آموزش دستشویی رفتن در کودکان سی پی
آموزش دستشویی رفتن به هر کودکی می تواند برای والدین سخت باشد؛ اما این آموزش به کودکان سی پی می تواند سخت تر و چالش برانگیزتر باشد. شما می توانید به جای تمرکز بر انجام کارهای اضافی، در

پروسه آموزش دستشویی رفتن صبور بوده و شرایط و مشکلات کودک را در نظر بگیرید.


آیا کودک شما برای گرفتن از پوشک و شروع آموزش دستشویی رفتن آماده است؟

برای برخی از کودکان سی پی ، تشخیص اینکه چه زمانی آماده شروع آموزش دستشویی رفتن و گرفتن از پوشک هستند، آسان می باشد.اما در کودکان سی پی شدید، که توانایی آنها برای برقراری ارتباط یا تحرک محدود است، می بایست چندین علامت را برای کمک به تعیین آمادگی آنها برای گرفتن از پوشک در نظر داشته باشید:

*  آیا کودک شما می تواند حداقل چند ساعت در هر نوبت خشک بماند؟
* آیا کودک شما وقتی پوشک او خیس است ناراحت می شود؟
* آیا کودک شما می تواند تفاوت بین خیس و خشک بودن را تشخیص دهد؟
* آیا به نظر می رسد که کودک شما علاقه مند به استفاده از "لگن مخصوص کودکان " است؟

کودکان با نیازهای ویژه ممکن است علائم عنوان شده در بالا را نشان دهند، اما برخی از آنها محدودیت‌های دیگری نیز دارند که در نتیجه به کمک و حمایت بیشتری از سوی شما نیاز دارند.این محدودیت ها شامل:

* مشکلات و محدودیت های جسمی:
کودکان فلج مغزی محدودیت‌های جسمی متفاوتی خواهند داشت که ممکن است تمرین دستشویی رفتن و گرفتن از پوشک را برای آنها کمی سخت تر و چالش‌برانگیزتر کند. اما شما می‌توانید به آنها کمک کنید تا با صبر و پشتکار بر محدودیت‌های خود غلبه کنند. 
از آنجایی که فلج مغزی اختلالی است که می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد، مهم است که قبل از شروع آموزش دستشویی رفتن با متخصصین درمانی و کاردرمانی کودک خود صحبت و مشورت کنید.

برخی از کودکان فلج مغزی می توانند به شما بگویند که چه زمانی نیاز به استفاده از توالت را دارند، اما ممکن است نیاز داشته باشند تا به آنها کمک کنید تا لباس هایشان را درآورند و یا هر بار آنها را برای دستشویی کردن ثابت نگه دارید تا زمانی که خودشان بتوانند این کار را انجام دهند.
برخی دیگر ممکن است نیاز به کمک هایی برای جا به جایی مانند ویلچر یا واکر تا دستشویی را داشته باشند. 
نیازهای کودک را برای رفت و آمد به دستشویی ارزیابی کرده و موانع و مشکلات غیر ضروری و مشکل ساز را برطرف کنید.


* مشکلات شنوایی:
مشکلات شنوایی ممکن است آموزش دستشویی رفتن را برای کودکان سی پی دشوارتر کند. 
کودکان ممکن است در بیان نیازهای خود و برقراری ارتباط، در هنگام نیاز به استفاده از دستشویی مشکل داشته باشند.
برای کودکی که مشکلات شنوایی دارد، تا جایی که ممکن است به آموزش با روش بینایی ادامه دهید.  در نظر داشته باشید که هنگام استفاده از توالت، کودکتان شما را نگاه کند، برای او کتاب‌های تصویری که در آنها کودکانی در حال استفاده از لگن مخصوص کودکان هستند بخرید و به کودک خود یاد دهید که در زمان نیاز به استفاده از دستشویی، از حرکات دست استفاده کند.

* مشکلات بینایی:
برخی از کودکان سی پی مشکلات بینایی دارند؛ در نتیجه نشانه های دیداری و یادگیری برای آنها چالش برانگیز خواهد بود. به طور کلی مشکلات بینایی بیشترین چالش ها را در طول فرآیند آموزش دستشویی رفتن ایجاد می کنند. به عنوان مثال، برخی از مشکلات بینایی کودکان به قدری شدید است که نمی توانند اقدامات شما را دیده و تقلید کنند.
به کودک خود بیاموزید که توالت و محیط اطراف آن را لمس و احساس کند. اطمینان حاصل کنید که در حین انجام این فرآیند همیشه در کنار کودکتان بوده و همچنین دستشویی از هر گونه اشیایی که می تواند باعث حادثه شود خالی بودن و هرگز هنگام استفاده از توالت کودک را تنها نگذارید.

