احتمال این وجود دارد که نوزاد از بدو تولد ناشنوا باشد و صداسازی نکند ولی ساکت بودن نوزاد حتما بدان معنا نیست که او نمی تواند بشنود.

در حقیقت ، دلایل دیگری وجود دارد که باعث ساکت بودن نوزاد می شود. بسیاری از نوزادان که به دنیا آمده اند ، می توانند خوب بشنوند ولی به دلایلی آن ها به راحتی نمی توانند صدا تولید کنند. چند نکته اساسی در مورد بی صدا و ساکت بودن نوزاد وجود دارد که به آن می پردازیم.

 متولد شدن نوزاد بی صدا و ساکت می تواند زنگ خطری باشد و نشان دهنده این باشد که نوزاد نمی تواند در آینده گفتار داشته باشد.

دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است نوزادی به دنیا بیاید و صداسازی نداشته باشد. در بعضی از نوزادان ، به دلیل یک الگوی ژنتیک ساده است. در موارد دیگر ، ممکن است به دلیل آسیب یا بیماری که در دوران بارداری یا زایمان رخ داده است ، باشد که با حمایت و مداخله زود هنگام ، بسیاری از نوزادانی که بی صدا به دنیا می آیند می توانند با شناسایی و بررسی نقص موجود مربوط به آن ، پس از مداخله و درمان به خوبی ارتباط برقرار کنند.

90 ٪ کودکانی که در والدین ناشنوا به دنیا می آیند ناشنوا هستند. کاهش شنوایی کودکان می تواند از خفیف تا شدید باشد و آن ها می توانند کاملاً ناشنوا باشند. ناشنوایی در نتیجه ناهنجاری های دوران بارداری ، عفونت در گوش داخلی یا آسیب دیدگی سر هم امکان پذیر است. برخی از اختلالات عصبی مثل اختلال شنوایی که اغلب علت آن ناشناخته است ممکن است باعث تأخیر در ارتباطات کودک شود. نداشتن غان و غون در نوزاد می تواند پیش بینی کننده تأخیر در گفتار باشد. والدین باید در مورد تاخیرهای گفتاری کوشا باشند و با آگاهی ، برای مداخله زود هنگام اقدام کنند.

آیا نوزاد می تواند بی صدا متولد شود؟

مطمئناً این احتمال وجود دارد. چندین اختلال وجود دارد که می تواند باعث شود یک کودک کاملاً بی صدا شود. به عنوان مثال:

  • تأخیر گفتار

وقتی مهارت های گفتاری کودک در بازه سنی طبیعی رشد نکند و رشد گفتار او دچار تاخیر شده باشد و متناسب با سن صحبت نکند.  این احتمال وجود دارد که این تاخیر از دوران نوزادی وجود داشته باشد.

  • بدشکلی تارهای صوتی

نقص در ساختار تارهای صوتی می تواند دلیلی برای کسی باشد که قادر به تولید صداهای صوتی نباشد.

  • برخی از افراد مبتلا به طیف اوتیسم

برخی از افردا طیف اوتیسم هرگز یاد نمی گیرند که صحبت کنند.

  • آسیب یا بیماری

به عنوان مثال ، دیزآرتری (اختلال حرکتی گفتار) می تواند در اثر آسیب مغزی ایجاد شود. این می تواند تبخاطر بند ناف پیچیده شده دور گردن نوزاد و یا در حین زایمان ایجاد شود.

اما معمولا موارد جدی تری برای ساکت بودن نوزاد وجود دارد و اغلب با سایر نقایص ذهنی همراه هستند که بستگی به نقص ایجاد شده دارد.

اختلال شنوایی و علت سکوت نوزادان و تأخیر در گفتار آن ها

پس از تشخیص یک اختلال شنوایی دائمی در اوایل کودکی ، یافتن علت اختلال شنوایی و شدت اختلال ، نقش مهمی دارد. اختلالات شنوایی می تواند ارثی باشد یا بخاطر عفونت داخل رحمی ایجاد شده باشد و یا بعد از تولد به دلیل شایع ترین اختلال شنوایی یعنی عفونت گوش به وجود آمده باشد.

