كاشت حلزون شنوایی
كاشت حلزون به عنوان یكی از وسایل كمك شنوایی برای افراد دچار كاهش شنوایی شدید تا عمیق و حسی-عصبی برای اولین بار در سال 1957 مطرح شد و تا به امروز جراحی‌های كاشت حلزون بسیاری در سراسر دنیا انجام گرفته

كه كمكهای قابل توجهی به این افراد,به ویژه كودكان,كرده است.در ارائه این بحث نگاهی خواهیم داشت به قسمتهای مختلف یك سیستم كاشت حلزونی,افراد دریافت كننده این پروتز,مراحل دریافت و تنظیم پروتز كاشت حلزونی.
مقدمه
با توجه به اینكه در برخی از افراد به ویژه كودكان دچار كاهش شنوایی شدید تا عمیق,استفاده از سمعك كارآیی مناسب نداشته و علیرغم انجام تربیت شنوایی و دریافت آموزشهای لازم,مشكلات ارتباطی فرد مرتفع نمی گردد,محققان اقدام به طراحی و ساخت پروتزی ویژه به عنوان جایگزین سمعك در مواردی خاص برای افراد دارای شرایط ویژه,كردند.اما باید توجه داشت كه كاشت حلزونی متفاوت از سمعك بوده و دارای دو بخش است؛یك قسمت خارجی كه شبیه به سمعك می باشد و یك بخش داخلی كه از طریق عمل جراحی در جای خود قرار می گیرد,كه در مورد هر دو قسمت توضیحاتی را خواهیم داد(لوكس فورد و بركمن,1985(.
چه كسانی از سیستم كاشت حلزونی استفاده می كند؟
- كم شنوایی دو طرفی حسی-عصبی به میزان شدید تا عمیق
- سن 12 تا 16 ماه یا بالاتر,البته با توجه به اهمیت دوره بحرانی زبان آموزی,امروزه كاشت حلزون در كودكان با سنین كمتر نیز انجام پذیرفته كه در اكثر موارد,نتایج حاكی از پیشرفت سریعتر این كودكان بوده است.
- عدم سودمندی یا سودمندی ناچیز از سمعكهای مناسب بعد از حداقل 6 ماه استفاده از سمعك.
- عدم وجود ممانعت پزشكی برای انجام كاشت حلزون
- انگیزه بالای والدین و كودك,همراه با داشتن انتظارات معقول در مورد سیستم كاشت حلزون
- حمایت  خانواده و متخصصان جهت شركت در جلسات مربوط به تنظیم اولیه و جلسات پیگیری بعدی و همینطور شركت در برنامه‌های آموزشی تربیت شنوایی
در افراد بزرگسال, افراد 18 سال یا بالاتر نیز وجود تمامی عوامل ذكر شده جهت كاندیداتوری كاشت حلزون ضروری است. البته در این گروه سنی معمولا خود فرد در تصمیم گیری نقش مؤثرتری را ایفا می كند در حالیكه در مورد كودكان,حمایتهای والدین از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.
مراحل دریافت كاشت حلزون
- آزمونهای دقیق در مورد شنوایی فرد,با و بدون استفاده از سمعك.
شنوایی شناس باید از اینكه فرد مناسب ترین سمعكها را داشته و ازقالب های مناسبی نیز استفاده كرده,اطمینان حاصل كند.آزمونهای الكتروفیزیولوژیك نیز,ممكن است برای تأیید سطوح شنوایی به ویژه در كودكان,كاربرد داشته باشد.
- ارزیابی‌های رادیولوژیك,این ارزیابی‌ها معمولا شامل ام‌آر‌آی یا سی‌تی اسكن است و جراحان
می توانند از این طریق, حلزون, عصب و مسیر شنوایی فرد را مشاهده كنند.
- ارزیابی های مهارت‌های ارتباطی,زبان و گفتار فرد ناشنوا. این ارزیابی ممكن است در مركز كاشت حلزون و یا در مدرسه و به كمك معلم یا گفتار درمانگر و شنوایی شناس به منظور بررسی میزان توانمندی‌های ارتباطی فرد, صورت پذیرد.
وقتی تیم كاشت حلزون تصمیم خود را گرفت, بررسی حمایت‌های طولانی مدت مورد نیاز از سوی والدین یا خانواده فرد دچار مشكل شنوایی, ادارات مربوط به امور آموزشی و خدمات شنوایی شناسی لازمه, انجام می گیرد و تنها در صورتی كه فرد بتواند به طور پایدار, مداوم و مؤثر از كاشت حلزون استفاده كند, تصمیم به ادامه مراحل و انجام عمل كاشت حلزون در مرحله دوم گرفته خواهد شد.
امروزه جراحی سیستم كاشت حلزون به عنوان یك شیوه جراحی كاملا شناخته شده و مناسب مطرح است. جراحی معمولا همراه با یك شب بستری شد در بیمارستان خواهد بود و چنانچه فرد مشكل خاصی نداشته باشد بعد از این مدت از بیمارستان ترخیص خواهد شد. در طی عمل جراحی فرد تحت بیهوشی عمومی قرار خواهد گرفت.عمل معمولا بین 2 تا 3 ساعت به طول می انجامد.
برشی در یك سمت سر فرد زده می‌شود و قطعه قابل كاشت در مكان خود قرار گرفته و آزمونهای مربوطه صحت كاركرد سیستم را در همان زمان برررسی می كنند.سپس محل عمل بسته شده و روز بعد از عمل,فرد تحت عكسبرداری با اشعه ایكس قرار می‌گیرد تا محل كاشت حلزون بررسی شود و همان طور كه ذكر شد در صورت مناسب بودن حال عمومی فرد, وی از بیمارستان مرخص می گردد. در هر جراحی كه نیازمند به بیهوشی عمومی باشد احتمال خطر وجود دارد.
خطرات عمل كاشت حلزون
1- مننژیت
2- آسیب عصب صورتی
3- عفونت
4- اختلال در وسیله كاشت شده
اتصال پردازشگر گفتاری و تنظیمات آن
تقریبا بعد از گذشت چهار هفته از عمل جراحی,فرد باید به منظور بررسی به مركز كاشت حلزون مراجعه كند تا مرحله بعدی,یعنی قرارداهی,تنظیم و برنامه ریزی بخش خارجی سیستم كاشت حلزون (پردازشگر گفتاری)صورت پذیرفته و سیستم شروع به كار كند.





