سلام ببخشید من یه پسر دو ساله دارم که 28 هفته دنیا اومده و تو 9 ماهگی تشنج کرد ،تأخیر تکاملی هم داره که باکمک کاردرمانی گردن گرفت و نشستنش در حدود1دقیقه بود ولی حدود 4ماه که کاردرمانشو عوض کردیم الان مهارتاشو حتی گردن گرفتنش و از دست داده 
من الان نمیدونم آیا پسرم دچار پسرفت تکاملی شده یا کاردرمانگر بدرستی کار نکرده لطفا راهنماییم کنین و بفرمایید علائم پسرفت چگونه اس ممنون
 
جواب :
سلام،به طور معمول درصورتی که سندرم خاص یابیماری پیشرنده ای وجود داشته باشد انتظار پسرفت و از دست دادن مهارتهای کسب شده را داریم،وباتوجه به اینکه به هرحال کودک شما تحت درمان توانبخشی می باشد،پسرفت به دلیل تغییر در روال برنامه ی توانبخشی کمتر محتمل میباشد.

توضیحات تکمیلی در مورد تاخیر تکاملی در کودکان

کودکان با سرعت مخصوص به خودشان به نقاط عطف رشدی و تکاملی دست می یابند؛ و برخی از آنها سریعتر از سایر همسالانشان به این نقاط عطف رشدی و تکاملی می رسند.

حتی ممکن است دو خواهر و برادر در یک خانواده، با سرعت های متفاوتی به نقاط عطف رشدی و تکاملی برسند.
معمولا تأخیرهای کم و موقتی کودکان هشدار دهنده نیستند، اما تأخیرهای مداوم و یا تأخیرهای متعدد در رسیدن به نقاط عطف رشدی و تکاملی می‌توانند نشان دهند که ممکن است کودک در آینده با مشکلات و چالش‌هایی روبرو شود.
تأخیر در رسیدن به نقاط عطف گفتار، فکر کردن، مهارت های اجتماعی یا حرکتی را تاخیر تکاملی می گویند.
تأخیرهای تکاملی ممکن است ناشی از عوامل مختلفی از جمله وراثت، عوارض و مشکلات دوران بارداری و زایمان زودرس باشند. ولی علت دقیق آنها مشخص نیست.
چنانچه مشکوک هستید که کودکتان تاخیر تکاملی دارد، با پزشک متخصص اطفال او صحبت و مشورت کنید.
گاهی اوقات، تاخیر تکاملی نشان دهنده یک بیماری و مشکل زمینه ای دیگری است که فقط پزشکان می توانند آن را تشخیص دهند.
هنگامی که تشخیص درست را از پزشک دریافت کردید، می توانید برای درمان و سایر مداخلات زودهنگام برای کمک به پیشرفت و رشد کودکتان در بزرگسالی برنامه ریزی کنید.

مجموعه مرکز جامع توانبخشی ایران با بیش از دو دهه سابقه در زمینه کودکان تاخیر تکاملی و بهره گیری از بهترین و مجرب ترین متخصصین کاردرمانی و ، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی آمادگی پذیرش کودکان تاخیر تکاملی را اعلام میدارد با ما تماس بگیرید.

02188242410

تاخیر در مهارت های حرکتی ظریف و درشت:

مهارت های حرکتی ظریف شامل حرکات کوچک مانند در دست گرفتن یک اسباب بازی یا استفاده از مداد رنگی است. مهارت‌های حرکتی درشت به حرکات بزرگ‌ تری مانند راه رفتن، پریدن، بالا رفتن از پله‌ها یا پرتاب توپ نیاز دارند.
کودکان با سرعت‌های متفاوتی پیشرفت کرده و رشد و تکامل پیدا می‌کنند، اما بیشتر کودکتان می‌توانند تا ۳ ماهگی سرشان را بلند کنند، تا ۶ ماهگی با کمک بنشینند و خیلی زودتر از تولد دوسالگیشان راه بروند.
در سن ۵ سالگی، اکثر کودکان می توانند به مدت ۱۰ ثانیه یا بیشتر بر روی یک پا بایستند و می توانند از چنگال و قاشق استفاده کنند.
نشان دادن برخی از علائم می تواند به این معنی باشد که کودک شما در انجام برخی از عملکردهای حرکتی ظریف یا درشت تاخیر دارد.
علائمی از قبیل:
• تنه و اندام های شل یا فلاپی
• سفت بودن دست ها و پاها
• حرکات محدود در بازوها و پاها
• ناتوانی در نشستن بدون کمک تا ۹ ماهگی
• برتری و غالب بودن رفلکس های غیر ارادی بر حرکات ارادی
• ناتوانی در تحمل وزن روی پاها و ایستادن در حدود یک سالگی

باید در نظر داشت خارج بودن کودک از محدوده رشد و تکامل طبیعی همیشه نگران کننده نیست، ولی ارزیابی و بررسی کودک توسط متخصصین را می بایست مدنظر قرار داد.

