microcephaly

اگر مغز کودک به درستی رشد نکند، ممکن است مبتلا به بیماری به نام میکروسفالی باشد. در میکروسفالی سر کودک نسبت به سایر کودکان هم سن و هم جنس کوچک‌تر است.

این بیماری درمان قطعی ندارد اما تشخیص زودرس می‌تواند از بروز عوارض بعدی جلوگیری کند. بر اساس برخی از منابع این بیماری از هر 10000 نفر حدود 12 نفر را در ایالات متحده آمریکا درگیر خود خواهد کرد. شیوع این بیماری خیلی بالا نیست با این وجود بروز آن می‌تواند خانواده را دچار یاس و ناامیدی کند. در این نوشته کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی ایران به بررسی همین موضوع خواهیم پرداخت. 

میکروسفالی چیست؟

میکروسفالی کلمه‌ای یونانی است که از دو کلمه میکرو به معنای کوچک و سفالی که به سر اشاره دارد، تشکیل شده است. بنابراین به راحتی می‌توان تشخیص داد که میکروسفالی یک اختلال پزشکی است که در آن سر فرد کوچک‌تر از حد انتظار است. در واقع اندازه سر فرد را با کودکان همسن و همجنس خودش می‌سنجند و در صورتی که این اندازه‌گیری با اختلاف فاحشی مواجهه باشد، تشخیص میکروسفالی برای فرد گذاشته می‌شود. 

اندازه دور سر معیاری برای تشخیص میکروسفالی

کودکانی که تازه متولد شده‌اند باید مراحل رشد حرکتی را در بازه‌های مشخصی طی کنند. برای نمونه راه رفتن معیاری است که بیشتر کودکان در  یک سالگی آن را کسب می‌کنند. در مورد اندازه دور سر هم چنین معیاری وجود دارد. به این معنی که طی سالیان مختلف پزشکان دور سر هزاران کودک را اندازه گیری کرده و به کمک آن بازه طبیعی دور سر در هر سن را مشخص کرده‌اند. در نظر داشته باشید که اندازه دور سر در هر سن بر اساس جنسیت کودک متفاوت است. در جدول زیر اندازه طبیعی دور سر پسران و دختران را تا سن سه سالگی مشاهده می‌کنید:

 

اندازه دور سر دختران تا سن ۳ سالگی (cm)

سن

حداقل

میانگین

حداکثر

بدو تولد

32/1

34/3

35/9

یک ماهگی

34/2

36/4

38/3

سه ماهگی

37/3

39/5

41/7

شش ماهگی

40/3

42/4

44/6

نه ماهگی

42/3

44/3

46/4

یک سالگی

43/5

45/6

47/6

۱۸ ماهگی

45

47/1

49/1

دو سالگی

46/1

18/1

50/1

30 ماهگی

47

48/8

50/8

سه سالگی

47/6

49/3

51/4

 

اندازه دور سر پسران تا سن ۳ سالگی (cm)

سن

حداقل

میانگین

حداکثر

بدو تولد

32/6

34/8

37/2

یک ماهگی

34/9

37/2

39/6

سه ماهگی

38/4

40/6

43/1

شش ماهگی

41/5

43/8

46/2

نه ماهگی

43/5

45/8

48/1

یک سالگی

44/8

47

49/3

۱۸ ماهگی

46/3

48/4

50/6

دو سالگی

47/3

49/2

51/4

30 ماهگی

48

49/9

52/2

سه سالگی

48/6

50/5

52/8

 

با توجه به جدول بالا متوجه شدیم که دور سر پسران کمی از دختران هم سن بیشتر است. همچنین دور سر افراد در یک بازه مشخص طبیعی است و تا سه سالگی عموما اندازه سر فرد به رشد نهایی خود خواهد رسید. 

