یکی از اشتباهاتی که در خصوص نوزادان دارید این است که تصور میکنیم هنگامي كه كودكتان متولد شده و او را به خانه مي آوريد، کاری به جز گریه كردن، خوابيدن و شير خوردن ندارد. اما چنين نيست.
كودك شما از روز اول در حال رشد، تغییر و یادگیری است.


طی چند ماه آینده او تعدادی از کارهای شگفت انگیز و جالب را ياد خواهد گرفت، و تنها با انجام چند فعالیت ساده و كمي وقت گذراندن با او، می توانید به بهترين حالت به او كمك كنيد و ارتباط بین خود و كودكتان را تقویت کنيد.

• تقويت حس بينايي:
برای تحریک حس بینایی کودک، اشياء زیادی را برای دیدن در اختيارش قرار دهيد. تصاویري با رنگ هاي روشن و اشكال جالب را به او نشان دهید. در آلبوم عکسهاي خانوادگی جستجو کنید و افرادی که كودك می بیند را نام ببرید. بازتاب تصويرش در آینه را به او نشان دهید. و برای کمک به تمرکز كودك، یک اسباب بازی را از مقابل صورتش به جلو و عقب عبور دهيد تا بتواند آن را با چشمانش دنبال کند.

 در صورتیکه هر گونه تاخیر رشدی و حرکتی را در نوزاد خود مشاهده کردید با بخش نوزادان کاردرمانی موسسه ایران تماس بگیرید ما شما را در این زمینه راهنمایی میکنیم

تلفن 02188242410

• تقويت حس شنوايي:
بيستر اوقات با كودكتان صحبت كنيد و براي او شعر و آواز بخوانيد. براي كودكتان سبک های مختلف موسیقی را پخش كنيد، از لالایی های آرام گرفته تا آهنگ های شاد. به او اسباب بازي هايي را بدهيد كه داخلشان جغجغه يا زنگ باشد تا آنها را تكان داده و بازي كند.
اجازه دهيد تا با قابلمه، ماهيتابه، قاشق و ملاقه
سر وصدا كرده و موسيقي دلخواهش را ايجاد كند.

 

• تقويت حس لامسه:
هنگامي كه کودکتان را لمس و نوازش مي كنيد، او رشد كرده و همچنين احساس خوشايندي را نيز پيدا مي كند - به ویژه تماس پوستتان با پوست كودك . اما به غير از نشان دادن محبت، می توانید از لمس كردن كودك به عنوان یک ابزار یادگیری براي او نيز استفاده کنید.
کودک خود را با طیف وسیعی از وسايلي با بافت های مختلف لمس کنید.
وقتی كودك به اندازه کافی بزرگ شد كه بتواند اشیا را در دستش بگيرد، به او اسباب بازی هایی با بافت و شکل هاي جالب بدهید تا خودش آنها را حس كرده و با دستانش با آنها بازي كند.



• تقويت مهارت هاي حركتي درشت:
از حدود ١ ماهگی تا حدود ٧ ماهگی كودك، روي شكم قرار دادن او (به حالت دمر) فعاليت مهمي است.(در ماه اول باید مراقب بود)
روي شكم قرار دادن كودك سبب مي شود تا به تدريج او مهارتهایی مانند کنترل سر، غلت زدن و در نهايت چهاردست و پا رفتن را بدست آورد.
هنگامی که كودك به اندازه کافی بزرگ شد كه بتواند تحرک داشته باشد، می توانید با او مشغول بازيهايي مانند دويدن و دنبال كردنش( به شكل آرام و با احتياط) يا قايم موشك شويد و به اين ترتيب به رشد و تكامل او کمک کنید. شما مي توانيد كودكتان را تشويق كنيد تا مرتبا با كمك شما خودش را به حالت نشسته و سپس ايستادن بكشد. به اين ترتيب به او كمك مي كنيد تا قدرت بدني بدست آورد.
اطمينان حاصل كنيد تا هنگامي كه كودكتان خسته مي شود، فعاليتها را تغيير دهيد و به خاطر تلاش ها و موفقيت هايش، او را تشويق و تحسين كنيد.
كودكان بزرگتر مي توانند با فعاليت هايي مانند رقصيدن، توپ را دنبال كردن يا استفاده از مادر یا پدرشان براي بازي اسب سواري، قدرت بدني بيشتري بدست آورند.

 

• تقويت مهارت هاي حركتي ظريف:
زماني كه كودكتان آمادگي پيدا كرد، وسايل متفاوتي را به او بدهيد تا آنها را با دستانش نگه داشته و با آنها بازي كند.
از حدود نه ماهگي، هنگام غذا دادن به كودكتان، اجازه دهيد تا قاشقش را خودش نگه دارد.
همچنين شما مي توانيد غذاهایی مانند میوه هاي مختلف، سبزیجات نرم و پنیر را به قطعات کوچک برش دهید و كودك را تشویق کنید تا خودش آنها را بخورد.
در ابتدا ممکن است كودكتان غذا را با تمام دست گرفته و با مشت بسته آن را به سمت دهانش ببرد، اما سرانجام مهارت لازم براي برداشتن اشياي كوچك با انگشت شست و انگشت اشاره را بدست مي آورد(مهارت Pincer Grasp).

 

• تقويت هماهنگي:
بهترين و سرگرم کننده ترین روش برای ایجاد هماهنگی در کودک، بازی است.
كودكان كوچك از دست و ضربه زدن به اسباب بازيها لذت مي برند.
اگر كودك شما بزرگتر است، می توانید بازی های متفاوتي را با او انجام دهید؛ مانند توپ بازي و غلت دادن توپ به عقب و جلو، مخفی کردن یک اسباب بازی زیر پتو و پیدا کردن آن یا درست كردن حباب و تلاش برای گرفتن آن.
همچنين شما مي توانيد با همراهي كودكتان با مكعب برج بسازيد يا حلقه ها رنگارنگ هوش را روي هم قرار دهيد.

 

 از مقاله های زیر دیدن کنید:

اهمیت توانایی برداشتن اجسام با نوک انگشتان در کودکان و راهکارهای تقویت آن

   همه چیز درباره کودکان دست و پا چلفتی و راهکارهای کاردرمانی آن