در این مبحث به ضرورت جراحی در کودکان فلج مغزی پرداخته میشود در کودکان سی پی جراحی های مختلفی انجام میشود ، به عنوان مثال جراحی های مربوط مغز  و سیستم عصبی که به دلیل عدم رشد جمجمه، کودک را گزینه جراحی مغز کند و همینطور جراحی های ناحیه ستون فقرات که به نام ریزوتومی محسوب می‌شود و جراحی‌های سیستم گوارشی ادراری و غیره اما نکته مدنظر در این متن جراحی عضلانی که توسط متخصصین ارتوپدی کودکان در کودکان سی پی انجام می گردد مورد بحث ماست.

در مورد اینکه چه کودکان فلج مغزی نیاز به جراحی دارند باید بررسی‌های مختلفی انجام گردد تا لزوم یا عدم لزوم جراحی در این کودکان سی پی مشخص شود 

 عواملی که می‌تواند در تصمیم گیری برای جراحی کودکان فلج مغزی موثر باشد شامل موارد زیر است:

1- نوع فلج مغزی

 در انواعی از فلج مغزی لزوم جراحی بیشتر  به نظر میرسد به عنوان کودک سفت نیاز بیشتری به جراحی و آزادسازی تاندون ها را دارند و در برخی از انواع شلی در کودکان فلج مغزی به دلیل بی ثباتی در مفاصل، عده ای از پزشکان برای افزایش ثبات مفاصل از جراحی های خاص استفاده می کنند اما نکته مدنظر و این است که بیشتر جراحی‌ها در کودکان سی پی مختص کودکان اسپاستیک و سفت است که توسط متخصصین ارتوپدی انجام می‌شود. در نهایت کودکان سی پی اسپاستیک سهم بیشتری از جراحی ها را از آن خود میکند.

در صورتی که در انجام جراحی برای کودک سی پی خود تردید دارید و به دنبال مشورت با متخصصین در این خصوص هستید می‌توانید با متخصصین کار درمانی ما بکه سالها سابقه در این زمینه دارندمشورت کنید متخصصین ما با بررسی شرایط کودک شما بهترین پیشنهاد و مناسبترین زمان را در خصوص جراحی کودک به شما می دهند. همچنین پس از انجام جراحی می توانید با تیم کاردرمانی ما همراه شوید.

تلفن 02188242410

 

2- سن کودک فلج مغزی

 میزان سن کودک عامل بسیار مهم در پیشنهاد جراحی به یک کودک فلج مغزی محسوب می شود، به صورت کلی متخصصین کاردرمانی جراحی را به عنوان آخرین گزینه در درمان پیشنهاد می کنند ،بدین معنی که در صورتیکه سفتی در کودک فلج مغزی مشاهده کنند در ابتدا سعی می‌کنند با تمرینات کاردرمانی و برخی لوازم کمکی نظیر اسپیلنت و آتل مشکل را حل کنند، در مرحله دوم متخصصین کاردرمانی ترجیح می دهند که کودکان سی پی را کاندیدای تزریق بوتاکس کنند در مرحله سوم در صورتی که موارد گفته شده کارساز نباشد پیشنهاد جراحی توسط یک ارتوپد از سنین ۵ سال به بالا برای کودکان انجام می گردد .

 

3-میزان توانایی کودک سی پی

این فاکتور تاثیر بسزایی در یک جراحی موثر برای کودک سی پی دارد، در بسیاری از کودکانی که توانایی قابل ملاحظه‌ای در مراحل تکاملی و حرکتی ندارند جراحی می‌تواند غیر سازنده و غیر موثر باشد به عنوان مثال کودک ۵ ساله ای که حتی توانایی کنترل و گردن را نداشته باشد انجام جراحی و آزادسازی عضلات اندام تحتانی نمی‌تواند فاکتور پیش برنده ای در تکامل این کودک باشد، اما کودکی که توانایی راه رفتن را دارد اما دچار نوعی راه رفتن روی پنجه است ،جراحی عضلات پشت پا می تواند کاملاً برای چنین وضعیتی مثمر ثمر باشد.

 

4- مشکلات جانبی

 یکی از مواردی که می‌تواند تمام فاکتورهای گفته شده بالا را تحت الشعاع قرار دهد مشکل و وجود عوارض جانبی در فیزیک بدن کودکان فلج مغزی می باشد به عنوان مثال کودکی که هیچ کدام از شرایط فوق الذکر را برای عمل جراحی نداشته باشد اما دچار نوعی نیمه در رفتگی در اندام تحتانی باشد این کودک می‌تواند گزینه مناسبی برای جراحی محسوب شود.

 

نویسنده : فرهنگ محمدخانی کاردرمانگر مرکز جامع توانبخشی ایران

 

حتما از سامانه زیر دیدن کنید: 

 سامانه پیش بینی راه رفتن کودکان سی پی