تاخیر در گفتار و زبان:

بر طبق نظر موسسه ملی ناشنوایی و سایر اختلالات ارتباطی امریکا، فعال ترین زمان کودک برای یادگیری مهارت های گفتار و زبان، ۳ سال اول زندگی کودک است، زیرا مغز رشد کرده و تکامل می یابد.
فرآیند یادگیری زبان از زمانی آغاز می شود که یک نوزاد با گریه گرسنگی را نشان می کند. در ۶ ماهگی، اکثر کودکان می توانند صداهای زبان اصلی را تشخیص دهند.
در ۱۲ تا ۱۵ ماهگی، کودکان باید بتوانند دو یا سه کلمه ساده را بیان کنند، حتی اگر واضح نباشند.
اکثر کودکان نوپا تا ۱۸ماهگی می توانند چندین کلمه را بیان کنند. هنگامی که کودکان به سن ۳ سالگی می رسند، اکثر آنها می توانند با جملات کوتاه صحبت کنند.
تاخیر در گفتار و زبان یکسان نیست. صحبت کردن به هماهنگی ماهیچه های مجرای صوتی، زبان، لب ها و فک برای ایجاد صدا نیاز دارد.
تأخیر گفتار زمانی اتفاق می‌افتد که کودکان به اندازه‌ای که برای سنشان انتظار می‌رود کلماتی را بیان نمی‌کنند.
تشخیص تاخیر گفتار و زبان در کودکان خردسال دشوار است. کودکی که صحبت ها را می‌فهمد و می‌تواند نیازهای خود را بیان کند (شاید با اشاره یا زبان اشاره)، اما آن‌طوری که باید کلمات را به زبان نمی‌آورد، ممکن است یک تاخیر گفتاری جداگانه و متفاوتی داشته باشد.
شنوایی ضعیف نیز می تواند باعث ایجاد تأخیر گفتار و زبان شود؛ بنابراین پزشک معمولاً تست شنوایی را نیز برای تشخیص صحیح انجام می دهد.
کودکان دارای تاخیر گفتار و زبان اغلب به یک آسیب شناس گفتار و زبان ارجاع داده می شوند.
باید در نظر داشت که مداخله زودهنگام می تواند کمک بزرگی برای کودکان باشد.

اختلال طیف اوتیسم (ASD):

اختلال طیف اوتیسم (ASD)، اصطلاحی است که برای توصیف چندین اختلال عصبی رشدی استفاده می شود. افراد اوتیستیک ممکن است متفاوت از سایر افراد فکر و حرکت کرده، ارتباط برقرار کنند و پردازش حسی انجام دهند.
اختلال اوتیسم معمولا در اوایل کودکی تشخیص داده می شود و شامل تاخیر قابل توجهی در رشد گفتار و مهارت های اجتماعی کودک می باشد.
در هر نوبت معاینه، پزشک متخصص اطفال کودکتان، در مورد رشد و تکامل کودکتان از شما سوال می پرسد.
در واقع، آکادمی پزشکی اطفال آمریکا توصیه می کند که همه کودکان در ۱۸ و ۲۴ ماهگی با استفاده از ابزار غربالگری استاندارد برای بررسی علائم اوتیسم غربالگری شوند.
علائم اوتیسم گاهی اوقات در اوایل زندگی کودک آشکار می شوند، اما ممکن است تا زمانی که کودک به سن ۲ یا ۳ سالگی نرسد، متوجه آنها نشوید.
علائم و نشانه‌های ASD متفاوت است، اما معمولاً شامل تاخیر در مهارت‌های گفتاری و زبانی و چالش‌های برقراری ارتباط و تعامل با دیگران است.

هر فرد اوتیستیک منحصر به فرد است؛ بنابراین علائم و نحوه تجربه افراد در مواجه با آنها بسیار متفاوت است.

برخی از علائم اوتیسم در کودکان عبارتند از:
• پاسخ ندادن به نامشان
• بیزاری از در آغوش گرفته شدن یا بازی کردن با دیگران
• نشان ندادن احساسات در چهره
• ناتوانی در صحبت کردن یا مشکل داشتن در صحبت کردن، ادامه دادن مکالمات و یا به خاطر سپردن کلمات و جملات
• انجام حرکات تکراری
• داشتن روتین های خاص خودشان
• مشکلات در هماهنگی

 سامانه پیش بینی راه رفتن کودکان تاخیر حرکتی

هیچ روش درمانی خاصی برای درمان اوتیسم وجود ندارد؛ ولی روش‌های درمانی و روش‌های دیگر می‌توانند به کودک شما کمک کنند تا تکنیک های بیشتری را برای برقراری ارتباط با افراد دیگر، کاهش استرس و در برخی موارد مدیریت کارهای روزانه اش در اختیار داشته باشد.

