اسپایدرکیج: یک روش توانبخشی جدید ،جذاب و موثر

 قفس عنکبوتی که معمولاً اسپایدرکیج نامیده می شود، ساختاری است که در توانبخشی عصبی کودکان استفاده می شود تا امکان حرکات فعال و خودانگیخته و همچنین انجام تمرینات فانکشنال (عملکردی) با شدت

های مختلف را برای کودکان دارای اختلالات حرکتی فراهم کند.

اسپایدرکیج به بهبود قدرت عضلانی، هماهنگی، تعادل، مهارت های حرکتی و کنترل وضعیت بدنی، کمک می کند.

اسپایدر کیج یک سازه به صورت قفس فلزی باز می باشد که مجهز به قرقره‌ها، وزنه‌ها، تسمه‌ها و طناب‌های بانجی الاستیک است که به درمانگران این امکان را می دهد تا میزان ورودی حسی، حمایت، نیرو و فشار مورد نیاز برای درمان کودکان را کنترل کنند. همچنین لباس‌های مخصوص کودکان سی پی ( لباس فضایی یا Therasuit) نیز در آن استفاده می شود.  «اسپایدرکیج » نامی است که توسط کودکانی که در این روش به صورت سیستم‌های تعلیق با طناب‌های بانجی درمان شده اند، به آن نسبت داده‌اند.

نام «اسپایدرکیج» را کودکانی که در این سیستم تعلیق با طناب‌های بانجی تحت درمان بودند، بر روی آن گذاشته‌اند.

اسپایدرکیج چگونه عمل می کند؟

کودک با پوشیدن لباس فضایی و با کمک طناب های بانجی در بین اسپایدرکیج آویزان می شود.  این طناب‌ها پویا هستند و میزان حمایت مناسبی را برای کودک فراهم می‌کنند و با کمک آنها کودک می‌تواند به طور مستقل حرکات تمرینی را انجام دهد. کودک می تواند تمرینات زیادی مانند ایستادن، راه رفتن، چهار دست و پا رفتن و پریدن را در اسپایدرکیج انجام دهد.

انجام این گونه تمرینات با تحمل کامل و یا جزئی  وزن به کودک این امکان را می دهد که یکپارچگی حسی خود را بهبود بخشد، احساس امنیت خود را پرورش دهد و بر انجام فعالیت های تمرینی تسلط یابد.

موارد کاربرد و منع کاربرد استفاده از اسپایدرکیج: 

استراتژی‌های اسپایدر کیج می‌توانند به کودکان دارای اختلالات حرکتی ناشی از اختلالات نورولوژیکی مانند فلج مغزی، اختلالات عصبی عضلانی، تأخیر در رشد و تکامل و سندرم‌های ژنتیکی کمک کنند.

به کار بردن استراتژی‌های اسپایدر کیج می تواند به نتایج زیر منجر شود:

* بهبود انعطاف پذیری و افزایش قدرت عضلانی

* افزایش دامنه حرکتی فعال مفاصل

* بهبود هماهنگی و تعادل

* افزایش و بهبود مهارت های حرکتی، تقویت برنامه ریزی حرکتی و یادگیری حرکتی برای انجام مهارت های فانکشنال (عملکردی)

* جلوگیری از آتروفی و تحلیل عضلات

یک درمانگر آموزش دیده، مجرب و دوره دیده می بایست مدیریت اسپایدرکیج و همچنین وظیفه برنامه ریزی برای مناسب ترین فعالیت های درمانی برای هر کودک را بر عهده بگیرد.

هر کودک باید به صورت جداگانه ارزیابی شود تا شرایط او برای به کار بردن روش های درمانی با اسپایدرکیج تایید شود.

 ضربه ها و فشارهای دینامیکی ایجاد شده در برخی از متدهای اسپایدرکیج  می تواند خطر آسیب را در برخی از کودکان افزایش دهد و باید اقدامات احتیاطی قابل توجهی مدنظر قرار گیرد؛ 

اسپایدرکیج در کودکان زیر باید با احتیاط استفاده شود:

* در کودکان مبتلا به اسکولیوز شدید و دررفتگی کامل یا نیمه دررفتگی مفصل ران بیش از ۵۰٪.

