کودکان در سنین ۳ تا ۵ سالگی ممکن است به ناروانی طبیعی گفتار دچار می‌شوند در این وضعیت کودک به مشکل خود، آگاهی ندارد و برخی کلمات یا بخشی از کلمات را چند بار تکرار می کند و یا کمی مکث کرده و صداهایی مثل ام یا آ را زمزمه می‌کند که این ناروانی در صورت برخورد صحیح و بی توجهی آگاهانه اطرافیان به طور اتوماتیک و بدون نیاز به درمان از بین میرود

كودكان طی سنین 3 تا 5 سالگی به ناروانی طبیعی گفتار دچار می شوند در این وضعیت كودك مشكل خود آگاهی ندارد و دارای ناروانی طبیعی هنگام صحبت كردن است. برخی كلمات یا بخشی از كلمات را چند بار تكرار می‌كند یا كمی مكث كرده و صداهایی مثل آم یا آ را زمزمه می‌كند كه این ناروانی در صورت برخورد صحیح و بی توجهی آگاهانه اطرافیان به طور خود به خود و بدون نیاز به درمان از بین می‌رود.
سلامت نیوز: بیان ناروان كودكان با بی‌توجهی والدین به لكنت تبدیل می‌شود

گفتار داراي 4 مؤلفه است:‌

آواسازي, توليد, تشديد و تايم يا زمان. هر اختلالي كه در Timing يا زمان بندي گفتار پيش بيايد منجر به تغيير در سرعت گفتار مي شود و تغيير سرعت گفتار منجر به لكنت يا كلانرينگ مي گردد.

اما نارواني طبيعي گفتار نوعي اختلال در سرعت گفتار است كه در كودكان پيش از دبستان روي مي دهد و علت آن سرعت نابرابر تفكر و بيان در كودكان است يعني بچه‌ها نمي توانند به همان صورتي كه فكر مي كنند حرف بزنند در نتيجه زمان بندي گفتار دچار مشكل شده و گفتار ناروان مي گردد.

وجه افتراق لكنت با نارواني طبيعي اين است كه فرد لكنتي از شكل خود كاملا آگاه است ولي كودك ناروان متوجه شكل گفتاري خود نمي باشد. ديگر اينكه در لكنت انواع گيرها و كشش‌ها و تكرارها ديده مي شود ولي در كودك ناروان تنها تكرار كل كلمه يا هجاي اول كلمه ديده مي شود . تفاوت ديگر اينكه براي درمان لكنت روشهاي خاص درماني وجود دارد ولي درمان نارواني تنها با ارائه مشاورات صورت مي گيرد

تیم تخصصی لکنت موسسه ایران آمادگی همراهی با فرزندتان در خصوص درمان و مشاوره مشکلات لکنت و ناروانی گفتار را دارد با ما تماس بگیرید 66596151.

چند توصیه جهت درمان نارواني طبيعي:

1-به هيچ عنوان كودك را تنبيه بدني نكنيد. هر بار تنبيه شما باعث ايجاد تنش در كودك گرديده و نارواني را افزايش مي دهد.

2-كودك را در استرس زماني قرار ندهيد يعني به هيچ عنوان به او نگوئيد كه زود باشد و سريع حرف بزند.

3-استرس رفتاري نيز مانند استرس زماني باعث افزايش نارواني مي گردد؛ به اين معني كه از كودك نخواهيد هيچ كاري را سريع انجام دهد. در راستاي تحقق اين هدف سرعت زندگي شما بايد پائين بيايد.

4-سرعت گفتار خود را كاهش دهيد و با كودك سريع صحبت نكنيد.

5-به كودك تذكر كلامي ندهيد؛ درست صحبت كن, دوباره بگو, بد گفتي و .... تذكرات كلامي بسيار مخرب است. به ياد داشته باشيم كه كودك اگر بتواند درست صحبت مي كند.

 

6-همواره دقت كنيد كه كودك چه مي گويد نه اينكه چگونه مي گويد.

7-بازيهاي پر تحرك و هيجاني را از برنامه روزانه كودك حذف كنيد مثل بازيهاي كامپيوتري و به جاي آنها بازيهاي آرام و بدون تحرك را جايگزين كنيد.

 

8-در صورت اينكه كودك نياز به صحبت با شما داشت حتما اين فرصت را به او بدهيد به اين معني كه تمام كار خود را تعطيل كرده و به او گوش كنيد نه اينكه ضمن كار بخواهيد كه صحبت كند.

 

9-قصه گويي شبانه را هرگز فراموش نكنيد. به خاطر داشته باشيد كه داستان را از روي تصاويرش تعريف كنيد نه از روي متن.

 

10-به تغذيه كودك توجه كنيد. از مصرف بي رويه آنچه در عرف جامعه غذاهاي سرد ناميده مي شود جلوگيري كنيد. اين مواد باعث شل شدن عضلات و افزايش نارواني مي شوند.

 

11-اگر كودك شما در بعدازظهر ناروانتر است احتمالا خستگي باعث افزايش نارواني او مي شود در اين صورت بايد حتما او را ظهر بخوابانيد.

 

12-به كودكتان در خانه مسئوليت بدهيد اين امر باعث افزايش اعتماد به نفس او مي شود.

 

13-از بازي كردن او با كودكاني كه به نوعي باعث عصبانيتش مي شوند جلوگيري كنيد.

 

14-هنگام صحبت كودك كلماتي را كه لكنت مي كند اصلاح نكنيد و اجازه دهيد كه خودش كلمه را تا انتها بيان كند.

 

15-اگر در لحظاتي مقدار تكرارها بسيار زياد شد به نحويكه آزار دهنده به نظر رسيد شما مي توانيد كلام كودك را با گفتن خود بعد چه شد قطع كنيد تا كودك فرصت از سرگيري دوباره گفتار را داشته باشد.

 ویژگی های کلی یک کودک با ناروانی طبیعی گفتار:

  • عدم آگاهی کودک از مشکل خود
  • فقدان ترس و اجتناب در کودک حین گفتار
  • فاقد حرکات تقلایی، هیجانی و انقباض عضلانی
  • گفتار توأم با تکرارهای موزون، ساده و با الگوی خاص
  • کشیده گویی آهنگین، میان پرانی صدا و بازگویی اصلاحی
  • تکرار بخشی از کلمات، تکرار کلمه تک هجایی و چند هجایی
  • تکرار عبارت به صورت موزون، ساده و با الگوی خاص

گردآوری:شیدا بختیاری کارشناس گفتار درمانی