علایم میکروسفالی

علایم میکروسفالی

عوارض بیماری میکروسفالی بسته به نوع بیماری ممکن است شدید یا خفیف باشد معمولا در حالت‌های خفیف کودکان از هوش طبیعی برخوردارند. همچنین با توجه به اینکه مغز فرد در معرض آسیب قرار می‌گیرد، این احتمال وجود دارد که سیستم‌ها و اندام‌های مختلفی را در بدن درگیر کند. کودکان با عوارض شدیدتر در میکروسفالی ممکن است علائم زیر را داشته باشند:

1- ناتوانی ذهنی

در میکروسفالی اندازه سر فرد به طور واضحی کوچک‌تر از بقیه است. این مشکل باعث می‌شود که مغز فرد هم به اندازه کافی رشد پیدا نکند. در نتیجه این احتمال وجود خواهد داشت که فرد از نظر توانایی‌های ذهنی و شناختی با اختلال روبرو شود. دامنه مشکلات ذهنی هم بسیار متنوع خواهد بود به صورتی که یک فرد ممکن است در مهارت‌های سطح بالا مانند قضاوت و حل مسئله به مشکل بخورد. در حالیکه یک فرد دیگر توانایی انجام دادن فعالیت‌های روزمره زندگی مانند لباس پوشیدن را نداشته باشد. بروز اختلالات یادگیری ناشی از ناتوانی ذهنی در این افراد نسبتا شایع است. 

2- تاخیر حرکتی

آسیب به مغز همواره ممکن است مشکلات حرکتی نیز به همراه داشته باشد. دامنه تاخیر حرکتی هم بسیار متنوع خواهد بود. برای نمونه ممکن است یک فرد با اختلال میکروسفالی فقط در تعادل و حرکات ریز خود دچار مشکل شود. یا برعکس فرد توانایی راه رفتن را هیچ وقت به دست نیاورد. 

3- اختلال گفتاری 

اختلالات مربوط به گفتار هم ممکن است بخشی از علایم بیماری میکروسفالی باشد. در برخی از موارد فرد در تنفس و بلع خود به مشکل خواهد خورد. در حالیکه در مراتب بالاتر فرد از اختلالی مانند آفازی رنج خواهد برد. 

4- دفورمیتی صورت 

همانطور که کودک بزرگ‌تر می‌شود، صورت او به رشد خود ادامه می‌دهد در حالی که جمجمه رشد نمی‌کند. این باعث می‌شود که صورت کودک بزرگ، پیشانی عقب رفته و پوست سر شل و اغلب چروکیده شود. بقیه بدن اغلب کم وزن و کوچک‌تر از حد معمول است. دفورمیتی صورت به شیوه‌ای است که به راحتی قابل تشخیص می‌باشد. 

5- اختلالات بینایی و شنوایی

یکی دیگر از علایم میکروسفالی اختلالات بینای و شنوایی است. این اختلالات می‌توانند توانایی فرد در درک یکپارچه از محیط را دچار اشکال کنند. چرا که دریافت علایم محیطی را مختل می‌کنند. در نتیجه میکروسفالی در نهایت باعث خواهد شد فرد نتواند به عملکردی مانند افراد عادی دست پیدا کند. 

6- سایر علایم

علاوه بر موارد گفته شده، برخی دیگر از ساختارها و عملکردهای دیگر بدن هم تحت تاثیر میکروسفالی قرار خواهند گرفت. بروز تشنج در این افراد دور از ذهن نیست. علاوه بر آن احتمال بروز اسپاستی‌سیتی و عدم تعادل و هماهنگی در حرکات فرد هم بالا است. در نظر داشته باشید که بروز برخی از مشکلات ممکن است فقط در برخی از کودکان رخ دهد. بنابراین علایم هر کودک با دیگری متفاوت خواهد بود.