با یک اختراع جدید و شگفت انگیز به نام گیت پلیت برای کمک به تعادل کودکان سی پی آشنا شوید

احتمال راه افتادن کودک سی پی خود را پیش بینی کنید 

با کاربرد اسپایدرکیج در کودکان فلج مغزی آشنا شوید



صبر کلید موفقیت است:

برخی از کودکان فلج مغزی همراه با مشکلات شنوایی و بینایی، دارای مشکلات ذهنی نیز می باشند که روند آموزش دستشویی رفتن را برای آنها بسیار چالش برانگیز می کند. با این حال، با صبر و آشنایی با نحوه یادگیری کودکتان، همچنان می توانید موفق باشید.

آموزش به کودکان دارای مشکلات ذهنی ممکن است از ماه ها تا یک سال یا بیشتر طول بکشد.  چنانچه مراحل و دستورالعمل‌ها را تا حد امکان ساده نگه دارید، این پروسه می‌تواند آسان‌تر شود.

به عنوان مثال، به جای توضیح اینکه چگونه پوشک کودک خیس شده است، می توانید به سادگی به پوشک اشاره کنید و در حالی که حالت عادی داشته باشید، بگویید "خیس ".  وقتی پوشک کودکتان را عوض کردید، کلمه «خشک» را با لبخندی اطمینان بخش بگویید. 
باز هم، ممکن است این روند بیشتر از آنچه شما می خواهید طول بکشد، اما در نهایت، کودک شما پوشک خشک را با یک نتیجه مثبت مرتبط می کند. به یاد داشته باشید که چنانچه سؤال و یا مشکلی دارید، با متخصصان درمانی و کاردرمانی کودک خود مشورت کنید.

 یکی از مواردی که به دفع این کودکان کمک می کند داشتن برنامه غذایی منظم می باشد. زیرا که روده، معده و مثانه در فواصل منظمی خالی خواهد بود و غذا تمایل به تحریک روده دارد.

شما میتوانید قبل از شروع آموزش دستشویی رفتن با متخصصین کاردرمانی ذهنی ما  مشورت کنید. در نظر داشته باشید که یک درمانگر با تجربه در کار با کودکان دارای مشکلات بینایی می تواند در این زمینه به شما کمک کند. 

02188242410

نوبت  اینترنتی

در این صورت شما می توانید زمان مدفوع فرزند خود را مبتنی بر ساعات غذا خوردن پیش بینی کنید. برای شروع زمانی را انتخاب کنید که کودک شما استراحت کرده و سرحال است. در ابتدا شما نیاز به یک صندلی توالت برای کودک دارید.

هنگامی که کودک شما توسط ایما و اشاره نشان داد که وقت ادرار و یا مدفوع اوست او را به توالت برده و با زبان ساده به او توضیح دهید که چه کاری باید انجام دهد.

کودک را روی صندلی نشانده و با استفاده از کلمات بسیار ساده عمل دفع را برای او توضیح دهید و تا اتمام کار با او بمانید.

بعد از 5 دقیقه ماندن در توالت کودک را تمیز کرده، او را بغل کنید و به او پاداش دهید.

اگر کودک شما در انجام این کار ناموفق بود، باز هم او را تشویق کنید و برای آرام نشستن روی صندلی به او کمک کنید. از آنجا که هر نوع وسایل بازی توجه او را از انجام کاری که باید انجام دهد منحرف می کند در طول آموزش، کودک باید بدون اسباب بازی روی صندلی بنشیند. این کار را تا زمانی که کودک شما قادر به استفاده از صندلی خود باشد تکرار کنید. اگر فرزند شما دچار عقب ماندگی ذهنی می باشد ممکن است احتیاج به یک برنامه آموزشی زیر نظر یک موسسه داشته باشید. که شامل برنامه غذایی برای کمک به دفع منظم می باشد.

معمولا زمان دفع 15 تا 30 دقیقه بعد از خوردن وعده غذایی صبحانه یا شام می باشد. لذا هر روز یک زمان مشخص برای آموزش دادن به کودک انتخاب کنید.

مطمئن شوید که کودک شما در وضعیت خوبی به سر می برد. (پاها صاف روی زمین یا تکیه بر صندلی)

از کلمات بسیار ساده برای توصیف عملی که می خواهد انجام دهد استفاده کنید. باز هم با تشویق و پاداش می توانید به نتایج خوبی برسید. حتی اگر کودک شما مدفوع نداشته باشد طی یک ساعات مشخصی کودک را تشویق کنید تا روی صندلی خود بنشیند و مطمئن شوید که در طول این زمان چیزی حواس او را پرت نمی کند.