اختلالات شنوایی منجر به ناتوانی در رشد گفتار و حتی عدم رشد گفتار می شود. از آنجا که رشد شنوایی و رشد گفتار در مغز به دوره های حساس و طلایی رشد مغز محدود می شود و تقویت این دو حس در سنین ابتدایی باعث نتیجه ای بهتر برای رشد کودک می شود به همین دلیل تشخیص زود هنگام و کنترل و درمان اختلال شنوایی برای رشد مثبت شنوایی و گفتار کودک ضروری است. گاهس پیش می آید که کودکی با شکایت تاخیر گفتار به گفتاردرمانگر مراجعه می کند ولی بعد از بررسی و گرفتن اطلاعات از خانواده و ارجاع به متخصصین مربوطه برای غربالگری شنوایی ، تشخیص اختلال شنوایی داده می شود. برای مثال کودکی با وجود اختلال شنوایی شدید تا ناشنوایی ​​به دلیل نداشتن کلمه در سن 12 ماهگی (تاخیر گفتار) مشکوک شده بود و در سن ​​20 ماهگی تشخیص اختلال شنوایی داده شد و سرانجام در سن 24 ماهگی سمعک ها دریافت شد. اختلالات شنوایی متوسط ​​و به خصوص خفیف یا حتی اختلال شنوایی یک طرفه در سنین بالاتر هم تشخیص داده شد و تحت درمان قرار گرفت. گاهی اوقات اختلال شنوایی تا زمان ثبت نام در مدرسه کشف نمی شود.

پس از تشخیص اختلال شنوایی و دریافت وسایل کمک شنیداری مثل سمعک و کاشت حلزون ، لازم است که کودک زیر نظر گفتاردرمانگر به رشد گفتار خود ادامه دهد.

در صورت وجود نگرانی برای ساکت بودن نوزاد خود و مشکوک بودن به تاخیر گفتار کودک خود می توانید برای اطمینان بیشتر با گفتاردرمانگران مرکز جامع توانبخشی ایران ، که در این زمینه تجربه دارند و می توانند به شما کمک کنند ، مشورت کنید. در صورت تمایل می توانید از راه های زیر با ما در ارتباط باشید:

02188242410

نوبت   اینترنتی

 

رشد گفتار در سه سال اول زندگی و اهمیت آن در صورت بروز اختلالات شنوایی

کودک مهم ترین ساختارها و اصول زبان مادری خود را در چند سال اول زندگی به دست می آورد. کسب 50 کلمه اول در حدود 18 ماهگی و در حدود 24 ماهگی جملات  2 کلمه ای ظاهر می شود و پس از رسیدن کلمات به 100 کلمه ، رشد دستور زبان و معنا بخشیدن به جمله ها و آگاهی و درک از به کاربردن آن ها در موقعیت مناسب ، آغاز می شود. پس اهمیت دارد که درمان در سنین پایین دریافت شود.

گفتاردرمانگر برای تشخیص و تعیین سطح گفتار کودک ، رشد گفتار را در سطوح مختلف بررسی می کند. (سطوح گفتار: آوایی (صداها ، کوچکترین واحد گفتاری) ، واژگان ، ترکیب واژگان (عبارت) ، جمله سازی ، معناشناسی ، کاربردشناسی). و پس از ارزیابی و تعیین سطح گفتار کودک برنامه درمانی مخصوص به هر کودک مشخص می شود و توصیه های لازم به والدین ارائه می شود.

چه زمانی باید به علت ساکت بودن نوزاد نگران باشیم؟

تا پایان ماه هفتم ، بیشتر نوزادان:

  • بعد از شنیدن صدای شما سرشان را به سمت شما می چرخانند.
  • نوبت خود با دیگری (نوبت گیری) را رعایت می کنند.
  • از صداها تقلید می کنند.