درمان توانبخشی از جمله درمان‌های بر طرف کننده عوارض فیزیکی این بیماری می‌باشد متخصصین کاردرمانی و گفتاردرمانی موسسه ایران با بیش از دو دهه تجربه در زمینه توانبخشی میکروسفالی آمادگی همراهی با شما را دارند. برای دریافت مشاوره می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید یا جهت دریافت نوبت دکمه دریافت نوبت را لمس فرمایید:

02188242410

نوبت اینترنتی

تفاوت میکروسفالی و آتروفی مغزی

آتروفی مغزی  و میکروسفالی با توجه به علایم و نشانه‌هایی که از خود به جای خواهند گذاشت، ممکن است به جای همدیگر اشتباه گرفته شوند. اما نباید از تفاوت‌های آن‌ها غافل بود. مهم‌ترین تفاوت آتروفی مغزی و میکروسفالی مربوط به اندازه سر فرد خواهد بود. در آتروفی مغزی جمجمه و استخوان‌های سر فرد مشکلی ندارد و اندازه آن طبیعی است. در حالیکه شایع‌ترین علامت ظاهری میکروسفالی کوچک‌تر بودن سر کودک است. 

از طرفی دیگر در آتروفی مغزی،‌ کوچک بودن مغز ناشی از کاهش حجم آن است، اما در میکروسفالی عدم رشد استخوان‌های جمجمه مانع از رشد مغز خواهد شد. 

انواع میکروسفالی

انواع میکروسفالی

دسته بندی کردن این اختلال به همین سادگی نیست و معیار خیلی مشخصی برای این کار در دسترس نمی‌باشد. برخی از منابع با توجه به زمان بروز این بیماری سعی می‌کنند آن را به دو دسته مادرزادی و اکتسابی (ثانویه) تقسیم کنند. این دسته بندی با توجه به دلایل بیماری صورت خواهد گرفت. البته با توجه به میزان بروز علایم می‌توان آن را به دو دسته زیر تقسیم کرد:

1- میکروسفالی خفیف

در برخی از موارد میزان بروز میکروسفالی کم است. به شیوه‌ای که اندازه سر فرد با اندازه سر افراد معمولی تفاوت فاحشی ندارد. افراد دارای میکروسفالی خفیف اغلب زندگی عادی دارند و می‌توانند زندگی خود را به تنهایی یا با کمی کمک اداره کنند. البته حالت خفیف این بیماری هم ممکن است درجات مختلفی داشته باشد و علایم آن در یک دامنه محدود نوسان داشته باشد. 

2- میکروسفالی شدید

میکروسفالی شدید حالتی است که در آن سر فرد در مقایسه با افراد عادی بسیار کوچک‌تر است. در چنین شرایطی میزان رشد مغز و سر فرد بسیار کمتر از حالت عادی خواهد بود. در نتیجه ممکن است فرد شرایط و ناهنجاری‌های مختلفی را تجربه کند. برای نمونه فرد ممکن است با این که از نظر حرکتی مشکل خاصی ندارد، اما از نظر ذهنی توانایی کافی برای انجام فعالیت‌های روزمره زندگی را نخواهد داشت. برای نمونه زندگی شلیتزی، کمدین آمریکایی، را در نظر بگیرید. شلیتزی حدود 70 سال زندگی کرد در حالیکه میزان هوش او از یک کودک 6 ساله فرات نرفته و برای ادامه دادن زندگی خود همواره به دیگران وابسته بود. به این نکته هم توجه داشته باشید که بروز علایم حرکتی و رشدی دور از انتظار نیست. برای روشن شدن موضوع می‌توانید قد شلیتزی را با افراد عادی مقایسه کنید تا میزان رشد وی را به خوبی متوجه شوید. 

علت ایجاد میکروسفالی در کودکان

علت ایجاد میکروسفالی در کودکان

شناخت دلایل یک بیماری به پیشگری از آن کمک خواهد کرد. همچنین به ما کمک می‌کند که راه‌های درمانی بهتری را برای مقابله با آن توسعه دهیم. مهم ترین دلایل ایجاد میکروسفالی را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

1- شرایط ژنتیکی

برخی از اختلالات ژنتیکی که می‌توانند باعث میکروسفالی شوند عبارتند از:

a- سندروم کورنلیا دی لانگ

در سندروم کورنلیا دی لانگ رشد کودک در داخل و خارج از رحم کُندتر از افراد همسن خود است. در نتیجه بروز مشکلات شناختی، ناهنجاری در بازو و دست، شکل متفاوت صورت مانند ابروهای چسبیده و به هم پیوسته، ساختار نامنظم بینی و دندان‌های کوچک جزو علایم این بیماری هستند. در برخی از موارد افراد دارای سندروم کورنلیا دی لانگ از اختلالات شبه اوتیسم رنج می‌برند. 