پیگیریهای لازم بعد از عمل جراحی و تنظیم دستگاه
بعد از سپری شدن مراحل فوق:به منظور افزایش هرچه بیشتر بهره‌مندی و موفقیت كاشت حلزون, افراد باید در برنامه‌های پیگیری مربوط به بعد از عمل كه توسط تیم كاشت حلزون طراحی می گردد, شركت فعال داشته باشند.
در روند ارائه‌ی حمایتها و مراقتبهای بعد از كاشت حلزون, اعضای تیم كاشت حلزون و متخصصان مربوطه, والدین, خانواده و مربیان فرد دریافت كننده سیستم كاشت حلزونی,نقش حیاتی خواهند داشت.
از جمله اقدامات حمایتی لازم كه باید به طور مستمر و دوره‌ای صورت گیرد,می توان به موارد زیر اشاره كرد:
1- برنامه ریزی مجدد و بررسی صحت عملكرد پردازشگر گفتاری به صورت دوره‌ای و منظم توسط شنوایی شناس
2- استفاده از خدمات و جلسات تربیت شنواییو گفتار درمانی(به ویژه برای كودكان بهره‌مند از كاشت حلزون)
3- ارتباط و تماس با مركز كاشت حلزون جهت پاسخگویی به سؤالات و رفع مشكلات فنی احتمالی و دریافت اطلاعات مورد نیاز
4- انجام مشاوره با روانشناس تیم كاشت حلزون یا روانشناس آموزشی-تحصیلی,در صورت نیاز
5- در طی جلسات پیگیری,نكات و اقدامات احتیاطی لازم كه باید از جانب استفاده كنندگان از كاشت حلزون, مدنظر قرار گیرد به آنها آموزش داده می‌شود از جمله این نكات:عدم انجام ورزش‌های تماسی و برخوردی نظیر بوكس, جودو, كاراته و..., اجتناب از قرارگیری در معرض الكتریسیته ساكن, خشك نگه داشتن اجزای خارجی سیستم كاشت حلزون, رعایت مسائل مراقبتی مربوط به محیط كار, شرایط استفاده از سیستم در هواپیما و ... است.
فرد استفاده كننده از سیستم در طی مرحله ارزیابی و پیگیری‌های بعد از كاشت,تمامی مسائل و نگرانی‌های خود را با متخصصان تیم كاشت حلزون, در میان می گذارد.
گردآوری:بهنود اسدی- كارشناس توانبخشی
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
مرجع:کاشت حلزون شنوایی(مهناجوانبخت)

آخرین بروزرسانی ( دوشنبه, 29 فروردین 1390 ساعت 17:34 )