آیا می دانید با انجام یک سری آزمایشات ساده و کم هزینه، در بسیاری از موارد می توان از به دنیا آمدن فرزند فلج مغزی جلوگیری کرد.

آیا میدانید تشخیص فلج مغزی در بارداری در بسیاری از موارد امکانپذیر است ؟


قبل ا ز ازدواج، خصوصاًٌ در موارد فامیلی و تصمیم به بارداری از اطلاعات سودمند کارشناسان مراکز ژنتیک بهزیستی بهره مند شوید.

هم اکنون بیشتر از چهار میلیون معلول در کشور زندگی می کنند و بسیاری از آنها از نقایص مادرزادی شدید رنج می برند.

تعداد زیادی از این معلولیت ها حاصل تولدهایی است که اگر به موقع تشخیص داده شوند (حتی در دوران جنینی) قابل پیشگیری است.

در حال حاضر تشخیص حدود 90 بیماری ژنتیک در ایران امکان پذیر است و روش های تشخیصی فراوانی در کشور در دسترس می باشد. که توصیه جدی می شود خانواده هایی که در معرض خطر قرار دارند از این شیوه ها در جهت جلوگیری از تولد فرزندان معلول استفاده کنند



کاردرمانی نوزادان با تاخیر حرکتی از عمده ترین فعالیتهای موسسه ایران میباشد در صورت وجود هرگونه تاخیر حرکتی در نوزادتان جهت ارزیابی و درمان با ما تماس بگیرید تلفن 66596151

موارد لزوم انجام تست های تشخیصی تکمیلی در دوران حاملگی

*
بالا بودن سن مادر در هنگام بارداری
*
سابقه تولد جنین ناهنجار
*
داشتن فرزند با معلولیت جسمی
*
سابقه ابتلا به بیماری های ارثی ژنتیکی مثل هموفیلی ها
*
سابقه سقط مکرر در سه ماهه اول بارداری
*
اختلالات ارثی متابولیسم مثل فنیل کتونوری و گالاکتوزمی
*
بیماری هایی با زمینه نژادی (مثل تالاسمی و تی ساکس)
*
سابقه ابتلا به نقایص لوله عصبی (اسپینابیفیدا) در فرزند قبلی
*
وجود ناهنجاری های جسمی در یکی از والدین
*
لب شکری – پای چماقی – چند انگشتی
*
نقص های مادرزادی قلب



سه ماهه اول بارداری دوران طلایی برای انجام آزمایشات تشخیصی می باشد.

با مراجعه به موقع به مراکز مشاوره ژنتیک، زمان را از دست ندهید. زیرا بسیاری از درمان ها واقدامات پزشکی و قانونی تنها تا پایان هفته بیستم بارداری امکان پذیر می باشد. و مراجع تقلید از لحاظ قانونی و شرعی فقط تا پایان ماه چهارم بارداری اجازه سقط جنین مبتلا به ناهنجاری و عقب ماندگی ذهنی را می دهند.



روش های تشخیص قبل از تولد

1.
آزمایش خون مادر
2.
سونوگرافی
3.
آمینوسنتز (استفاده از مایع دور جنین در رحم)
4.
استفاده از پرزهای جفت
5.
جداسازی سلول های خون جنین از خون مادر
6.
مشاهده مستقیم جنین
7.
تشخیص قبل از لقاح و کاشته شدن تخم



هزینه انجام آزمایشات تشخیصی در حین بارداری و قبل از تولد، بسیار کمتر از هزینه درمان و نگهداری یک کودک فلج مغزی است.

ناهنجاری های جنین با انجام آزمایش تا 99 درصد قابل تشخیص است.



با مصرف روزانه یک قرص اسیدفولیک توسط خانم باردار می توان از نقایص لوله عصبی در جنین پیشگیری کرد.

بهتر است با مشورت پزشک، سه ماه قبل از تصمیم به بارداری مصرف قرص اسیدفولیک را آغاز کنید.

به تازگی مقاله جدید و مفصلی در زمینه بیماری فلج مغزی انواع آن راههای تشخیص و متدهای درمانی این بیماری منتشر شده است جهت تمایل به مطالعه اینجا کلیک کنید

والدین گرامی:

با مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج، قبل از بارداری و در زمان بارداری، کودکانی سالم داشته باشید

افرادی که در پیشگیری از فلج مغزی نقش دارند

هنگام پیشگیری از فلج مغزی ، افراد و متخصصین متعددی در کاهش میزان صدمات هنگام تولد نقش دارند.