به خاطر داشته باشید که برخی از نوزادان زودتر و برخی دیرتر از دیگران این مهارت ها را کسب می کنند و ممکن است کودک شما دیرتر این مهارت ها را کسب کند. ولی برای اطمینان بیشتر می توانید با متخصصین مربوطه در این زمینه مشورتی داشته باشید.

غربالگری شنوایی نوزاد تازه متولد شده و پیشگیری از مشکلات احتمالی

آزمایش غربالگری شنوایی نوزادان به شناسایی نوزادانی که کم شنوایی دائمی دارند ، در اسرع وقت کمک می کند. این بدان معناست که والدین می توانند از همان ابتدا پشتیبانی و توصیه های مورد نیاز خود را دریافت کنند.

کم شنوایی ، علت سکوت نوزادان

1 تا 2 نوزاد در هر 1000 نوزاد با کم شنوایی دائمی در یک یا هر دو گوش متولد می شوند. بیشتر این نوزادان در خانواده هایی متولد می شوند که سابقه کم شنوایی دائمی دارند. کاهش شنوایی دائمی می تواند به طور قابل توجهی بر رشد نوزادان تأثیر بگذارد. مشخص شدن زود هنگام کم شنوایی و همچنین مداخله زودهنگام ، می تواند به این نوزادان فرصتی بهتر برای رشد مهارت های گفتاری و ارتباطی بدهد. همچنین به آن ها کمک می کند تا از سنین پایین با خانواده یا اطرافیان خود بیشترین روابط را برقرار کنند.

به علت سکوت نوزاد به یک متخصص شنوایی مراجعه کنید

یک متخصص شنوایی باید طی چند مرحله شنوایی کودک شما را آزمایش کند و آن را بررسی کند. این آزمایشات اطلاعات دقیق تری در مورد شنوایی کودک شما ارائه می دهد. این تست ها برای کودک شما صدمه ایجاد نخواهند کرد و ناراحت کننده نخواهند بود و در حالی که آزمایشات انجام می شود ، می توانید در کنار او بمانید. متخصص شنوایی در پایان جلسه نتایج را به شما می دهد. آن ها توضیح می دهند که نتایج شنوایی کودک شما چگونه بوده است و اینکه آیا او به آزمایش های بیشتری نیاز دارد یا نه.

چگونه کودک می تواند بی صدا باشد اما ناشنوا نباشد؟

بر خی کودکان هستند که در سنین بالا و مدرسه قرار دارند و هیچ مشکل شنوایی و ... ندارند او می تواند به طور راحت و آزادانه در خانه صحبت کند اما قادر به صحبت در مدرسه نیست. به این سکوت انتخابی گفته می شود و  هنگامی اتفاق می افتد که کودک فقط در چند شرایط خاص سکوت می کند. این بیماری درصد کمی از کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد و در کودکی غیر معمول است. بررسی و تشخیص به موقع علت ساکت بودن نوزاد شما می تواند کمک کند که اگر نقصی هم وجود دارد ، هر چه سریع تر برطرف یا کنترل شود و در بهبود صداسازی ها و در ادامه در رشد مهارت های گفتاری و ارتباطی او تاثیر بسزایی داشته باشد.

چگونگی برقرای ارتباط نوزاد 4 تا 7 ماهه و تاثیر ساکت بودن نوزاد ، در ارتباطات او

نوزاد شما برای جلب توجه و ابراز احساسات از صداها (غیر از گریه) استفاده خواهد کرد. نوزادان در این سن شروع به آزمایش صداهایی می کنند که می توانند با دهان خود بسازند. این تلاش های اولیه کودک شما برای صحبت کردن است و باید تا حد امکان تشویق شود. تحقیقات انجام شده در مورد برقراری ارتباط با نوزادان ، نشان داده است وقتی نوزاد صداسازی داشته باشد ، تقلید از صداسازی های نوزاد باعث تنوع در صداسازی های او  و همچنین باعث تحریک توجه و پاسخ و ابراز احساسات می شود و باعث آمادگی نوزاد برای بازی های اجتماعی می شود. تقلید و پذیرش تقلید از طرف نوزاد می تواند اعتماد به نفس متقابل ایجاد کند.