اگر کودک پس از 2 روز متوالی عمل دفع انجام نداد به او enema بدهید و او را طبق برنامه در یک زمان معین بعد از غذا خوردن به توالت ببرید.

این روال را تا زمانی که کودک یاد بگیرد ادامه بدهید.

برای رفع یبوست در کودکان فلج مغزی چکار کنیم ؟

یبوست را می توان یکی از مشکلات کودکان فلج مغزی شمرد. لازم است شما در جستجوی راهی برای این مشکل باشید. برای این کار باید از روش هایی که به روده آسیب نمی رساند و یا کارکرد آن را ضعیف نکنند استفاده کرد. برای این کار از ملین های قوی می توان استفاده کرد. تعدادی از این ملین ها از مواد طبیعی ساخته شده و آسیبی به روده ها نمی رسانند به راحتی قابل دسترس است.

Fybrogel یک نمونه خوب برای این کار می باشد که می توان بدون نسخه خریداری و یا از مشاور خود دریافت کرد.

اقدامات پیشگیرانه از یبوست عبارتند از: توجه به رژیم غذایی، ماساژ ملایم در شکم درست زیر ناف (در جهت گردش عقربه های ساعت) در فواصل منظم به ویژه هنگامی که زمان دفع کودک می باشد.

تعدادی از ترکیبات گیاهی برای کمک به جلوگیری از یبوست وجود دارد. تغییر رژیم غذایی ممکن است به یبوست کمک کند. اگر همه این موارد با شکست مواجه شد شیاف می تواند بدون هر گونه آسیبی به سهولت دفع فرزند شما کمک کند. البته در مورد کودکان باید زیر نظر پزشک استفاده شود.

برخی مواد غذایی می توانند به جلوگیری و یا سهولت یبوست کمک کنند. برای مثال مواد خوراکی سبوس دار و یا استفاده مقدار زیادی از میوه ها (به ویژه آلو)، استفاده از روغن زیتون و کنجد می توانند به یبوست کمک کنند.

شما باید توجه داشته باشید که کودک شما بیش از حد لازم از لبنیات استفاده نکند زیرا باعث یبوست می شود. و مطمئن شوید که فرزند شما طبق رژیم غذایی مناسب مایعات و نوشیدنی به اندازه کافی استفاده می کنند. برای این کار بهتر است از یک متخصص تغذیه کمک بخواهید.

رژیم غذایی فیبردار، همراه با مقدار زیادی مایعات بهترین راه برای درمان یبوست می باشد.

فراورده های بسیاری از ملین ها در بازار وجود دارند اما چهار دسته مهم ملین ها عبارتند از:

1.  ملین های محرک (بنیراکوریل، روغن کرچک، انجیر، سنا، سدیم)

2.  ملین های نمکی (سولفات منیزیم، هیدروکسید منیزیم، سولفات سدیم، پتاسیم سدیم، سالبیت پتاسیم ، لاکتوز)

3.  ملین های روان کننده (روغن های معدنی، polpxamer)

4.  ملین های حجیم (کتیرا، سبوس)

- ملین های محرک توسط تحریک مخاط و یا تحریک عضلات روده باعث افزایش حرکت روده بزرگ می شوند. همچنین ممکن است باعث گرفتگی عضلات، افزایش ترشح خلط و از دست دادن مقدار زیادی مایعات شوند. عوارض جانبی فوق از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشند.

- ملین های نمکی با افزایش بخش عمده ای از روده باعث حفظ آب می شود. بسیاری از آنها مایعات را از بدن گرفته و باعث کم آبی بدن می شود، لذا باید از مقدار زیادی آب استفاده کرد. لاکتوز ممکن است باعث تهوع و اسهال و نفخ شود.

- ملین های چرب باعث نرم شدن مدفوع می شوند. روغن های معدنی مانند پارافین مایع باید با احتیاط استفاده شود، زیرا باعث تداخل در جذب ویتامین A و D می شود و اگر به طور تصادفی وارد مجرای تنفسی شود می تواند خطرناک باشد.

مواد تشکیل دهنده ملین های روده ها را برای فعال شدن تحریک می کنند. توجه داشته باشید برای جلوگیری از خطر انسداد روده باید از مقدار زیادی مایعات استفاده کرد.

هنگامی که مدفوع کودک شما سفت می شود استفاده ملین های مقعدی می توانند موثر باشند. تعدادی از این ترکیبات قابل دسترس هستند که بی ضررترین آنها شیاف گلیسیرین می باشد.

بسیاری از کودکان دچار یبوست های طولانی مدت و یا حرکات روده ای سخت می شوند که کودکان دچار فلج مغزی بیشتر دچار این مشکل می شوند.

