عنوان یک حرکت انتخاب نکنند و به صورت جهشی به مرحله چهار دست و پا رفتن نائل شوند. 



نویسنده فرهنگ محمدخانی کارشناس کاردرمانی مرکز جامع توانبخشی ایران