نوشتار زیر یک راهنما جهت اعمال شیاف و تنقیه (انما) در کودکان فلج مغزی ( cp ) می باشد .

متن پیش رو می تواند هنگامیکه والدین این کودکان با مشکل یبوست روبرو شدند و یا باید از داروهای مقعدی برای فرزندانشان استفاده کنند ، بعنوان یک راهنما عمل نماید. قابل ذکر است با توجه به کاربردی بودن این متن بنده بعنوان یک کاردرمانگر که در زمینه توانبخشی این کودکان فعالیت می کنم مطالعه آن را به والدین گرامی پیشنهاد می کنم.

برای مطالعه مطلب در مورد راه های درمان فلج مغزی کودکان به این صفحه مراجعه نمایید

شما ممکن است نیاز داشته باشید تنقیه را بصورت مرتب و یا گاهی برای فرزندانتان اعمال نمایید.تنقیه با ایجاد حالت ورم و باد کردگی در راست روده و مقعد و احساس نیاز به حرکات روده برای تخلیه ی شکم سبب تسهیل عمل دفع می گردد. علاوه بر این ، تنقیه سبب تخلیه کامل مدفوع و تمیز کردن راست روده می گردد. شما می توانید دستگاه جریان سریع آب  (با نمک افزوده) را برای این کار از داروخانه خریداری نمایید. و یا شما می توانید از جریان آب در کیسه تنقیه استفاده کنید. این موضوع را با پزشک خود مشورت نموده و راه بهتر را استفاده نمایید. شما به ازای هر 20 پوند(9.07 کیلوگرم) از وزن کودک خود یک اونس (28.35گرم) آب استفاده نمایید ، مگر اینکه توسط پزشک توصیه ایی دیگر به شما گردد. پیش از اینکه عمل تنقیه را برای کودک خود انجام دهید روش ، علت و نتیجه ی کار را برای کودک خود توضیح دهید.

نکاتی برای انجام تنقیه کودکان فلج مغزی :

1-    دمای آب مورد استفاده باید تا حد امکان نزدیک به دمای بدن کودک باشد. نه سرد و نه گرم

2-    حالت قرار گیری کودک می تواند یکی از سه حالت زیر باشد:الف- نشستن روی توالت کودکان ب- قرار گرفتن روی یک فرش در حمام با صورت رو به پایین و پاهای خم شده در سینه ج- یا خوابیدن روی سمت چپ با پای چپ صاف  و پای راست خم شده و روی پای چپ قرار می گیرد.

3-    الف-استفاده از تنقیه ی یکبار مصرف : ابتدا درپوش محافظتی بطری تنقیه را بر میداریم. به آرامی حدود یک اینچ(2.54 سانتی متر) از نوک آن را به مقعد وارد می کنیم ، سپس ظرف تنقیه را به آرامی می فشاریم تا تقریبا خالی گردد و آنگاه انرا از مقعد خارج می نماییم.ب-برای تنقیه با کیسه تنقیه:ژل وازلین را روی لوله تنقیه مالیده و به آرامی ان را وارد مقعد کودک می نماییم و مراح قبل را تکرار می نماییم و کیسه را بالاتر از بدن کودک نگه می داریم.

4-    باسن را به هم می فشاریم تا کودک احساس نیاز به تخلیه را اعلام نماید که معمولا 3 تا 5 دقیقه زمان می برد. 

شیاف گذاری در کودکان فلج مغزی:

بدلایل بسیاری برخی از داروها باید از طریق مقعد وراست روده وارد شوند. هنگامیکه یک کودک پرتاب شده و نیاز دارد دارو بسرع وارد سیستم بدنی او گردد این راه مناسبی است. پزشکان همین طور داروهای مقعدی را برای کودکانی که در قورت دادن مشکل دارند مانند برخی از کودکان فلج مغزی بکار می گیرند. در آخر همینطور کودکانی که جراحی شده اند معمولا در روز اول از خوردن و آشامیدن خودداری می کنند که در این حالت نیز برخی داروهای ضروری از طریق شیاف استفاده می گردد.

اغلب داروهایی که از این طریق مورد استفاده قرار می گیرند شامل مسکن ها و تب برها و ضد تهو ها و شیاف های محرک روده که معمولا از ترکیبات گلیسیرین هستند ، می باشند.

نکاتی که هنگام شیاف گذاری باید انجام داد:

1-    قبل از شروع از کودک بخواهی راست روده و مقعد خود را حرکت دهد ، از انجا که اگر مدفوع در رکتوم باشد ممکن است از جذب مناسب دارو جلوگیری کند.

2-    جهت شروع بهتر است کودک بسمت چپ خود خوابیده و زانوهایش را خم نماید ویا بصورت دمر با زانوهای خم در سینه باشد

3-    از یک دستکش لاتکس جهت این کار استفاده کنید و با انگشت خود دارو را تا پشت اسفنکتر فرو ببرید. در کودکان و نوزادان از انگشت کوچک و در بزرگترها از انگشت اشاره استفاده کنید.مقدار ورود دارو در این روش معمولا بدین صورت است: الف- کودکان و نوپایان 1 تا 5/1اینچ ب- تا سن پیش از دبستان 2 تا 3 اینچ ج- در کوکان دبستان 3 تا 4 اینچ

4-    برای اثر گذاری دارو باید تا 10 دقیقه در رکتوم حفظ گردد. برای جلوگیری از خروج دارو پیش از جذب کامل شاید نیاز باشد باسن بهم فشرده شده  و در این حالت 5 تا 10 دقیقه بماند.

کلمات کلیدی: تنقیه-انما-شیاف-کاردرمانی-توانبخشی-کودکان-والدین

واژه های کلیدی: مشکلات دفع در کودکان فلج مغزی

 

برگرفته از سایت:www.caringforcerebalpalsy.com