پس از تشخیص ابتلا کودک به فلج مغزی ، برای والدین سوالات بیشماری مطرح میشود.یکی از اولین سؤالاتی که والدین را درگیر خود میکند این است که: "چگونه این اتفاق برای فرزند من افتاد و فرزند من چگونه به فلج مغزی مبتلا شد؟"

این یک سؤال است با یک جواب چند وجهی و پیچیده که برای هر کودک فلج مغزی متفاوت است. از آنجا که والدین به دنبال جواب و راه حل های مطمینی در این زمبته هستند هستند ، احتمالاً درگیر این سوال هم هستند که ، "چگونه می توان از بروز فلج مغزی جلوگیری کرد؟"

پیشگیری از فلج مغزی یک موضوع مهم است ، اما مهمتر از آن نحوه درمان و مدیریت فلج مغزی هنگام بروز این بیماری است. با این وجود ، جلوگیری از فلج مغزی یک نگرانی اساسی در جامعه پزشکی است. این امر مستلزم مشارکت جوامع پزشکی و تحقیقاتی و همچنین دولت است. علاوه بر این ، والدین می توانند اقدامات خاصی را انجام دهند که احتمال ابتلا به کودک فلج مغزی را تا حد زیادی کاهش می دهد.

اگرچه جامعه پزشکی هر روز بیشتر در مورد چگونگی پیشگیری از فلج مغزی پیشرفت میکند، اما جلوگیری از فلج مغزی زمانی میتواند محقق شود که اطلاعات کافی در خصوص نحوه بروز این بیماری داشته باشیم..

شیوع و پیشگیری فلج مغزی

فلج مغزی شایعترین ناتوانی حرکتی در کودکان است. طبق مطالعات مبتنی بر جمعیت که توسط مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها انجام شده است ، فلج مغزی 1.5 تا 4 نفر در هر 1000 تولد زنده در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد. شبکه نظارت بر اوتیسم و ناتوانی در رشد CDC همچنین تخمین می زند که از هر 323 کودک یک نفر فلج مغزی دارد.

فلج مغزی بیشتر از دختران  ، پسرها را تحت تأثیر قرار می دهد. حدود 77 درصد از کودکان مبتلا به فلج مغزی از اسپاسم رنج می برند. 41.8 درصد کودکان فلج مغزی نمی توانند به طور مستقل قدم بردارند.

هزینه های مالی زیادی هم برای خانواده ها و هم برای جامعه درگیر با فلج مغزی  وجود دارد. در بین کودکانی که در سال 2005 در Medicaid ثبت نام کرده اند ، بیشترین هزینه ها مربوط به کودکان دارای فلج مغزی و ناتوانی های ذهنی میباشد. هزینه های پزشکی برای کودکان مبتلا به فلج مغزی 10 برابر بیشتر از کودکان تحت تأثیر در سال 2005 بود. در کودکان دارای فلج مغزی که از  ناتوانی ذهنی هم رنج میبرند، این هزینه ها 26 درصد بیشترهم میشود . کودکانی که در سال 2000 با فلج مغزی متولد شده اند ، تخمین زده می شود که مراقبت از آنها در طول زندگی نزدیک به 11.5 میلیارد دلار هزینه داشته باشد.

هرگز زمانی نخواهد رسید که از همه موارد فلج مغزی جلوگیری شود. اما تدابیری وجود دارد که می تواند توسط مردم در جهت خنثی کردن موارد جدید اتخاذ شود. در مقام مقایسه هر یک ملیون تومان هزینه برای پیشگیری از فلج مغزی با 100 ملیون توان هرینه درمان فلج مغری برابری میکند .

نقش افراد مختلف در پیشگیری از فلج مغزی

دولت پرشکان ، تحقیقات و والدین هر یک پتانسیلی برای کاهش فلج مغزی در  سطح خود هستند است .

نقش دولت در مراکز پیشگیری از فلج مغزی در تأمین بودجه تحقیق ، جمع آوری داده ها و بررسی عوامل کلی از طریق موسسات مختلف  ، از جمله مؤسسات ملی بهداشت بسیار حایرز اهمیت است.