* در کودکان دارای تشنج های کنترل نشده، بیماری های قلبی و پوکی استخوان

 مجموعه اسپایدرکیج و کاربردهای آن:

مجموعه اسپایدرکیج از یک شبکه های فلزی به شکل قفس که از نظر طول، عرض و ارتفاع برابر هستند تشکیل شده است. برای تثبیت کودک در آن از طناب های بانجی الاستیک و یا طناب های سفت با قرقره هایی استفاده می شود که در نهایت به تسمه های مخصوصی که بر روی کودک قرار می گیرد متصل می شوند.

این ویژگی به کودک این امکان را می‌دهد تا موقعیت خود را با حداقل حمایت درمانگر حفظ کرده و همچنین آموزش فعالیت های جسمی و حرکتی را نیز ساده تر می کند؛ زیرا که این سیستم می‌تواند کودک را به انجام حرکات خود انگیخته و پیدا کردن تعادل بدنی تشویق کند.

 طناب های منعطف به درمانگر این امکان را می‌دهند که متناسب با مهارت‌های کودک میزان حمایتی را که با تحمل جزئی یا کامل وزن انجام می‌دهد را تنظیم کند. یکی از اهدف کلیدی درمان با اسپایدرکیج، کاهش تدریجی میزان حمایت ارائه شده برای کودک برای دستیابی به استقلال حرکتی بیشتر است. هنگامی که کودک متوجه شود که بدون حمایت درمانگر می تواند وضعیت خود را حفظ کند، اعتماد به نفس و آگاهی از خودمختاری حرکتی او افزایش خواهد یافت. این گونه احساسات، همراه با تکرار تمرینات و بازی و سرگرمی، جلسات درمانی را برای یکپارچه سازی مهارت های مغزی مرتبط با عملکردهای آموزش دیده ایده آل خواهد کرد. همچنین اسپایدر کیج می تواند برای تقویت عضلات جداسازی شده با سیستم وزنه های متصل به کابل ها و قرقره ها استفاده شود.

به دنبال فرضیات موجود در مورد چگونگی تقویت عضلات در کودکان فلج مغزی و تجربه گسترده درمانگران، تمرینات مقاومتی باید بلافاصله قبل از تمرینات فانکشنال یا عملکردی انجام شود.این حالت باعث تحریک مسیرهای مغزی که عضلات هدف را فعال می کنند می شود و همراه با سایر عضلات، وارد یک فعالیت فانکشنال یا عملکردی خواهند شد.

 

با ما تماس بگیرید تا با روش‌های درمانی منحصر به ‌فرد ما، از جمله روش های درمانی با اسپایدرکیج، برای کودکان فلج مغزی و بسیاری دیگر از مشکلات و تاخیرهای جسمی و تکاملی کودکان برای همه سنین بیشتر آگاه شوید. کلینیک ما اینجاست تا به عزیزان شما کمک کند تا بتوانند زندگی با کیفیت تر، سالم تر و شادتری را داشته باشند.

02188242410

نوبت   اینترنتی

تکنیک های مفید درمانی در اسپایدر کیج:

بسیاری از فعالیت ها و تمرینات را می توان با آسودگی خیال از طریق اسپایدرکیج انجام داد؛ زیرا به درمانگران این امکان را می دهد که تحریکات کودک را بهتر کنترل کنند.

 1-برخی از فعالیت‌هایی که معمولاً در اسپایدرکیج انجام می‌شود عبارتند از: «پرواز یا چرخش»، «پریدن»، «چمباتمه زدن»، «چهاردست و پا رفتن  »، انتقال‌ وضعیت هایی مانند «نشستن به ایستادن» و «زانو زدن به نیمه زانو زدن و ایستادن»، کنترل وضعیت بدن در حالت نشستن یا ایستادن، و راه رفتن و تغییراتی مانند بالا و پایین رفتن از پله ها.