b- سندروم داون

سندروم داون که به عنوان تریزومی ۲۱ نیز شناخته می‌شود در برخی از موارد ممکن است میکروسفالی را به دنبال داشته باشد.  کودکان مبتلا به تریزومی ۲۱ معمولا از تاخیرهای شناختی، ناتوانی ذهنی خفیف تا متوسط، هیپوتونی و ضعف عضلات رنج می‌برند. ویژگی‌های خاص صورت مانند چشم‌های بادامی و صورت گرد نیز مشاهده می‌شود. به صورتی که از روی چهره می‌توان این افراد را شناسایی کرد. 

c- سندروم فریاد گربه

در این سندروم نیز میکروسفالی مشاهده می‌شود و علامت و خاصه آن صدای گریه شبیه به صدای گربه است. مشخصات مشترک سندروم فریاد گربه ناتوانی ذهنی، وزن کم هنگام تولد،عضلات ضعیف، چشم‌های پهن و کوچک و گوشه‌های نامنظم را از خود نشان خواهد داد. 

d- سندروم روبین اشتاین طیبی

نوزاد مبتلا به سندروم روبین اشتاین طیبی معمولا قد کوتاه‌تر از حد معمول دارد. علایم دیگری مانند وجود انگشتان بزرگ، ناهنجاری‌های بارز صورت و ناتوانی ذهنی در این افراد به وفور دیده می‌شود. طول عمر افراد مبتلا به سندروم روبین اشتاین طیبی در نوع شدید معمولا کوتاه است.

e- سندروم سکل

سندروم سکل یک بیماری نادر است که باعث به تاخیر افتادن رشد در داخل و خارج از رحم می‌شود. مشخصات مشترک افراد دارای این بیماری شامل ناتوانی ذهنی، برخی از ویژگی‌های چهره‌ای از جمله صورت باریک و منقار مانند و فک شیب دار خواهد بود. 

f- سندروم ادوارد یا تریزومی ۱۸

علائم سندروم ادوارد که باعث میکروسفالی نیز می‌شود شامل: کند شدن رشد در دوران جنینی، وزن کم هنگام تولد، نقص عضو و جمجمه نامنظم است. نوزاد مبتلا به سندروم ادوارد معمولا از یک ماه بیشتر نمی‌تواند زنده بماند.

 ویروس زیکا

2- شرایط غیر ژنتیکی

علاوه بر مشکلات ژنتیکی میکروسفالی می‌تواند در اثر قرارگیری در معرض ویروس‌ها، داروها و یا سموم خاصی در دوران جنینی اتفاق بیفتد. به عنوان مثال استفاده از الکل و یا مواد مخدر در حین بارداری می‌تواند باعث ایجاد میکروسفالی در کودکان شود. موارد زیر نیز می توانند علل غیر ژنتیکی احتمال این اختلال باشند:

a-ویروس زیکا

ویروس زیکا از طریق پشه آلوده به انسان منتقل می‌شود. در حالت عادی معمولا خیلی جدی نیست اما اگر در حین بارداری اتفاق بیفتد می‌تواند به جنین منتقل شود. این ویروس ممکن است به میکروسفالی، نقص بینایی و شنوایی و اختلال در رشد منتهی شود.

b- مسمومیت با متیل

این نوع مسمومیت نیز می‌تواند باعث میکروسفالی در جنین شود. متیل ماده‌ای است که در بذر گیاهان وجود دارد. در نتیجه هنگامی که جانوران و آبزیان از این دانه‌ها استفاده می‌کنند، این ماده در بدن آن‌ها ذخیره خواهد شد. زمانی که انسان از این جانداران تغذیه می‌کند ممکن است به این سم آلوده شود.متیل می‌تواند به مغز و نخاع کودک آسیب برساند. 

c- سرخجه مادرزادی

اگر در سه ماه اول بارداری مادر در معرض ویروس سرخجه یا سرخک قرار گیرد ممکن است برای جنین مشکلاتی نظیر میکروسفالی اتفاق بیفتد.

