اختلالات بینایی در کودکان فلج مغزی بسیار شایع هستند که به صورت شماری از تظاهرات گوناگون شامل: دوربینی، نزدیک بینی، استرابیسم (انحراف کره ی چشم)، آمبیلوپی (دوبینی) و استیگماتیسم بروز می یابند.

مطالب حاضر را برای آشنایی اجمالی با مشکلات (چشمی) و مداخلات درمانی آنها در کودکان فلج مغزی ملاحظه فرمائید.

نقایص بینایی کورتیکال گاهی مشکلی است که CP را همراهی می کند. بدین معنی که کودک به نظر می آید که ببینید یا خوب ببیند (به دلیل آسیب در کورتکس بینایی مغز) حتی با وجود اینکه چشم ها به ظاهر عملکرد صحیحی دارند. این شرایطی است که ممکن است تا دوران بزرگسالی باقی بماند اما در موارد متعددی ممکن است تا اندازه ای بهبود یابد. تحریک چشم ها با استفاده از نورها و رنگ های درخشان می تواند در افزایش پروسه بهبودی سودمندی قابل توجهی داشته باشد. مراقب باشید هنگامی که کودک هر فعالیتی انجام می دهد خانه به طور شفافی روشن باشد. مگر اینکه شما خود خواسته باشید که اشیاء درخشان از قبیل لامپ های رنگی و غیره را ایزوله و جدا کنید.

در صورت تمایل میتوانید با تیم توانبخشی کلینیک ویژه فلج مغزی موسسه ایران همراه شوید و از تجارب متخصصین ما در زمینه های جسمی ذهنی و گفتار این کودکان بهره ببرید 66596151

چند راهکار برای تحریک حس بینایی کودکان فلج مغزی:

  • می توانید نوارهای براق بر روی حاشیه اشیاء بچسبانید و یا از برچسب های درخشان و پراکنده استفاده کنید و یا از دکمه های جیرجیر کننده برای ایجاد تحریک شنیداری در قالب بازی استفاده کنید.
  • از دکوراسیون های کریسمس و لامپ های براق آن در یک گوشه درست کنید و اجازه دهید کودک در آنجا بازی کند.
  • یک لامپ فرابنفش تهیه کنید و آنرا در جایی که بتوانید چراغ های دیگر را خاموش کنید آویزان کنید احتیاطاتی در این  زمینه وجود دارد که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور فرابنفش می تواند مضر باشد (مثلا منجر به آب مروارید شود) بنابراین بسیار مراقب باشید که کودک را برای مدت زمان طولانی زیر نور آن قرار ندهید.
  • یک لامپ دیسکوی کوچک تهیه کنید و اجازه دهید با رنگ های متناوب آن سرگرم باشد.
  • اطمینان حاصل کنید که در بین اسباب بازی براق و درخشان وجود داشته باشد.

به واسطه مشکلات با تون عضلانی ما کودکان فلج مغزی در مقایسه با دیگر کودکان بیشتر احتمال ابتلا به مشکلات بینایی خاصی را دارند برای مثال: نیمی از کودکان فلج مغزی عدم تعادل عضلانی چشم یا استرابیسم (لوچی) و عیوب انکساری (نزدیک بینی و دوربینی) را دارند. در واقع، استرابیسمی که در ماه های نخستین زندگی اتفاق می افتد. گاهی نشانه ای است که اولین هشدار را به پزشکان برای وجود فلج مغزی در فرد می دهد کودکان فلج مغزی همچنین بیشتر احتمال ابتلا به آمبیلوپی را دارند؛ وضعیتی که تحت عنوان «تنبلی چشم» شناخته می شود که در آن مغز بینایی را در یک چشم به دلیل مشکلاتی که در اثر استرابیسم ها یا آب مروارید (کاتاراکت) ها ایجاد شده، متوقف می کند. آمبیلویی با تشخیص زودهنگام در زندگی قابل اصلاح می باشد. تعداد کمی از کودکان در نتیجه آسیب مغزی در راه های بینایی (نابینایی کورتیکال) به طور کلی یا جزئی نابینا هستند و نوزادان نارس رتینوپاتی (بیماری های غیر التهابی شبکیه) که مربوط به نارس بودن است در معرض خطر هستند.

از میان چهار کودک فلج مغزی در حدود 3 نفر عیوب انکساری یا کاهش حدت بینایی دارند و اغلب آنها هایپروپیا (دوبینی) دارند. آنها اشیاء دور را به وضوح می بینند اما اشیاء نزدیک تار هستند کودکان فلج مغزی همچنین احتمال زیادی برای ابتلا به میوپی (نزدیک بینی) دارند ـ اشیاء نزدیک را می توانند ببینند اما اشیاء دور تار هستند. تعدادی از کودکان فلج مغزی استیگماتیسم یا تاری دید که در اثر انحنای غیر طبیعی قرنیه ایجاد می شود، دارند. نشانه های عیوب انکساری را شاید شما در کودک خود ببینید که شامل : لوچی، حالت دوبینی، نگه داشتن اشیاء نزدیک صورت، تصادم و برخورد با اشیاء و نقصان در هماهنگی در حرکات ظریف می باشد. همین طور کودک شما ممکن است از تاری دید و خستگی چشم شکایت داشته باشد.

کاربرد عینک در کودکان فلج مغزی

عینک ها یا لنزهای می توانند بینایی کودکان مبتلا به فلج مغزی را که عیوب انکساری دید دارند بهبود بخشند در صورتی که کودک شما نوزاد است یا هنوز خیلی کوچک است شاید بتوان بدون لنزهای اصلاحی مداخله کرد برای مثال یک عیب انکساری متوسط که اشیاء دور را تار می کند ممکن است که مزاحمتی برای فعالیت های روزمره یک کودک نوپا نداشته باشد. تصمیم گیری در خصوص اینکه آیا در این موارد از عینک استفاده شود یا خیر اغلب به والدین و چشم پزشک بستگی دارد.

واژه های کلیدی: تنبلی چشم در کودکان فلج مغزی _ اختلال دید در کودکان فلج مغزی

برگرفته از سایت :www.caringforcerebralpalsy.com

مترجم:مصطفی بنائی کارشناس کاردرمانی  این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید