مقاله زیر در مورد روشهای خاصی است كه می توان به وسیله آن به یك كودك C.P كه تؤاما مشكلات شنوایی هم دارد كمك كرد. سبب شناسی های مختلف، مداخلات درمانی متفاوتی را هم می طلبند.

 دلیل بروز اختلالات شنوایی در کودکان فلج مغزی چیست ؟

اوتیت گوش میانی یك بیماری شایع است كه می تواند هم بر كودكان ناتوان و هم بر كودكان سالم تأثیر بگذارد. اكثر كودكان طبیعی می توانند به خاطر این شرایط دچار تأخیرات تكاملی شوند. اوتیت گوش میانی، عفونت گوش میانی است كه می تواند تأثیری عمیق بر شنوایی كودك داشته باشد. (به علت تولید یك مایع چسبناك در گوش میانی) این قضیه در نوزادان نارس تاحدی نسبت به نوزادان با زمان طبیعی به دنیا آمدن رایج تر است. كودكان فلج مغزی ممكن است مشكلات طولانی مدت تری را به خاطر آسیب مغزی شان تجربه كنند. از طرفی دیگر، اوتیت گوش میانی هم می تواند رخ دهد. اوتیت گوش میانی جدا از آسیب مغزی می باشد. از طرفی دیگر، اوتیت گوش میانی هم می تواند پیامدهایی طولانی مدت و ناتوان كننده ای داشته باشد. اگر شما نمی توانید صداهای محیطی تان را تشخیص دهید و جهت صدا را نمی توانید تشخیص دهید این می تواند خیلی ناامید كننده باشد. خیلی مشكل است كه شما بتوانید راهتان را از میان ماز پیچیده تكامل حتی بدون در نظر گرفتن پیچیدگی های یك عفونت قابل درمان پیدا كنید.

خیلی مهم است كه كودكی كه هم C.P است و هم عفونت گوش میانی دارد مرتب چك شود و تحت نظر باشد. دستگاههای پیچیده ای وجود دارند كه می تواند با استفاده از آن شرایط را چه از لحاظ درمان و چه از لحاظ تشخیص كنترل و مدیریت كرد.

شرایط وقتی سخت می شود كه نیاز باشد از حلقه های فلزی (grommets) استفلده شود. برخی والدین و متخصصین معتقدند كه حلقه های فلزی باید به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفت، چرا كه معتقدند این حلقه ها ممكن است احتمال عفونت را افزایش دهند و برخی فعالیتها را مانند شنا كردن محدود كنند.

"اگر كودكتان آسیب حسی- عصبی دارد، توانایی بالقوه خوبی برای درمان و بهبودی دارد." صداها نقش مهمی در تمام فعالیتها دارند.

راه های بررسی اختلال شنوایی در کودکان فلج مغزی :

  • مطمئن شوید كه محركات شنیداری ارائه شده به كودك با یك سری سرنخهای بینایی یا حسی همراهند. اسباب بازی هایی كه هم صدا دارند هم می لرزند (ارتعاش دارند) می تواند بسیار مفید باشد. اگر شما دستانتان را روی یك بلندگو بگذارید می بینید كه صداها ارتعاش لرزشی دارند. اگر شما با یك طبل بازی كنید ارتعاش آن را به خوبی صدای آن، درك و احساس می كنید.
  • كم كردن تدریجی صدای بخشی از موسیقی می تواند هم به عنوان تحریك كردن شنوایی كودك مفید باشد و هم می‌تواند از لحاظ قضاوت كردن و حدس آن قسمت مفید باشد. شنیدن برای رشد مهارتهای زبانی بسیار مهم است. در یك نوزاد یا كودك حتی یك آسیب شنوایی خفیف هم می تواند در تكامل مهارتهای زبانی تداخل ایجاد كند. از آنجایی كه 5 تا 15 درصد بچه های C.P، آسیب شنوایی هم دارند. بسیار مهم است كه هر چه زودتر و چند وقت یكبار شنوایی كودكتان را ارزیابی كنید.
  • در نقش یك والد، شما باید نشانه های افت شنوایی را به دقت بررسی كنید، كودكان با افت شنوایی خفیف تا متوسط به صداها در زمانهای مختلف، به طور متفاوتی واكنش نشان می دهند. به نظر می رسد كه گاهی آنها چیزی نمی شنوند. كودكان با افت شنوایی شدید تا عمیق اغلب اوقات به صداها واكنش نشان نمی دهند. علاوه بر این، آنها به سرنخهای محیطی بینایی یا لمسی پاسخ می دهند. برای مثال دیدن لباس خواب را آنها اینطور تعبیر می كنند كه وقت خواب است؛ غذای روی میز یعنی غذا آماده است و آنها به این پیامها پاسخ مناسبی می دهند.

كودكان فلج مغزی ممكن است هر دو نوع آسیب شنوایی را داشته باشند: حسی- عصبی یا انتقالی. هر دو نوع سطح و آستانه دریافت و درك صداها را برای كودك كاهش می دهد. و صداهای گفتاری را برای وی نامشخص و نامفهوم می كند و هر دو نوع آسیب از خفیف تا عمیق می تواند گسترده باشد.

افت شنوایی حسی- عصبی ارثی می تواند خیلی زود خود را در دوران نوزادی یا در دوران كودكی نشان دهد. در حدود 1% كودكان C.P ممكن است این نوع كم شنوایی را داشته باشد.

افت شنوایی انتقالی در كودكان C.P بیشتر رایج است. افت شنوای انتقالی می تواند به خاطر بیماریهای گوش میانی (مانند عفونتهای گوش) و یا ناهنجاریهای آناتومیكی مانند شكاف كام و لب و یا بدشكل گیریهای گوش ایجاد شود.

یك شكل رایج عفونت گوش كه می تواند افت شنوایی ایجاد كند، عفونت ویروسی یا باكتریایی گوش میانی است.(اوتیت گوش میانی) علایم اوتیت گوش میانی شامل درد گوش، تب یا تحریك پذیری به همراه پرده صماخ متورم و ملتهب است. مایع گوش میانی (اوتیت گوش میانی شدید) كه ممكن است همراه با سرماخوردگی یا آلرژی شود می تواند باعث افت شنوایی انتقالی شود. بسته به سن كودكتان، یك شنوایی شناس (ادیولوژیست)، با استفاده از تستهای مختلف شنوایی كودك شما را ارزیابی می كند، برای مثال، برای ارزیابی شنوایی نوزادان زیر 6 ماه، ادیولوژیست می تواند روشهای ارزیابی رفتاری را به كار برد. در این وضعیت صدا را به نوزاد ارائه می دهد و سپس پاسخهایی مانند تكان خوردن، پلك زدن یا چرخاندن سر را مشاهده می كند. برای كودكان بزرگتر می توان شنوایی آنها را در هنگام بازی ارزیابی كرد. سپس ادیولوژیست می تواند ببیند كه آیا كودك به وسیله تغییراتی در فعالیت و روند بازی به صدا پاسخ می دهد یا خیر.

كودكان با افت شنوایی حسی- عصبی ممكن است به سمعك برای تقویت كردن صداها نیاز داشته باشند. برای بهبود پاسخهای یك كودك به صداها هم ادیولوژیست و هم گفتار درمانگر آن كودك باید به منظور بهره وری هر چه بهتر سمعك وی با یكدیگر كار كنند.

مهارتهای زبانی می تواند به وسیله خدمات گفتاردرمانی و دیگر خدمات تحصیلی خاص یا مداخلات اولیه افزایش یابد.

جهت تمایل به همراهی با کارشناسان آسیب شناس گفتار و زبان موسسه ایران در زمینه اخنلالات شنوایی کودکان فلج مغزی با ما تماس بگیرید تلفن 66596151

غربالگری افت شنوایی در کودکان فلج مغزی :

خطوط راهنمایی وجود دارد كه می توان با استفاده از آن افت شنوایی را در كودكان C.P تشخیص داد. یك سایت جایی است كه افراد C.P با افت شنوایی می توانند با یكدیگر آشنا شوند و از تجربیات یكدیگر بهره ببرند.

افت شنوایی یكی از نقایص رایج دوران تولد است كه از هر 1000 كودك 3 نفر مبتلا هستند. كودكانی كه C.P هستند ممكن است یك سری شرایط را علاوه بر نقص عملكردهای حركتی شان هم تجربه كنند كه این ممكن است شامل فلج مغزی به همراه افت   شنوایی و بینایی باشد.

شواهدی وجود دارد كه هم شنوایی و هم بینایی با افزایش سن ممكن است بدتر شوند. بنابراین ارزیابیهای دوره ای و منظم لازم می باشد.

واژه های کلیدی: درمان مشکلات شنیداری در کودکان فلج مغزی _ چرا کودکان فلج مغزی در شنیدن مشکل دارند

ترجمه: الهام مختاری