به این دلیل که کودکانی که قبلا مبتلا به اسپارستیک عضلات شکم و یا سفتی ماهیچه های شکم هستند، برای عمل دفع کارایی کمتری دارند.

نشانه های یبوست عبارتند از: زور زدن با مدفوع بزرگ و سفت، درد در ناحیه شکم، خونریزی رکتال یا پاره شدن لکه دار کردن لباس زیر، متورم شدن شکم و یا کم اشتهایی.

یبوست نیز ممکن است باعث مشکلات رفتاری مثل ترس از توالت رفتن شود که در این زمان آموزش آن بسیار دشوار می شود. استفاده از رژیم غذایی مناسب می تواند به اغلب کودکان فلج مغزی مبتلا به یبوست کمک کند.

با اضافه کردن میوه ها، سبزیجات، افزایش مصرف مایعات و اضافه کردن غلات کامل یا سبوس دار به رژیم غذایی می توان به نرم شدن مدفوع کودک کمک کرد و دفع او را آسانتر کرد.

در کودکانی که اختلال در هضم لاکتوز یا آنزیم موجود در قند شیر را دارند کاهش مصرف شیر گاو نیز ممکن است به یبوست کمک کند.

علاوه بر این پزشک شما ممکن است روغن های معدنی برای چرب شدن روده کودک، نرم کننده های مدفوع مانند سدیم دوکوزات، یا ملین مانند پسلیوم تجویز کند.

استفاده بیش از حد از ملین ها معمولا توصیه نمی شود. همیشه قبل از استفاده از ملین ها با پزشک خود مشورت کنید.

اگر فرزند شما دچار یبوست مزمن می باشد باید توسط پزشک متخصص اطفال و متخصص گوارش ارزیابی گردد. این متخصصان می توانند تشخیص دهند که آیا یبوست فرزند شما در اثر عوارض جانبی داروهایی مانند داروهای ضد تشنج یا مکمل های آهن است و برای او یک برنامه جامع غذایی تجویز کنند.

توصیه های درمانی آنها ممکن است شامل تنقیه، شیاف یا ملین ها باشد که به دنبال برنامه منظم دفع و نظافت منظم و تغییرات در رژیم غذایی، روده کودک را کاملا پاک می کند. یادگیری کودک برای توالت رفتن و تمیز کردن خود برای خانواده بسیار مهم است.

محدودیت های کودکان فلج مغزی در توالت رفتن و راهکارهای پیشنهادی:

کودکان مبتلا به فلج مغزی به دلیل وضعیتشان برای یادگیری با مشکلات بیشتری مواجه هستند.

آنها ممکن است از توالت رفتن و نشستن روی صندلی گریزان باشند چرا که تعادل کافی ندارند که به راحتی روی صندلی توالت بنشینند.

معمولا کودک فلج مغزی به سختی می تواند روی صندلی بنشیند زیرا که چمباتمه زدن برای او بسیار دشوار است. و نمی تواند تعادل داشته باشد برای این کار بهتر است برای کودک صندلی ویژه ای از جنس چوب با یک پوشش پلاستیکی ساخته شود.

هنگامی که کودک برای اولین بار می خواهد از صندلی توالت استفاده کند این کار باید توسط مادر انجام شود تا کودک احساس امنیت و آرامش بکند.

هنگامی که او یاد گرفت چگونه به توالت برود و در این زمینه اعتماد به نفس لازم را پیدا کرد کم کم می تواند تعادل بر روی نشستن در توالت را یاد بگیرد.

اگر کودک شما تعادل لازم را برای نشستن پیدا کرد باز هم لازم است به وسیله دستانش خودش را کنترل کند و اگر کودک شما کودکی است که دائما به عقب بر می گردد باید از سمت جلو نگه داشته شود. در این حالت صندلی چرخشی که به سمت جلو می چرخد برای صندلی توالت مناسب تر است.

اورولوژیست و یا متخصص اطفال می توانند راهکارهایی برای بی اختیاری ادرار کودک شما توصیه کنند. به عنوان مثال: توصیه می شود روز و شب هایی که جای کودک شما خشک است او را تشویق کنید و به او پاداش دهید مثل (برچسب ها و یا ستاره)

در نهایت از بعضی از داروها برای بی اختیاری استفاده می شود:

شایع ترین آنها (impiramive) و (DD AVP) اسپری بینی می باشد.

ترجمه توسط تیم پژوهشی اولین مرکز کاردرمانی کودکان ایران

 

 

از مقاله زیر هم دیدن فرمایید:

بی اختیاری ادرار در کودکان سی پی و راهکارهای درمان