در این سن دامنه صداهای تولیدی توسط نوزاد و بیان چهره ای کودک شما به رشد خود ادامه می دهد. نوزاد شما همچنین در حال تقلید کردن صداها است ، که تقلید یک مهارت بسیار مهم برای یادگیری صحبت کردن ، است.

کودک شما می تواند معنی را از طرق تٌن صدای شما درک کند. تن های آرامش بخش و تن های تند و تیز را درک می کند. همچنین ، کودک شما شروع به درک اصول ارتباطات از طریق گفتار می کند. نوزادان می توانند صداهای مختلف و نحوه ایجاد جملات را بشنوند و درک کنند. در این دوره ، آنها یاد می گیرند که هنگام صداسازی و تقیلد با شما نوبت را رعایت کنند و نوبت گیری داشته باشند. با کودک خود مکالمه داشته باشید. صحبت کنید و سپس صبر کنید تا کودک هم جواب دهد. سؤال کنید و به هر پاسخی که از کودک می گیرید با اشتیاق واکنش نشان دهید. به عنوان مثال ، بگویید: "تو یه اسباب بازی می خوای؟ این اسباب بازی شماست" ، همانطور که آن را نشان می دهید منتظر پاسخ از طرف او باشید. به دنبال صحبت های شما لحظات سکوت ، کودک شما را به صداسازی تشویق می کند. ارائه این فعالیت های اولیه ، موقعیت کودک را برای اولین کلمات و مکالمات واقعی در ماه های آینده آماده می کند.

همه چیز را نام ببرید. کلمات ساده ای که برای زندگی روزمره استفاده می شود را ، به کودک خود معرفی کنید. افراد ، اشیاء و فعالیت های آشنا را نام گذاری کنید. نوزادان مدت ها بعد از گفتن آن ها ، کلمات را درک می کنند بنابراین از کلمات واقعی استفاده کنید.

همانطور که می بینید اگر کودک صداسازی کند و طبق روند رشد پیش رود در آینده ارتباطات گفتاری او پیشرفت خوبی خواهد داشت و اگر ساکت باشد و صداسازی نکند ، می تواند در ارتباطات گفتاری او تاثیر منفی بگذارد و اگر در مورد مهارت های ارتباطی یا شنوایی کودک خود نگرانی دارید بهتر است با پزشک گوش و حلق و بینی و شنوایی شناس و گفتاردرمانگر مشورت کنید.

 

ترجمه توسط تیم مرکز جامع توانبخشی ایران

باسلام پسری دارم دوساله که خیلی بی سروصداست، ازهمون نوازدی همینجوری بوده به قول خودمون ازدیوارصدا در میاد ازاین بچه نه
تازگی یه هفت کلمه ی میگه ولی خیلی یواش انگار اعتماد به نفسم نداره اینقد که ساکته
یه حرف ازدهنش بیرون میاد همه خوشحال میشن،بی نهایتم مظلومه‌.به نظرشما مشگلی نداره؟
سپاس گذارم ازتون
 
جواب :
سلام .بطور کلی نوزادان از شش ماهگی به بعد صداهای آهنگین از خود تولید میکنند( غان وغون ) از این سن به بعد با تکرار صداهایی که نوزاد تولید میکند .توسط والدین .در واقع فیدبک شنیداری باعث تداوم و افزایش مدت تولید صداهای کودک میشود واین روند با اولین گفتار کودک در یکسالگی .تکمیل میشود .در سن دوسالگی از کودک انتظار میرود حداقل بیست کلمه را بداند و جملات دو کلمه ای را تکرار کند و توصیه به شما اینست که حتما توسط شنوایی شناس گفتاردرمانگر و رواشناس کودکان مورد ارزیابی قرار گیرد
 
✍افسانه عطایی ادیولوژیست 
 

1000 کاراکتر باقیمانده