در طی روند توانبخشی کودک، گاهی بدلیل مشكلات ساختاری در مفاصل وعضلات و ایجاد کوتاهی و بدشکلی مفاصل

، استفاده از کاردرمانی ،حركات و تمرینات اصلاحی و تجویز وسیله کمکی ضرورت پیدا می كند تا نتیجه نهایی توانبخشی و کاردرمانی و اقدامات درمانی با موفقیت بیشتری همراه باشد

بدشکلی ها گاها در زندگی کودکان مشکلات عدیده ای را ایجاد میکنند و حتی این عوارض میتوانند در بیشتر موارد پیشرونده باشند لذا ضرورت کاردرمانی و مهار این دفورمیتی های مفصلی در کودکان بسیار تاکید میگردد

v    در زیر جهت آشنایی بیشتر تعدادی از انواع بدشکلی های رایج مفاصل در کودکان به اختصار تشریح می گردد:

 لیست انواع ساختارهای غلط فیزیکی در کودکان که باید به کاردرمانی مراجعه شود :

1- genu valgum ( پاهای پرانتز به داخل ): زاویه دار شدن زانو به خارج كه اندامهای تحتانی به حالت X در می آیند.

کاردرمانی پای پرانتزی به داخل :در این دفورمیتی کاردرمانگر با ارایه یک سری تمرینات تقویتی عضلات سارتوریوس و همچنین تجویز کفش اصلاحی باعث کنترل پای پرانتزی میشود.

2- genu varus ( پای پرانتزی به خارج ): زاویه دار شدن زانو به داخل كه اندامهای تحتانی حالت پرانتزی پیدا می كنند.

کاردرمانی پای پرانتزی به خارج : کاردرمانگر در این دفورمیتی کفش اصلاحی تجویز میکندو همچنین عضلات چرخاننده لگن را تقویت میکند.

3- equino varus ( کلاب فوت ): كه پا بحالت  inversion ، plantar flexion می رود.

کاردرمانی کلاب فوت : کشش عضلات کوتاه شده و تقویت عضلات ضعیف همچنین تجویز اسپیلنت از جمله تکنیک های کاردرمانی در کلاب فوت است

موسسه توانبخشی ایران با بهره گیری از متخصصین با تجربه کاردرمانی و فیزیوتراپی در زمینه اصلاح ساختار های غلط بدنی آماده ارزیابی کودکان شما میباشد با ما تماس بگیرید 66596151

4- metatarsus varus ( انحراف انگشتان پا به داخل ) : كه پاشنه پا به داخل می چرخد وتغییر شكل در قسمت fore foot می باشد.

کاردرمانی در انحراف انگشتان به داخل :در این دفورمیتی کاردرمانگر کششهای عضلانی را اعمال میکند و کفشهای اینورس را تجویز میکند.

5- flat foot (pes planus ) ( کف پای صاف ):قوس طولی داخلی پا به هنگام تحمل وزن از بین رفته یا كاهش می یابد.

کاردرمانی در صافی کف پا:تمرینات کاردرمانی در صافی کف پا بسیار گسترده است و کاردرمانگر پس از ارزیابی دقیق پای کودک تمرینات تقویتی لازم را در خصوص مچ پا در صورت لزوم و همچنین کف پا اعمال میکند تجویز کفی طبی و یا کفش طبی در موارد شدید تر هم از جمله اقدامات کاردرمانی در صافی کف پا میباشد.

6-  pes cavus ( قوس بیش از حد پا ): ارتفاع قوس طولی داخلی پا زیاد می شود.

کاردرمانی در قوس بیش از حد کف پا :کاردرمانگر در این دفورمیتی از کفشهای اصلاحی استفاده میکند

7- back knee ( عقب زدگی زانو ): عقب زدگی زانو می باشد كه در هنگام تحمل وزن زانو عقب تر از راستای طبیعی خود قرار می گیرد.

کاردرمانی در عقب زدگی زانو: پروسه کاردرمانی در این عارض بسیار گسترده است و تقویت گروههای عضلانی زانو و هماهنگ کردن تنقباض این عضلات همچنین اصلاح دفورمیتی های مچ پا و تجویز آفو و نیکیج از جمله اقدامات کاردرمانگران در این خصوص میباشد.

8- CDH در رفتگی مادرزادی لگن : در رفتگی مادرزادی لگن جزو موارد بسیار شایع در نوزادان خصوصا دختران می باشد.

کاردرمانی در دررفتگیهای مادرزادی نوزادان : آموزشهای وضعیت دهی و تقویت عضلات لگنی در این عارضه از وظایف کاردرمانی میباشد.

9-  تورتیكولی ( گردن پیچه ): كه در آن عضله S.C.M كوتاه می گردد وسر به یك سمت خم و به سمت مقابل چرخش پیدا می كند.

کاردرمانی در تورتیکولی : تورتیکولی از جمله مشکلات شایع در نوزادان میباشد که در صورت مراجعه سریع به کاردرمانی قابل درمان است درمانگران با مهار عضلات اسپاستیک و وضعیت دهی صحیح به درمان تورتیکولی میپردازند.

 

v    انحرافات ستون فقرات:

 

1- اسكلیوز: انحراف طرفی ستون فقرات می باشد و تنه بحالت S شكل در می آید.

کاردرمانی در اسکولیوز : کاردرمانگران با توجه به شدت زاویه انحراف ستون فقرات اقدام به برنامه ریزی درمانی میکنند آموزشهای در منزل و تجویز بریس از اقدامات مهم کاردرمانی برای اسکولیوز میباشد.

2- كیفوز ( خمیدگی پشت ): حالت كوژپشتی كه فرد وضعیت خمیده پیدا می كند.

کاردرمانی در کیفوز :کاردرمانگران با توجه به شدت زاویه انحراف ستون فقرات اقدام به برنامه ریزی درمانی میکنند آموزشهای در منزل و تجویز بریس از اقدامات مهم کاردرمانی برای کیفوز میباشد.

3- لوردوز (گودی کمر ): به افزایش قوس ستون فقرات در ناحیه ی كمری می گویند

کاردرمانی در گودی کمر :کاردرمانگران با توجه به شدت زاویه انحراف ستون فقرات اقدام به برنامه ریزی درمانی میکنند آموزشهای در منزل و تجویز بریس از اقدامات مهم کاردرمانی برای کیفوز میباشد.

شایان ذكر است كاردرمانی می تواند با تجویز و آموزش استفاده از ارتزها و نیز دادن تمرینات اصلاحی گام مهمی در جهت پیشگیری ونیز كاهش میزان اثرات این دفورمیتی ها  و انحرافات بردارد. همینطور با این مداخلات كاردرمانی قبل یا بعد تاز عمل جراحی میتوان موفقیت مداخلات جراحی را بطرز چشمگیری افزایش داد.

واژه های کلیدی : درمان بد شکلی های اندام