علایم همراه این شرایط عبارت است از: از دست دادن شنوایی،ناتوانی ذهنی، تشنج و  اختلالاتی دیگر که در نهایت علایم میکروسفالی را به عرصه ظهور خواهند رساند. 

d- توکسوپلاسموز مادرزادی

اگر مادر در حین بارداری به انگل توکسوپلاسما آلوده شود، می‌تواند رشد سر کودک را تحت تاثیر قرار دهد. نوزادی که در معرض میکروب توکسوپلاسما واقع می‌شود ممکن است با مشکلات حاد جسمی متولد شود و علائمی نظیر: تشنج، کاهش شنوایی و بینایی را از خود نشان دهد. این انگل در مدفوع گربه و گوشت پخته نشده یا خام یافت می‌شود. 

e- سیتومگالوویروس مادرزادی

سیتومگالوویروس از جمله عفونت‌های دوران بارداری است که می‌تواند از طریق جفت به جنین منتقل شود و علایم زیر را ایجاد کند: زردی، بثورات جلدی، تشنج و میکروسفالی.

f- فنیل کتونوری کنترل نشده یا pku

در صورتی که باردار و مبتلا به فنیل کتونوری هستید باید رژیم غذایی فنیل آلانین کنترل شده را رعایت کنید. فنیل کتونوری در مادر می‌تواند به نوزاد آسیب برساند و باعث میکروسفالی در نوزاد شود. این اختلال متابولیک رشد کودک را تحت تاثیر قرار خواهد داد. 

g- مشکلات حین زایمان

میکروسفالی همچنین ممکن است در اثر برخی از عوارضی که در طول زایمان اتفاق می‌افتد ایجاد شود. نرسیدن اکسیژن به مغز کودک در حین زایمان می‌تواند باعث اختلال شود. سوء تغذیه شدید مادر نیز می‌تواند شانس ابتلا به میکروسفالی را در جنین افزایش دهد. 

طول عمر کودکان میکروسفالی

سوالی که بسیار با آن روبروی می‌شویم این است که کودکان میکروسفالی چند سال عمر می‌کنند؟ جواب دادن به چنین سوال‌هایی همواره سخت است. طول عمر کودکان میکروسفالی از یک استاندارد مشخص پیروی نمی‌کند و تا حد زیادی وابسته به بیماریی است که این اختلال را ایجاد خواهد کرد. برای نمونه افرادی که از سندروم ادوارد رنج می‌برند بیشتر از یک ماه عمر نخواهند کرد. اما افراد با اختلال سندروم داون عموما طول عمر طبیعی خواهند داشت.

طول عمر کودکان میکروسفالی

میکروسفالی در بزرگسالان

رشد سر کودک در حدود 4 الی 5 به حداکثر میزان خود خواهد رسید. بنابراین اندازه سر یک کودک پس از این بازه افزایش چشمگیری پیدا نخواهد کرد. با توجه به موارد گفته شده می‌توان گفت که میکروسفالی یک بیماری است که در کودکان بروز پیدا می‌کند و اگر کسی تا 5 سالگی رشد طبیعی داشته باشد به این اختلال مبتلا نخواهد شد. 

اما کسانی که در کودکی به microcephaly می‌شوند، به احتمال زیاد در بزرگسالی هم با آن دست و پنجه نرم خواهند کرد. از این رو روندهای درمانی است که در این افراد اهمیت پیدا خواهد کرد، نه شیوع بیماری.

 تشخیص میکروسفالی در کودکان

microcephaly ممکن است قبل یا بعد از زایمان بروز پیدا کند، بنابراین زمان و نحوه تشخیص آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به همین دلیل روش‌هایی برای تشخیص آن قبل و بعد از تولد توسعه پیدا کرده است:

1- تشخیص میکروسفالی در بارداری

تشخیص میکروسفالی در دوران بارداری به دو شیوه امکان پذیر است. در روش اول از سونوگرافی برای تشخیص این اختلال استفاده خواهد شد. سونوگرافی در انتهای 6 ماهگی یا ابتدای 7 ماهگی می‌تواند microcephaly را شناسایی کند. این روش دقت بالایی دارد.

