سن مناسب برای شروع صحبت کردن به صورت یک بازه زمانی 9-18 ماهگی است و همه کودکان در سن مشخص و دقیقی مثل 12 ماهگی شروع به حرف زدن نمی کنند.

برخی از کودکان در سنین ابتدایی این بازه زمانی یعنی 9 ماهگی و برخی دیگر کمی بعد یا در سنین پایانی این بازه شروع به صحبت می کنند. بنابراین سن مشخصی وجود ندارد که کودک باید در آن سن صحبت کند.

چون بیشتر کودکان در سنین خاصی شروع به حرف زدن می کنند و به ارتباط گرفتن با دیگران دست می یابند ، این اتفاق می تواند باعث نگرانی والدین شود. والدینی که می بینند فرزندان اطرافیان شان زودتر از فرزند خودشان صحبت می کنند ، دچار نگرانی و اضطراب  می شوند. برای برخی از کودکان می تواند یک تأخیر گفتاری موقت باشد که در نهایت آن ها بدون هیچ گونه مداخله ای آن را جبران می کنند. اما برای برخی دیگر از کودکان تأخیر در گفتار ممکن است اولین نشانه اختلال در رشد گفتار باشد.

چه موقع باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟

دانستن این که چه چیزی طبیعی است و چه چیزی در رشد فرزند شما وجود ندارد می تواند به شما کمک کند که آیا دلیلی برای نگرانی وجود دارد یا نه. در اینجا به چند مسئله می پردازیم که به شما کمک می کند که بدانید چه زمانی باید نگران این باشید که فرزند شما صحبت نمی کند و چه چیزی ممکن است باعث تأخیر در گفتار او شود و چگونه می توانید به فرزند خود کمک کنید.

مهم است که هم به ارتباطات کلامی و هم غیرکلامی کودک توجه کنیم. در اینجا به چند نمونه از ارتباطات کلامی و غیرکلامی که در سن های مختلف ظاهر می شوند و می توانید آن ها را در فرزند خود جستجو کنید ، اشاره می کنیم:

12 ماهگی - فرزند شما از ژستچرها و حرکاتی مانند اشاره کردن یا سر تکان دادن استفاده می کند.

18 ماهگی - فرزند شما شروع به صدا سازی برای برقراری ارتباط همراه با حرکات اشاره می کند. آن ها در تقلید از صداها خوب می شوند و چند درخواست کلامی ساده را درک می کنند.

2 سالگی - فرزند شما در حال تولید کلمات یا عبارات است ، از صداها به روش های مختلف استفاده می کند و از دستورهای ساده پیروی می کند.

والدین باید بدانند که ، کودکان بیشتر از آنچه که بتوانند ارتباط برقرار کنند باید بتوانند درک کنند. در واقع ، درک کودکان از گفتار و بیان پیرامون آن ها هست که تقویت می شود (به عبارت دیگر ، آنچه والدین ، ​​خواهر و برادر و مراقب می گویند).

یکی دیگر از موارد خوب که باید از آن آگاه باشید این است که وقتی فرزند شما با سرعت عادی در حال رشد است ، باید بتوانید حدود 50 ٪ از گفتار آن ها را هنگام 2 سالگی متوجه شوید و درک کنید. این درصد در 3 سالگی به 75 ٪ افزایش می یابد و در سن 4 سالگی باید بتوانید همه آنچه را که می گوید درک کنید و صحبت های او برای اعضای خانواده و دیگر افراد قابل فهم و درک باشد.

اگر فرزند شما در هر یک از این سنین قرار دارد اما به نظر نمی رسد که هنوز این توانایی ها را داشته باشد و در درک زبان مشکل دارد ،  صداسازی و تک کلمه ندارد و از حرکات اشاره و ژستچر هم برای برقراری ارتباط استفاده نمی کند یا کم استفاده می کند و در یادگیری کلمات جدید کند است ، ممکن است لازم باشد با یک آسیب شناس گفتار و زبان (گفتاردرمانگر) مشورت کنید. در صورت لزوم گفتاردرمانگر فرزند شما را ارزیابی می کند تا بفهمد آیا واقعاً دلیلی برای نگرانی وجود دارد یا نه.

