از جمله اقدامات بارز مرکز جامع توان بخشی ایران، راه اندازی کلینیک کودکان  به دلیل حساسیت ویژه و ظرافت های کار در این رده ی سنی می باشد که به صورت تخصصی و توسط درمانگران با تجربه در این زمینه خدمات کاردرمانی ، فیزیوتراپی و گفتاردرمانی انحصاری نوزادان در ضایعاتی نظیر فلج های زایمانی ، بلز ، فلج مغزی ،  تورتیکولی و غیره ارائه می گردد

 

کاردرمانی تاثیر گذارترین روش توانبخشی برای نوزادانی میباشد که در بهبود تعادل ، تقویت و کنترل عضلات به کمک نیاز دارند  . امروزه بسیاری از پزشکان کاردرمانی را برای کودکانی که اختلالات رشدی و ناتوانی دارند صرف نظر از اینکه مشکلات آنها ژنتیکی است یا هنگام تولد ایجاد شده ، تجویز می کنند

 

کاردرمانگر کیست ؟؟ 

کسی است که دارای تخصص در زمینه درمان و تشخیص ناتوانی های نوزادان در اجرای حرکات صحیح و فعالیت های روزمره زندگی می باشد

                        

  کاردرمانگران افرادی هستند که با کودکان دارای اختلالات زیر کار میکنند :

_فلج مغزی

_اوتیسم 

_اسپینا بیفیدا  (شکاف مادرزادی مهره ها ) یا بیرون زدگی مهره ها  

 _ضربه های مغزی 

  _اختلالات عصبی عضلانی

_تورتیکولی (کجی گردن 

  اهداف کاردرمانی در نوزادان :

 از آنجایی که نیاز هر کودک به درمان بر اساس ناتوانی و اختلالات او متفاوت است کاردرمانگران برای هر فرد بر طبق نیاز او و خلاقیت خود راهکاری خلق میکنند . برای مثال نوزادان نارس اغلب شانه های خود را بالا نزدیک گوش نگه میدارند ، طبق گفته ی کاردرمانگر Kelly Burgio هدف مشترک برای نوزادان نارس کمک به آنها برای ایجاد وضعیت مناسب بدنی با ماساژ ملایم و گرفتن شانه به سمت پایین و همچنین کمک به رشد کودک بعد از یک وقفه ی حاد است.PerBoby استاد دانشگاه کاردرمانی واشنگتن میگوید : نوزادان نارس نه تنها با وزن بسیار پایین به دنیا میایند بلکه در معرض مشکلات شناختی ،رفتاری ، حرکتی نیز قرار میگیرند .

 

 از دیگر اهداف کاردرمانی برای نوزادانی که دارای اختلالات ژنتیکی ، بیماری های عصبی _عضلانی و عارضه های حاد پزشکی هستند شامل موارد زیر است :

 _بهبود الگوهای حرکتی و پوزیشن صحیح بدن

بهبود و گسترش مهارت های هر فرد متناسب با سنش

کاهش درد

غلبه بر محدودیت ها

 

تمریناتی که در کاردرمانی به بیماران داده میشود بستگی به سن کودک دارد و اینکه تا چه حد اختلال و ناتوانی شدید است.   تمرینات رایجی که در کاردرمانی استفاده میشود شامل :           _تمرین با توپ برای بهبود سینه خیز رفتن و تقویت قدرت عضلات

 _ماساژ آرام

_ استفاده از کمپرس گرم و سرد روی مفاصل و عضلات

_ تمرینات تعادلی و انعطافی

جلسات کاردرمانی در مکان های متفاتی مثل مطب دکتر ، کلینیک ها ، مراکز توانبخشی ، بیمارستان ها یا حتی در خانه انجام میشود .مکانی که جلسات کاردرمانی در آن انجام میشود بستگی به نوع تمرینات دارد. 

چطور باید فهمید که کودک به کاردرمانی نیاز دارد ؟؟؟  

پزشکان معمولا زمانی کاردرمانی را پیشنهاد میدهند که :

۱)کودک در سال اول زندگیش دچار اختلالات رشدی و شناختی است مثلا در حرکاتی شبیه قدم برداشتن ، خندیدن ، چنگ زدن .... تاخیر دارد .

۲) کودکانی که روی آنها تشخیص فلج مغزی ، تورتیکولی و دیگر اختلالات عصبی _عضلانی خورده است.

۳)وضعیت بدنی مناسبی ندارند

 

۴) دارای تون عضلانی بسیار پایین یا سفت هستند 

 

۵)دامنه حرکتی مفاصل محدود یا بیش از حد زیاد است

 

۶) دارای اختلالاتی در تعادل و هماهنگی هستند

 

اصول فیزیوتراپی و کاردرمانی فلج ارب در کودکان

هنگامی که آسیب های عصبی به شبکه بازویی مفصل شانه خفیف است، بهترین روش معمولا فیزیوتراپی و کاردرمانی است، که باید ماساژ ملایم در اطراف بازو انجام گیرد. 

 

فیزیوتراپی و کاردرمانی در فلج ارب همچنین شامل استفاده از  تکنیک هایی برای رفع محدودیت های حرکات و بهبود قدرت بازو و انعطاف پذیری مفصل، و همچنین بهبود عملکرد عصبی است. 

 

در بعضی موارد، تزریق بوتاکس به منطقه آسیب دیده و استفاده از تحریک الکتریکی هم ممکن است به بهبودی نوزاد کمک کند. 

 

اگر عملکرد عصبی در طول ۳ تا ۶ ماه پس از درمان و سایر روشهای درمان ایجاد نشود، پزشک شما ممکن است عمل جراحی را توصیه کند.

 

با این حال مهم است که توجه داشته باشید که تمرینات در خانه نیز همان قدر مهم است. به عنوان مثال، شما می توانید به آرامی ماساژ بازوی نوزاد خود و تمرینات فیزیوتراپی در خانه  را همراه با جلسات فیزیوتراپی تمرین کنید. حتمادر طول جلسات فیزیوتراپی و کاردرمانی اصول صحیح کار در منزل را فرا بگیرید  تا بتوانید از نوع تمرینی که در خانه انجام میدهید اطمینان حاصل کنید.