روش دوم تشخیص میکروسفالی در دوران بارداری بیشتر به آزمایشات تشخیصی بیماری‌های ژنتیکی وابسته است. برای نمونه سندروم داون به راحتی در زمان بارداری قابل تشخیص خواهد بود. این روش دقت کمتری نسبت به سونوگرافی دارد و با توجه به این که برای تشخیص سایر بیماری‌ها کاربرد دارد، معمولا کمتر مورد توجه خانواده‌ها و درمانگران قرار خواهد گرفت. 

2-  تشخیص میکروسفالی بعد از تولد

تشخیص این اختلال بعد از تولد ساده‌تر است،مخصوصا اگر اندازه سر نوزاد به طور محسوسی کمتر از افراد عادی باشد. در چنین مواردی ابتدا شرح حال خانوادگی کامل باید گرفته شود. سپس موارد دیگر غیر از میکروسفالی یا اختلالات درگیر کننده سیستم عصبی باید بررسی شوند. اندازه گیری دور سر بیمار در هنگام تولد مهم است. دور سر خیلی کوچک نشان دهنده روندی است که در مراحل اولیه تکامل جنین شروع شده است.اندازه گیری مرتب دور سر در مقایسه با اندازه گیری آن در یک نوبت، به خصوص وقتی که ناهنجاری حداقل است، بسیار با ارزش‌تر می‌باشد. علاوه بر این، جهت بررسی میکروسفالی خانوادگی باید دور سر پدر، مادر، خواهر و برادرها ثبت شوند.

بررسی آزمایشگاهی کودک میکروسفال با شرح حال و معاینه فیزیکی تفسیر می‌گردد. در صورتی که میکروسفالی ناشناخته باشد، سطح فنیل آلانین سرم در مادر بدون علامت باید مورد بررسی قرار گیرد.

در صورت وجود سندرم کروموزومی مشکوک یا قیافه غیر طبیعی کودک، قد کوتاه و سایر ناهنجاری‌های مادرزادی باید کاریوتیپ تعیین شود. سی تی اسکن یا MRI ممکن است در تعیین ناهنجاری‌های ساختاری مغز مفید باشد. سایر اطلاعتی که ممکن است به تشخیص کمک کنند عبارتند از: آنالیز آمینو اسیدهای ادرار و پلاسمای ناشتا، تعیین آمونیاک سرم و نمونه ادراری جهت کشت سیتومگالوویروس. 

 درمان میکروسفالی

درمان میکروسفالی

مانند بسیاری از بیماری‌های دیگر از جمله فلج مغزی، هیچ درمان قطعی برای میکروسفالی وجود ندارد. چرا که آسیب وارد شده به مغز برای همیشه باقی خواهد ماند. با این حال برخی از درمان‌ها نظیر کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی می‌توانند علائم این بیماری را تا حد زیادی کنترل کنند:

1- کاردرمانی در میکروسفالی

کاردرمانی با تکنیک‌ها و متدهای مختلف می‌تواند در کنترل این بیماری نقش عمده‌ای داشته باشد. برخی از کودکان به دلیل ضعف عضلات یا مشکلات سفتی و اسپاسم عضلات تاخیرهای شدیدی در سیستم حرکتی دارند. کاردرمانی با کنترل علائم می‌تواند حرکات و تعادل کودکان میکروسفالی را با تمرین‌های مختلف تقویت کند.

همچنین کاردرمانی با تجویز برخی وسایل کمکی و تشویق بیمار به استفاده از تجهیزاتی نظیر واکر و عصا می‌تواند در بهبود حرکت بیمار نقش عمده‌ای داشته باشد. در نهایت کاردرمانی تلاش خواهد کرد تا فرد بتواند به استقلال در زندگی خود دست پیدا کند. 