نقش پژوهشگران این است که اطلاعات بیشتری درمورد عوامل ناشی از فلج مغزی کسب کنند ، تا اقدامات لازم برای آموزش و اطلاع رسانی به والدین انجام شود. و مظیفه این محققان بررسی مواردی از این قبیل است که حین زایمان چه اتفاقی می افتد که باعث کمبود اکسیژن می شود ، که دلیل اصلی فلج مغزی است؟ چه عواملی ژنتیکی ممکن است در فلج مغزی کودک نقش داشته باشند؟ فرد باردار چه آموزشهایی را در جهت ریسک های زایمانی میبایست فرا بگیردو نهایتا ابتلای کودک به فلج مغزی را کاهش می دهد؟ 

نقش جامعه پزشکی نیز در پیشگیری از بروز فلج مغزی روشن است. از آنجا که زایمان زودرس عامل اصلی بروز این بیماری است ، پزشکان ، پرستاران و متخصصان پزشکی که به مادران دسترسی مستقیم دارند ، نقش اساسی در فراهم آوردن رمینه یک زایمان کم خطر و  برطرف کردن هرگونه عارضه ایفا می کنند.

والدین نیز مهمترین نقش را در پیشگیری از فلج مغزی دارند. اگرچه همه موارد فلج مغزی قابل پیشگیری نیست و عوارضی در بارداری رخ می دهد که نمی توان پیش بینی کرد  اما والدین تا نقش مهمی بر سلامت یک بارداری ایمن دارند.

  والدین می توانندمطالعات ریادی درخصوص اطلاعات و تحقیقات پزشکی کسب کنند ، و قبل از زایمان ، حین زایمان  و بعد از تولد کودک ،دانش خود را در این زمینه افزایش دهند

پیشگیری از فلج مغزی یک فرایند چند جانبه است. نتیجه ، هنگامی که همه عوامل مختلف در جای خود قرار می گیرند ، تولد شاد و سالم است.

پیشگیری از فلج مغزی در صرفا برخی شرایط امکان پذیر است

درست است که مواردی از فلج مغزی وجود دارد که نمی توان از آنها جلوگیری کرد. اما برخی دیگر از انواع فلج مغزی می توانند با تلاش والدین ، پزشکان ، محققان و دولت ها محدود شوند.

بیشتر صحبت های پیرامون فلج مغزی درمورد مباحث درمانی و تشخیصی فلج مغزی است و به نظر می رسد موضوع پیشگیری بسیار کمتر مورد توجه قرار می گیردو غالباً ، فلج مغزی به عنوان شرایطی دیده می شود که نمی توان از آن جلوگیری کرد.

ذر بیشتر موارد اعتقاد بر این است که  فلج مغزی مانند ناهنجاری های مادرزادی قابل پیشگیری نیست .

با این وجود برخی اقدامات برای جلوگیری از فلج مغزی می تواند انجام شود.

در چه شرایطی می توان از فلج مغزی جلوگیری کرد؟

فلج مغزی به چند دسته ،  مادرزادی ، اکتسابی و ژنتیکی تقسیم می شود. موارد مادرزادی نتیجه آسیب مغزی است که رخ داده است - گاهی به دلایل نامعلوم - قبل از تولد کودک. علاوه بر این ، مواردی که یک عارضه هنگام تولد رخ می دهد نیز مادرزادی تلقی می شوند.

اما بیشتر موارد اکتسابی پس از به دنیا آمدن کودک اتفاق می افتد. كودك ممكن است در صورت یک آسیب مغزی محیطی مثلا (سكته مغزی) ، تصادف (آسیب اتومبیل)  ، یا در اثر عفونت یا بیماری مبتلا شود.  نوع  ژنتیکی فلج مغزی به این معنی است که ساختمان ژنتیکی کودک متجر به فلج مغزی  شود.

 جلوگیری از فلج مغزی مادرزادی و اکتسابی امکانپذیر تر است همچنین  به نظر می رسد پیشگیری در کاهش موارد اکتسابی فلج مغزی  موفقیت آمیز تر باشد. در مورد انوع ژنتیکی فلج مغزی نیز، یک زوج که از مشکلات ژنتیکی خود آگاه هستند ، می توانند بررسی های بیشتری در خصوص فرزند دار شدن داشته باشند.

 

 واژه های کلیدی :کودک فلج مغزی ، عقب ماندگی ذهنی ،سابقه تولد جنین ناهنجار