دلایل تاخیر تکاملی در کودکان

بر طبق آمار مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها،
در حدود ۱۷ درصد از کودکان بین ۳ تا ۱۷ سال دارای یک یا چند ناتوانی رشدی هستند.

اکثر ناتوانی های رشدی قبل از تولد کودک اتفاق می افتند؛ اما برخی از آنها ممکن است پس از تولد به دلیل عفونت، آسیب یا عوامل دیگر رخ دهند.

شناسایی علل تاخیر رشد دشوار است و موارد مختلفی می تواند در ایجاد آن نقش داشته باشد. برخی از مشکلات و اختلالات منشاء ژنتیکی دارند، مانند سندرم داون.

عفونت یا سایر مشکلات در دوران بارداری و زایمان و همچنین زایمان زودرس نیز می توانند باعث ایجاد تاخیر در رشد و تکامل شوند.

همچنین تاخیر در رشد و تکامل می تواند نشانه ای از سایر مشکلات و اختلالات زمینه ای باشد، از جمله:
• اختلالات طیف اوتیسم (ASDs)
فلج مغزی
• ناهنجاری های جنینی ناشی از الکل
• سندرم لاندو کلفنر
میوپاتی ها، از جمله دیستروفی عضلانی
• اختلالات ژنتیکی، مانند سندرم داون و سندرم X شکننده

همواره به یاد داشته باشید که کودکان با سرعت های متفاوتی رشد و تکامل پیدا می کنند؛ بنابراین ممکن است آنچه شما به عنوان تاخیر در مورد کودکتان فکر می کنید برای کودکتان کاملا طبیعی باشد.
با این حال، اگر نگران هستید کودکتان را توسط متخصصان باتجربه مورد معاینه و ارزیابی قرار دهید.
برای کودکانی که در سن مدرسه تشخیص تاخیر رشدی و تکاملی داده می شود، ممکن است واجد شرایط دریافت خدمات ویژه باشند. این خدمات با توجه به نیاز کودک و مکان زندگی او متفاوت است.
برای اطلاع از اینکه چه خدماتی در دسترس کودکتان می باشد، با پزشک و منطقه مدرسه کودک خود مشورت کنید.
درمان ها و آموزش های تخصصی، خصوصا زمانی که زودهنگام شروع شوند، می توانند به پیشرفت و بهبود کودک شما کمک کرده و سبب شوند کودک در مدرسه دستاوردها و موفقیت های بیشتری را بدست آورد.

درمان های تأخیر های رشدی و تکاملی با توجه به نوع آنها متفاوت است. برخی از درمان‌ها شامل کاردرمانی و فیزیوتراپی برای کمک به تاخیر در مهارت‌های حرکتی، گفتاردرمانی برای کمک به تاخیر گفتاری، کاردرمانی ذهنی برای کمک به مشکلات شناختی و درمان های رفتاری و آموزشی برای کمک به اختلال طیف اوتیسم و تاخیرهای دیگر می باشد.
در برخی موارد ممکن است داروهایی برای کودک تجویز شوند. ارزیابی و تشخیص دقیق مشکلات کودک توسط پزشکان متخصص برای ارائه یک برنامه درمانی ویژه برای کودک شما بسیار اهمیت دارد.

در نهایت آینده کودکان دارای تاخیر تکاملی چگونه خواهد بود:

بسیاری از عوامل ژنتیکی و محیطی در رشد و تکامل کودک نقش داشته و می توانند در ایجاد تاخیر های مختلف در کودک نیز نقش داشته باشند. حتی زنانی که حاملگی سالم و مراقبت مناسب در دوران بارداری و پس از آن را دارند نیز ممکن است دارای کودکی با تاخیر رشدی و تکاملی شوند. اگرچه شناسایی دلایل تاخیر در کودکان ممکن است دشوار باشد، ولی درمان ها و خدمات حمایتی زیادی برای کمک به آنها وجود دارد.
در نظر داشته باشید که هر چه زودتر بتوانید تاخیر در کودکتان را تشخیص داده و برای رفع آن اقدام کنید، برای رشد و تکامل کودکتان در بزرگسالی بهتر خواهد بود.

 
 
این مقاله ها هم مفید است :
 
  

1000 کاراکتر باقیمانده