2- گفتاردرمانی در میکروسفالی

در بسیاری از کودکان میکروسفالی به دلیل مشکلاتی که در سیستم مغزی ایجاد می‌شود کودکان دارای مشکلات عدیده‌ای در گفتار دارند. لذا گفتاردرمانگران برنامه‌های ویژه‌ای برای تقویت گفتار در کودکان میکروسفالی دارند. آماده سازی عضلات دهان و زبان یکی از راهکارهای پیشرفت گفتار در این افراد می‌باشد.

از طرفی دیگر بروز اختلالات بلعی و تنفس نیاز این کودکان به گفتاردرمانی را بیش از بیش نمایان می‌سازد. در کنار آن آموزش‌های گفتاردرمانی کمک خواهد کرد که افراد برخی از مهارت‌های خود مانند خواندن، نوشتن، حافظه و برقراری ارتباط را تقویت کنند. 

3-فیزیوتراپی

فیزیوتراپی هم نقش موثری در درمان کودکان microcephaly از خود به جای خواهد گذاشت. چرا که متخصصان این حوزه می‌توانند مشکلات مربوط به عضله و حرکت را در فرد بهبود ببخشند. تقویت عضلات، کمک به طی کردن مراحل رشد حرکتی، بهبود هماهنگی حرکتی و بهبود تعادل حوزه‌هایی هستند که فیزیوتراپی کودکان می‌تواند تاثیر مثبتی روی آن‌ها داشته باشد 

4- دارو و عمل جراحی

در صورتی که فرد مبتلا به میکروسفالی تشنج دارد درمان پزشکی برای کنترل تشنج موثر می‌باشد. پزشکان به واسطه تجویز داروهای ضد تشنج به این موضوع کمک می‌کنند. در برخی از انواع میکروسفالی نوعی وجود دارد به نام کرانیوسینوستوز که در این مورد جمجمه و ملاج نوزاد ی زودتر از موعد بسته می‌شود و از رشد مغز جلوگیری به عمل می‌آورد. در چنین حالتی عمل جراحی برای تغییر شکل جمجمه و باز شدن ملاج می‌تواند موثر باشد.

راه های پیشگیری از میکروسفالی

پیشگیری از میکروسفالی همیشه امکان پذیر نیست. بدین جهت که ممکن است علت میکروسفالی ژنتیکی باشد. در صورتی که یک فرزند خانواده مبتلا به میکروسفالی باشد، برای فرزند بعدی می‌بایست مشاوره‌های ژنتیکی توسط پزشکان متخصص ژنتیک انجام شود.

همچنین مراقبت‌های دوران بارداری شامل جلوگیری از مصرف الکل و مواد مخدر می‌تواند از میکروسفالی جلوگیری کند. بررسی‌های قبل از تولد می‌تواند شامل کنترل مواردی چون pku باشد. مادرانی که مستعد متولد شدن نوزاد میکروسفالی هستند، نباید به مناطقی سفر کنند که شیوع ویروس زیکا در آن مناطق اتفاق افتاده است.

 سخن پایانی

میکروسفالی به عنوان یک اختلال که نوزادان و کودکان را درگیر خود خواهد کرد، یکی بیماری غیرپیشرونده است. بنابراین علایم آن ممکن است پیشرفت پیدا نکند. بزرگ‌ترین علامت آن کوچک بودن دور سر خواهد بود که ممکن است با اختلالاتی در رشد حرکتی و رشد ذهنی همراه باشد. همچنین در بسیاری از موارد قد فرد کوتاه‌تر از حالت عادی خواهد بود. برای درمان میکروسفالی در برخی از موارد می‌توان روی دارو یا عمل جراحی حساب باز کرد. در غیر این صورت باید تمرینات کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی را شروع کرد.

امیدواریم اطلاعات مفیدی در مورد microcephaly کسب کرده باشد. سوالات خود را در مورد این بیماری می‌توانید از طریق فرم زیر با ما در میان بگذارید. 

 

1000 کاراکتر باقیمانده