علت حرف نزدن کودک 2/5 ساله + راهکارهای گفتاردرمانی

اگر نگران این هستید که ممکن است فرزند شما تأخیر در رشد گفتار را تجربه کند ، تیم مرکز جامع توانبخشی ایران گفتاردرمانگرهای ماهری در این زمینه دارد که می توانند کمک کنند و به شما اطمینان دهند که روند رشد گفتار کودکتان طبیعی است یا نه. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با ما در ارتباط باشید:

02188242410

نوبت   اینترنتی

چگونه می توانید به پیشرفت در حرف زدن کودک خود کمک کنید؟

همیشه کارهایی وجود دارد که می توانید برای تقویت مهارت های گفتاری آن ها انجام دهید. مواردی وجود دارد که می توانید در ارتباط با کودک خود انجام دهید تا اطمینان حاصل کنید که برای حمایت از کودک خود و پیشرفت گفتارشان می توانید کارهایی را انجام دهید. برای مثال:

  • مرتباً با فرزند خود ارتباط برقرار کنید

با آن ها صحبت کنید ، با آن ها آواز بخوانید و تا حد امکان از صداها و حرکات آن ها تقلید کنید. با این تعاملات کودکان می توانند راحت تر رشد کنند و با تماشای شما چیزهای زیادی یاد بگیرند. به عنوان مثال ، وقتی با کودک خود بازی می کنید ، تماشا کنید که چشمانشان به کجا می رود و چیزهایی را که می بینند. می توانید حرف آن ها راکامل کنید برای مثال اگر آن ها می گویند "اسب" ، می توانید این کار را انجام دهیید: "بله ، اسب داره میدوه! کجا می دوه؟ " این به کودکان کمک می کند تا کلمات و مفاهیم جدید  و همچنین نحوه ساخت جملات را بیاموزند.

  • برای فرزند خود کتاب بخوانید

از هنگامی که کودک هستند ، برای آن ها شروع به کتاب خواندن کنید. کتاب های متناسب با سن را با تصاویر مناسب انتخاب کنید و همانطور که در مورد آن ها می خوانید و توضیح می دهید ، به اشیاء موجود در صفحه و تصاویر مربوطه اشاره کنید. خواندن کتاب در کنار هم برای رشد مهارت های گفتاری بسیار عالی است ، زیرا می توانید کلمات جدیدی را در بافت هایی از کتاب پیدا کنید که اغلب در زندگی واقعی دیده نمی شود (مانند حیوانات و محیط باغ وحش) وکلمات مربوط به آن را برای کودک بیان کنید. همچنین در ارتقاء مهارت های توجه و تمرکز و گوش دادن بسیار مفید است. حتماً به جای سؤالاتی که می توان با "بله" یا "نه" پاسخ داد ، بسیاری از سؤالات "چرا" و "چگونه" بپرسید که کودک را وادار به توضیح دادن کنید.

  • از موقعیت های روزمره استفاده کنید

در طول روز با فرزند خود صحبت کنید و به اشیاء خارج یا اطراف خانه اشاره کنید. با کلمات و جملات ساده آن ها را توضیح دهید.

تا 18 ماهگی به صورت گزارشگر باشید و برای او توضیح دهید ولی بعد از این سن ، اجازه دهید کودک هم صحبت کند ، توضیح دهد و ارتباط دو طرفه برقرار کند.

  • برای مداخله و درمان زود هنگام به گفتاردرمانگر مراجعه کنید

اگر فرزند شما تاخیر در رشد داشته باشد ، مداخله زود هنگام می تواند به آن ها در غلبه بر چالش ها و مشکلات رشدی کمک کند. گفتاردرمانگر ابتدا مشاهداتی را از تعاملات کودک در محیط خانه و دیگر موقعیت ها انجام می دهد و اطلاعاتی را درمورد نحوه ارتباط کودک جمع آوری و کودک را ارزیابی می کند و در صورت لزوم با فرزند شما کار می کند تا مهارت های لازم برای برقراری ارتباط را کسب کند.