 2-هنگامی که کودک در اسپایدرکیج در حال "پرواز" یا به عبارتی به حالت معلق در حال چرخش است، از طریق ورودی وستیبولار تحریک می شود تا کل زنجیره کشش عضلانی او را در برابر گرانش زمین فعال شود. این فعالیت  چالش برانگیز را می توان با همراه ساختن با فعالیت های دستی مانند گرفتن میله، گرفتن و یا پرتاب توپ، جذاب تر و انگیزه بخش تر کرد.

3-پریدن یک فعالیت مورد علاقه کودکان در اسپایدرکیج است که باعث تقویت عضلات صاف کننده اندام تحتانی و ورودی‌های حس عمقی و وستیبولار برای کنترل وضعیت عمودی بدن می‌شود. پریدن یک فعالیت درمانی سرگرم کننده است که اغلب می توان آن را با تمرینات جالب دیگری نیز برای کودکان ترکیب کرد.

 4-تغییر وضعیت بدنی را می توان با حداقل حمایت دست درمانگر، از طریق بازی هایی مانند برداشتن اسباب بازی ها از روی زمین و قرار دادن آنها در تور، سبد یا جعبه ای که در بالای سر کودک  قرار دارد، به کودک آموزش داد. انجام این نوع فعالیت ها در اسپایدرکیج با افزایش واکنش حرکتی کودک به کسب مهارت های مغزی کودک نیز کمک می کند.

 5-درهنگام فعالیت های ایستاده در اسپایدر کیج، کودک تشویق می شود تا به طور فعال نقطه تعادل خود را پیدا کند و از این رو کنترل تنه او در تراز مناسب پیدا خواهد شد. استفاده از ارتزهای مچ پا برای کودکانی که کنترلی بر روی این مفاصل ندارند برای بهبود کنترل وزن و ورودی حس عمقی برای الگوسازی استخوان اجباری می باشد.

6-برخی از کودکان ممکن است برای جلوگیری از افتادگی مچ پا و کنترل موقعیت و حرکت پا، به حمایت اضافی تر و استفاده از سایر ارتزها در اندام تحتانی خود نیاز داشته باشند. بنابراین، میزان آزادی آنها در هنگام انجام فعالیت ها کاهش می یابد و تحریک کنترل تنه کودک را در وضعیت عمودی جدا می کند. این گونه تمرینات را می توان با فعالیت‌های سرگرم‌کننده ای مانند بازی با حباب‌، بادبادک و یا بازی‌های موجود در iPad همراه کرد.

7-هنگامی که از تردمیل در داخل اسپایدرکیج استفاده شود، سیستم طناب های بانجی به عنوان یک عامل مهار کننده عمل می کنند.

8-طناب های بانجی بسته به سطح توانایی عملکردی کودک و مرحله توانبخشی راه رفتن او می توانند به صورت محکم یا کشسان استفاده شوند.

9-طناب های بانجی های الاستیک را می توان به صورت عرضی در داخل اسپایدر کیج به عنوان نوعی پارالل ناپایدار برای تمرین تعادل و راه رفتن استفاده کرد.

فعالیت ها و تمریناتی که در اسپایدر کیج می توان انجام داد بی شمار است و جلسات درمانی فشرده را جدید، سرگرم‌کننده و چالش‌برانگیز خواهد کرد. به عبارتی، استفاده از اسپایدر کیج مکمل استراتژی های سنتی درمانی بوده و به کودکان اجازه دهد در جلسات درمانی مستقل تر و سرگرم تر شوند.

کاربرد ریل حرکتی در اسپایدر کیج

ریل حرکتی یکی از تجهیزاتی است که میتواند به صورت اختیاری بر روی اسپایدر کیج نصب شود این ریل شامل غلطک و اسلینگ و میله تعادل است که مکانیسم موثری را میتواند در کمک به راه رفتن کودکانی که تعادل حرکتی ندارند ایجاد کند.

این مکانیسم حرکتی به درمانگر این امکان را میدهد که با تسلط به بیمار بتواند شیوه صحیح حرکتی را در کودک ایجاد ضمن اینکه از نظر روانی هم بازخورد مثبتی را در فرد از نظر اعتماد به نفس در راه رفتن ایجاد میکند.

