وقتی مغز کودک درست فرمان نمی دهد!

تشنج ,فلج مغزی و عقب ماندگی ذهنی شایع ترین بیماری های اعصاب كودكان در كشور است و پزشکان امیدوارند در آینده بتوانند به کمک سلول های بنیادی این اختلالات عصبی را درمان کنند

 
دکتر جبلی فوق تخصص اعصاب کودکان در گفتگو با بنیان اظهار داشت: درمان با سلول های بنیادی یک علم جدید است و اگرچه افق روشنی درباره درمان بیماری های مغز و اعصاب کودکان با سلول های بنیادی وجود دارد اما هنوز ایمنی و تاثیر سازنده آنها دقیقا مشخص نیست.
وی گفت: به عنوان مثال Cerebral palsy یا فلج مغزی که امیدواریم با سلول های بنیادی درمان شود خود انواع مختلفی دارد. گاهی اوقات این بیماری براثر prematurity یا زایمان نا بهنگام اتفاق می افتد و گاهی ممکن است در اثر افزایش بیلی روبین ایجاد شود و آسیب مغزی ناشی از هیپوكسی- ایسكمی مغز هم یك علت عمده مرگ و میر حاد و ناتوانی عصبی مزمن در نوزادان و كودكان است. درحال حاضر هیچ نمونه ای حتی در خارج از کشور هم با سلول های بنیادی درمان نشده تا میزان اثربخشی آن سنجیده شود.
دکتر جبلی در عین حال گفت: فقط در آمریکا از مدل های اتولوگ مزانشیمال به صورت کلینیکال استفاده شده ولی هنوز مقاله ای منتشر نشده تامیزان اثر بخشی آن اعلام شود.
به گفته این متخصص اعصاب کودکان بررسی درمان بیماری های عصبی با سلول های بنیادی از نظر ایمنی مورد مطالعات قرار گرفته اما به صورت مقاله علمی معتبر نتایج آن اعلام نشده ولی به طور کلی ایمنی آنها تایید شده است.
دکتر جبلی ابراز امیدواری کرد که از سلول های بنیادی بتوان به خصوص در فلج مغزی و دیگر بیماری های مغز و اعصاب کودکان بهره گیری کرد.
وی تاکید کرد: چون در بیماری اختلالات عصبی، ژن بیماری دچار مشکل است، ژن درمانی در اولویت قرار دارد و پس از آن سلول درمانی مطرح می شود. چون احتمال اینکه سلول درمانی جوابگو باشد کم است.
دکتر جبلی پیشرفت در زمینه سلول درمانی برای درمان بیماری های عصبی را امیدوار کننده خواند و با بیان اینکه زمان خیلی از چیزها را مشخص می کند تاکید کرد: باید ابتدا تمام مطالعات سلول درمانی روی مدل حیوانی انجام شود و در صورت موثر واقع شدن روی مدل انسانی آزمایش شود.
 
واژه های کلیدی : فلج مغزی ، عقب ماندگی ذهنی ، سلولهای بنیادی ، اختلالات عصبی