اگر کودک 18 ماهه شما صحبت نمی کند و شما را نگران کرده است ، ممکن است به این معنی باشد که فرزند شما با سرعت خود در حال رشد است و در زمان مناسب خود به رشد طبیعی گفتار می رسد. اما از طرفی ممکن است نشانه جدی از اختلال در رشد گفتار باشد. در این حالت ، تشخیص و درمان زود هنگام فرزندتان به شما این امکان را می دهد که از نقص عاطفی ، اجتماعی و شناختی در ارتباط کودک با دگیران جلوگیری کنید و به بهبود و پیشرفت او کمک کنید.

رشد حدودی گفتار در بازه های سنی مختلف

6 ماهگی ، به یک صدا واکنش نشان می دهد

9 ماهگی ، صداسازی می کند.

11 ماهگی ، از صداها تقلید می کند و چیزهایی مانند "ماما / دادا" را بدون دانستن معنی می گوید.

12 ماهگی ، می گوید "مامان / دادا" و معانی آن ها را می داند. کلمات دو یا سه هجایی را تقلید می کند.

15 ماهگی ، واژگان محدودی حدود 4 تا 7 کلمه دارد.

18 ماهگی ، واژگان حدود 10 کلمه دارد.

21 ماهگی ، واژگان حدود 20 کلمه دارد.

24 ماهگی ، بیش از 50 کلمه در دارد. می تواند عبارات دو کلمه ای ساده بسازد و گفتارش توسط غریبه ها قابل درک است.

5/2 سالگی ، حدودا بیش از 400 کلمه می داند. می تواند عباراتی را با 2 تا 3 کلمه بسازد. بیشتر گفتار توسط غریبه ها قابل درک است

3 سالگی ، می تواند کلمات مرتبط با زمان را درک کند ، همچنین قادر هستند احساسات و هیجانات و حالات منفی چهره دیگران را تشخیص دهند و با استفاده از آن ها به بهبود روابط خود کمک کنند.

4 سالگی ، جملات طولانی با 3 تا 6 کلمه می سازد. سؤال می کند و داستان می گوید. گفتارش را می توان به راحتی درک کرد.

5 سالگی ، می تواند جملات طولانی که حداکثر 8 کلمه را شامل می شود ، بیا کند. می تواند رنگ ها را نامگذاری کند ، پول را حساب کند ، و غیره.

 

ترجمه توسط تیم مرکز جامع توانبخشی ایران

  

سلام خسته نباشید پسر 18ماهه ای دارم.که ب تازگی چهاردست و پا می ره البته سه ماهه کار درمانی جسمی و ذهنی میبرم...ولی حرف نمی زنه هنوز فقط در حد ماما و نه...گفتار درمانی رو شروع کنیم ؟
،هرچند وقت ی بار کلماتی مثل ماما بابا نه رو میگه ولی زود فراموش میکنه...ب موسیقی فوق العاده وابسته س و فقط با اهنگ آروم میشه،،،میشه در مورد حرف زدنش راهنماییم کنید،،خواهش میکنم جواب بدین که تا چه سنی کودک به صورت طبیعی ممکنه حرف نزنه ؟
 
 
جواب :
با سلام كودك شما در مرحله پيش كلامي قرار دارد و براي اينكه بتواند در چند ماه اينده به عنوان يك ارتباط برقراركننده كلامي ظاهر شود در اين سن ميبايست بين هفده تا سي كلمه داشته باشد و از انجايي كه كودك در مراحل حركتي به مداخله نياز داشته است و گفتار هم يك برنامه ريزي حركتي است و كلمات اكتسابي كودكتان كم ميباشد حتما به يك گفتاردرمانگر مراجعه كنيد تا ابتدا از لحاظ گفتار وزبان بررسي شوند و در صورت لزوم مشاوره و درمان دريافت كنيد معمولا کودک در سن دو سالگی باید بتواند جملات کوتاه بگوید.
 
✍الهام مختاری گفتاردرمانگر 

1000 کاراکتر باقیمانده