در ریل حرکتی میتوان تمرینات راه رفتن ،چهاردرست و پا رفتن و روی دو زانو رفتن را با کودک انجام داد.

مزایای استفاده از اسپایدرکیج:

به کار بردن روش های درمانی با اسپایدر کیج در جلسات کاردرمانی کودک مزایای زیر را به همراه دارد:

* تطبیق تمرینات با سطح مهارت و نیازهای درمانی کودک

* تقویت تمرینات فانکشنال (عملکردی) کودک با تحمل جزیی یا کامل وزن، بسته به مرحله یادگیری مهارت آموزش دیده و یا محدودیت های پزشکی کودک در تحمل وزن.

* ایجاد ورودی های حسی متنوع

* تقویت و انجام مداخلات درمانی که ثابت شده است نتایج مطلوبی را برای کودکان مبتلا به اختلالات حرکتی به همراه دارد، مانند انجام تمرینات و فعالیت‌های زندگی روزمره، حرکات فعال و خود انگیخته، انجام تمرینات با شدت بالا، و ایجاد انگیزه برای بازی.

* افزایش و بهبود قدرت و انعطاف پذیری عضلات

* بهبود تعادل و هماهنگی

* تقویت و بهبود دامنه حرکتی فعال مفاصل

* تقویت برنامه ریزی حرکتی و یادگیری اصول حرکتی

* تقویت و بهبود حرکت با تحمل جزئی و یا کامل وزن

* ایجاد و بهبود یکپارچگی حسی

* انجام تمرینات مناسب برای کامپرشن(فشردن) و دیستراکشن(جدا کردن) مفاصل

* مفید در توانبخشی پس از بروز حوادث

با یک اختراع جدید و شگفت انگیز به نام گیت پلیت برای کمک به تعادل کودکان سی پی آشنا شوید

احتمال راه افتادن کودک سی پی خود را پیش بینی کنید 

 لباس فضایی یا Therasuit چیست ؟

یکی از تجهیزاتی که در ابتدا اشاره کردیم و میتواند به عنوان مکمل در سیستم اسپایدرکیج در کاردرمانی استفاده شود لباس فضایی است .این لباس در سال ۲۰۰۲، توسط زوج فیزیوتراپیست ریچارد و ایزابلا کوشیلنی طراحی شد. این زوج والدین یک دختر دارای فلج مغزی هستند و این رویکرد درمانی جامع را برای کسانی که مانند دخترشان درگیر اختلالات عصبی مانند فلج مغزی، تأخیر در رشد و تکامل و آسیب های مغزی هستند، ایجاد کردند.

این لباس به ویژه برای کودکان فلج مغزی مورد استفاده قرار می گیرد.

لباس فضایی یا  Therasuit از قسمت های زیر تشکیل شده است:

* کلاه لبه دار

* جلیقه

* شلوارک

* زانو بند

* اتصالات بازو

* کفش مخصوص

لباس فضایی در اندازه های متفاوتی شامل بسیار کوچک، کوچک، متوسط، بزرگ و فوق العاده بزرگ در دسترس می باشد. این لباس بیشتر برای بیماران فلج مغزی و اختلالات عصبی عضلانی قابل استفاده است. پوشیدن آن به بهبود حس عمقی، کاهش رفلکس های پاتولوژیک و تقویت حرکات عضلانی مناسب کمک می کند.

 اسپایدرکیج در چه بیماریهایی کاربرد دارد:

* کودکان فلج مغزی (سی پی)

* کودکان دارای اختلالات عصبی عضلانی، سندرم داون و تاخیرهای رشدی و تکاملی

* سکته مغزی

* ضربه مغزی

* اختلالات اسکلتی عضلانی از جمله آسیب های ورزشی، نیاز به توانبخشی بعد از شکستگی

* روماتیسم مفصلی( آرتریت روماتوئید)

* اوتیسم

* پنجه روی در کودکان

ترجمه توسط تیم پژوهشی کلینیک کاردرمانی کودکان

 

از مقاله کاربرد اسپایدرکیج در کودکان فلج مغزی دیدن فرمایید